Het is niet eenvoudig om een goede advocaat echtscheiding te vinden tegen een prijs die je kunt veroorloven en die geschikt is voor jouw situatie. Hier zijn 9 tips om die je helpen in je zoektocht.

1. Bepaal welk scheidingsprocedure je wilt gebruiken.

De eerste beslissing is of je kiest voor:

  • mediation met jouw partner,
  • een gezamenlijke advocaat of
  • elk een afzonderlijke advocaat.

Daarna kan je op zoek gaan naar een echtscheidingsadvocaat die ervaring heeft met het scheiden van mensen met behulp van dat scheidingsproces.

Met andere woorden, je moet de gekozen rechtshulp koppelen aan het scheidingsproces. Anders is de kans groot dat je niet tevreden zult zijn met het resultaat.

2. Bepaal wat voor soort juridische dienst je nodig hebt.

Hoewel iedereen die een scheiding doormaakt juridisch advies nodig heeft, heeft niet iedereen een dure echtscheidingsadvocaat nodig.

Als je veel activa, eigen bedrijven of een gecompliceerde financiële situatie hebt, dan hebt je inderdaad een ervaren advocaat nodig die de financiën begrijpt en is uitgerust om een ​​gecompliceerde scheiding aan te kunnen.

Als je pas kort getrouwd bent, geen kinderen, geen onroerend goed en geen pensioenplannen verdeeld, heb je genoeg aan een standaard echtscheiding advocaat.

Als je het niet erg vindt om zelf wat tijd te investeren en geld wilt besparen, kan je zelfs een online scheiding service gebruiken.

tips-kiezen-van-echtscheidingsadvocaat

3. Zoek uit wat je kan veroorloven.

Niemand wil duizenden euro’s (of meer) betalen aan een scheidingsadvocaat. Je moet de balans vinden tussen wat je aan juridische ondersteuning nodig hebt en wat je kan veroorloven. Als je bijvoorbeeld meerdere huizen bezit en een dik salaris verdient kan je zich een duurdere scheidingsadvocaat veroorloven.

Als je een minimaal inkomen hebt, geen eigen huis of extra spaargeld is een dure advocaat voor jouw geen optie. Een pro deo echtscheidingsadvocaat zou dan misschien een oplossing zijn.

4. Vraag eens rond.

De beste manier om een ​​goede advocaat voor echtscheiding te vinden is via jouw netwerk van familie, vrienden, kennissen en mogelijk collega’s. Als je iemand kent die de afgelopen jaren een scheiding heeft doorgemaakt en tevreden was met zijn scheidingsadvocaat, zoek dan de naam van die advocaat.

Als je niet-scheidingsadvocaten kent, vraag hen dan om een ​​verwijzing. Advocaten kennen elkaar. Jouw buurman die een advocaat in onroerend goed is, kan je mogelijk naar een uitstekende scheidingsadvocaat leiden.

5. Gebruik verstandig internet.

Laat je niet leiden door de advocaat met de mooiste website. Een mooie website moet ook betaald worden en dit uit zich vaak in het gebruikte uurtarief.

Een slechte website die al eeuwen niet geupdate is, is inderdaad geen goed teken. Maar een up-to-date, overzichtelijke website zegt wel iets over hoe de advocaat of het kantoor werkt.

6. Zoek een advocaat die ervaring heeft met familierecht.

Kies niet voor een goedkope oplossing door een familielid of kennis, die advocaat is in insolventierecht, jouw echtscheiding juridisch te behandelen. Je hebt een advocaat nodig die voldoende en recente kennis en ervaring heeft met echtscheidingen = familierecht.

7. Spreek meerdere advocaten voordat je een keuze maakt.

Naar twee of drie verschillende advocatenkantoren gaan en jouw verhaal steeds opnieuw vertellen, kan vermoeiend zijn. Het is verleidelijk om gewoon de eerste advocaat te willen inhuren die je ontmoet.

Neem de tijd om minstens twee verschillende advocaten te ontmoeten. Waarom? Verschillende advocaten hebben verschillende perspectieven. Je krijgt mogelijk twee zeer verschillende opvattingen over hoe ze jouw zaak zouden behandelen. Ook vanuit financieel oogpunt kunnen de voorstellen erg verschillen.

Vervolgens kan je de advocaat kiezen die een plan heeft waar je je het meest (financieel) prettig bij voelt.

Vraag nu meerdere advocaat offertes aan >

8. Maak een lijst met vragen.

Het is normaal om nerveus te zijn als je met een advocaat gaat praten, vooral over zoiets persoonlijks als een scheiding. Het is ook normaal om superemotioneel te zijn als je door een scheiding gaat.

Beide factoren maken het waarschijnlijker dat als je eenmaal in een advocatenkantoor bent, je vergeet wat je wilde vragen en dat je de antwoorden niet meer weet nadat je weer thuis bent.

Als je een lijst maakt van de belangrijke vragen die je wilt stellen, is het veel waarschijnlijker dat je die vragen ook daadwerkelijk zult stellen en antwoord krijgt.

9. Luister naar jouw gevoel.

Luister naar jouw gevoel. Als je niet zeker weet wat je gevoel zegt, zijn hier een paar tips:

  • De advocaat die voor je geschikt is, zal je niet constant aan het huilen maken.
  • De advocaat zal praten in woorden die je begrijpt en je niet dom of onbelangrijk laten voelen.
  • Als je een interview met een advocaat verlaat en het gevoel hebtdat de advocaat niet echt naar je geluisterd heeft, is dat niet de goede advocaat voor je.
  • Als je de advocaat gesproken hebt en je hebt een ongemakkelijk gevoel, dan is hij / zij misschien niet de juiste advocaat voor je.
  • Dus, hoe kies je de scheidingsadvocaat die het beste voor je is? Gebruik jouw hoofd, maar let op je gevoel.
juridisch-advies-nationale-adviesbalie

Gratis adviesgesprek

In samenwerking met de Nationale AdviesBalie bieden wij u de mogelijkheid om gratis juridisch advies in te winnen. Het eerste advies is altijd gratis, inclusief een kosten indicatie voor uw zaak of geschil.

  • Alle werkdagen bereikbaar tussen 9.00-17.00 uur

  • Landelijk netwerk van meer dan 400 advocaten

Bel nu met 055 – 5395651