De beslissing om aan het scheidingsproces te beginnen is allesbehalve leuk, en je hebt wat serieus zielenonderzoek te doen als je overweegt je huwelijk te beëindigen. Er zijn talloze redenen voor een echtscheiding. Partners die nadenken over een scheiding moeten zich afvragen hoe een scheiding hun financiële, familiale, sociale en emotionele status zal beïnvloeden, en, soms, zijn de antwoorden niet geruststellend.

Om je opties te verduidelijken, zijn hier enkele vragen die je jezelf moet stellen om te bepalen of je klaar bent om te scheiden:

Is een echtscheiding echt nodig?

Scheiden is klote. Zelfs een online echtscheiding kost tijd en geld, om nog maar te zwijgen van de emotionele tol die een ontbinding van het huwelijk op een individu kan eisen. Maar voordat je het papierwerk uitprint en naar het gerechtsgebouw gaat, heb je al relatietherapie geprobeerd of een tijdje apart wonen? Met je geestelijken gepraat? Een proefscheiding? Je bent het aan jezelf verplicht, als je uiteindelijk toch weggaat, om tenminste tevreden te zijn dat je alles geprobeerd hebt om je huwelijk bij elkaar te houden.

Hoeveel hou je van je huis?

Meestal verdelen scheidende partners de echtelijke boedel door midden en nemen ze de helft van de bezittingen die ze vroeger samen hadden. Bijna niemand krijgt 100 procent van de dingen die hij wil als er iets van is wat echtelijke eigendom heet (d.w.z. spullen die je tijdens je huwelijk verwierf), en de spullen die je verliest kunnen heel belangrijk voor je zijn.

De auto die je deelde, het levensspaargeld waar jullie beiden aan bijdroegen en het eigen vermogen in je huis zijn allemaal potentieel voor het grijpen bij een scheiding, dus je moet van tevoren beslissen of weggaan het waard is om een van deze bezittingen te verliezen. Als je je daar niet prettig bij voelt, moet je misschien voorbereidende maatregelen nemen om de voorwerpen en bezittingen waar je niet zonder kunt te beschermen.

Heeft je geloof invloed op je beslissing?

Voor sommige mensen zijn de religieuze implicaties van een scheiding gering tot onbestaande. Voor anderen is hun godsdienst sterk gekant tegen echtscheiding. Hoe belangrijk dit voor je is, is natuurlijk een kwestie van je persoonlijke geloof, maar ingaan tegen iets dat zo centraal voor je staat als de religie waarin je gelooft, moet je niet lichtvaardig doen.

Het kan veel ongemak veroorzaken als je gelooft dat je verkeerd gehandeld hebt. Als je gelovig bent, overweeg dan om een persoonlijke ontmoeting met je pastoor, priester of rabbi te plannen om de dingen door te spreken, alleen of met je echtgenoot of echtgenote. Zelfs als je besluit tegen het advies van je geestelijkheid in te gaan, zul je dat doen met heldere ogen en een verzoend geweten.

Hoe zal de echtscheiding jullie families beïnvloeden?

Een huwelijk is meer dan twee mensen die samenkomen; het is het samengaan van twee families vol broers en zussen, ouders en schoonfamilie. Het nieuws van je scheiding kan voor je eigen familie moeilijk zijn om te horen, en je kunt het je waarschijnlijk niet veroorloven dat helemaal te negeren, maar het kan ook de scheiding betekenen van eventuele schoonfamilie waar je in de loop der jaren van bent gaan houden. Als je echtgenoot broers en zussen heeft met wie je graag iets doet, kan die relatie heel moeilijk in stand te houden zijn als ze druk voelen om partij te kiezen in jullie scheiding. Pas deze druk toe op de hele lijst van vrienden die jij en je echtgenoot gemeen hebben, en je krijgt een idee van hoe de scheiding die je overweegt de mensen kan treffen die om jullie beiden geven.

Hoeveel geld heb je?

Afgezien van de verdeling van de bezittingen kost een echtscheiding ook geld. Je kunt veel geld besparen via een online echtscheidingsprocedure, maar je zult ook rekening moeten houden met uitgaven die te maken hebben met het splitsen van een huishouden.

Waar zullen de kinderen gaan wonen?

Als je kinderen hebt, is scheiden een bijzonder moeilijke beslissing, en vraagt om diepgaande overwegingen (vooral als je kinderen met speciale behoeften hebt).

Heb je besloten of de kinderen in het huis zullen blijven wonen waar jullie nu wonen, of zal het waarschijnlijk verkocht worden? Als dat laatste het geval is, wordt je co-ouder en verdelen de kinderen de tijd 50/50 met elk van jullie, of besluiten jullie samen tot een andere tijdsverdeling? Kunnen ze in hetzelfde schooldistrict blijven? Wie krijgt de wettelijke voogdij over de kinderen – jij, je mede-ouder of zullen jullie beiden de wettelijke voogdij delen?

Zal de andere ouder instemmen met de regeling die je in gedachten hebt, en zo niet, hoe ga je dan opkomen voor wat jij het beste vindt zonder de kinderen mee te sleuren in de strijd van hun ouders? Geen van deze vragen heeft gemakkelijke antwoorden, en sommige kunnen eenvoudigweg niet beantwoord worden tot het stof is neergedaald, en jij en je ex jullie werkrelatie als co-ouders tot stand gebracht hebben. Een echtscheidingsadvocaat is dan geen overbodige luxe.

Hoe vaak kan ik mijn kinderen zien?

Afgezien van de details van de fysieke en wettelijke voogdij moet je je ook afvragen of het einde van je huwelijk het verlies van tijd met je kinderen waard is. Zelfs als jij en je echtgenoot het erover eens zijn jullie meningsverschillen opzij te zetten voor de kinderen, en jij persoonlijk bereid bent van loopbaan te veranderen of je baan op te zeggen om zoveel mogelijk tijd voor de kinderen te hebben, dan nog is de kans groot dat je de kinderen veel minder ziet dan jij (en zij) gewend zijn. Hoe zal het zijn als je er ’s avonds niet bent om te helpen met huiswerk, of als het weekend van je mede-ouder is, en je voor het eerst in 10 jaar thuiskomt in een leeg huis?

Heb je bescherming nodig? Ben je veilig?

Niet alle echtscheidingen zijn slecht nieuws. Een huwelijk beëindigen als je partner gewelddadig, bedreigend of overdreven bezitterig is, kan een (letterlijke) redder in nood zijn voor jou en je kinderen, maar als dit je situatie is, moet je extra voorzichtig zijn met weggaan. Bijna per definitie zal een mishandelende partner waarschijnlijk slecht reageren op je scheidingsaanvraag.

Als je gegronde redenen hebt om te vrezen dat je echtgenoot je iets zou kunnen aandoen, is het een heel goed idee om bij je eerste echtscheidingsverzoek een verzoek om een beschermingsbevel te voegen. Dit zijn in feite contactverboden die familierechtbanken kunnen uitvaardigen voor perioden van 30 tot 60 dagen, of soms 90 dagen, die het wettelijke recht van de ander beperken om contact met je op te nemen of in je nabijheid te zijn. Een hoorzitting – waar je ex bewijs kan leveren dat hij of zij niet gevaarlijk is – zal uiteindelijk het bevel verlengen of intrekken, maar tijdens de ruwe eerste dagen van een scheiding kan dit jou en de kinderen veilig houden.

Wat gebeurt er met het gezamenlijke bedrijf hebben?

De banden van veel echtparen gaan dieper dan louter materiële bezittingen. Veel getrouwde mensen hebben samen zakelijke belangen die de basis vormen van hun levensonderhoud. Als jij en je echtgenoot samen aanzienlijke investeringen hebben, en je rekent op de dividenden om de eindjes aan elkaar te knopen, of als je een bedrijf bent begonnen dat één van jullie of beiden exploiteren, heb je dan een plan om je inkomen tijdens de scheiding te behouden? Zullen jullie beiden je professionele relatie voortzetten alsof er op het thuisfront niets aan de hand is, of denk je dat je de zaak kunt splitsen en je eigen weg kunt gaan zonder het bedrijf te doen mislukken?

Zelfs als je niet zelfstandig bent, werk je misschien bij hetzelfde bedrijf als je echtgenoot , of behoor je tot dezelfde sociale clubs of liefdadigheidsorganisaties. Opzeggen, sluiten of samen zakenpartners blijven zijn allemaal opties voor je, en het is de moeite waard om minstens één gesprek te hebben voordat de scheiding definitief wordt om deze netelige kwestie te regelen.

Welke toegang heb je tot hulp van buitenaf?

Een eenzame scheidende vrouw kan inderdaad erg alleen zijn, en het is geen schande om hulp te vragen als je die nodig hebt. Juridische hulp, psychotherapie en zelfs occasionele oppasdiensten komen allemaal van pas tijdens een scheiding, en je doet er verstandig aan je opties te bekijken voor je de bal aan het rollen brengt.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory