Grote veranderingen voor kinderalimentatie door uitspraak Hoge Raad

Home » Grote veranderingen voor kinderalimentatie door uitspraak Hoge Raad

Grote veranderingen voor kinderalimentatie door uitspraak Hoge Raad

Uitspraak Hoge Raad leidt tot grote veranderingen voor de berekening van kinderalimentatie vastgesteld vanaf 1 januari 2013.

Vandaag heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in de zaak die aan hen was voorgelegd door het Gerechtshof Den Haag. Hierbij ging het om de vraag of het kindgebonden budget bij de berekening van de kinderalimentatie worden afgetrokken van de behoefte van de kinderen, zodat de alimentatie lager wordt? Of moet dit worden bijgeteld bij het eigen inkomen van de ouder die het kindgebonden budget ontvangt?

De Hoge Raad heeft beslist dat de huidige richtlijn gewijzigd moet worden en dat het kindgebonden budget moet worden opgeteld bij het inkomen van de ouder en niet in mindering moet worden gebracht op de behoefte. Dit kan zelfs tot gevolg hebben dat alle bijdragen die vanaf 1 januari 2013 zijn vastgesteld, opnieuw moeten worden berekend.
 
Bij de berekening van kinderalimentatie moest volgens de huidige richtlijn vanaf 1 januari 2013 het kindgebonden budget in mindering worden gebracht op de zogenoemde behoefte van de kinderen. Dat heeft tot gevolg gehad dat sinds 1 januari 2013 de kinderalimentatie in veel gevallen door de rechter aanzienlijk is verlaagd of zelfs op nihil gesteld. Omdat het kindgebonden budget per 1 januari 2015 is verhoogd, is de impact van deze richtlijn vanaf die datum nog veel groter geweest.

Als uw kinderalimentatie na 1 januari 2013 is vastgesteld, is het dus verstandig om om u te laten adviseren over de gevolgen van deze uitspraak voor uw situatie.

Sourced through Scoop.it from: www.dichtbij.nl

See on Scoop.itEchtscheiding

2015-10-20T00:02:17+00:00