De meeste echtparen maken af en toe een droge periode mee. Dat kan zelfs gebeuren binnen een volkomen gezonde relatie in overeenstemming met de gewone spanningen, beproevingen en beproevingen van het leven.

Soms echter duurt een gewone droge periode lang genoeg om uit te groeien tot een volwaardig seksloos huwelijk, en dat is een reden tot grotere bezorgdheid.

Als een intieme relatie iets is dat belangrijk voor je is en je krijgt die behoeften niet vervuld door je echtgenoot, dan kun je je afvragen of het tijd is om echtscheiding te overwegen. Ontegenzeggelijk is scheiden een serieuze beslissing, en we willen niet dat je er blindelings op in moet gaan.

Tekenen dat het het beste is om echtscheiding te overwegen

1. Je partner weigert aan de kwestie te werken

De kans is groot dat jij en je echtgenoot niet van de ene dag op de andere van vurige passie naar een laag libido zijn gegaan, dus het is onredelijk om te verwachten dat de lichamelijke intimiteit terugkeert alleen maar omdat jullie beiden zeggen dat jullie dat willen. Wat blijkt: vaker seks hebben vergt werkelijke inzet, en het kan in het begin een beetje als werk voelen.

Seks- en huwelijksexperts zijn het er meestal over eens dat er echte eerlijkheid, samenwerking en moed voor nodig is voor jou en je echtgenoot om weer in de swing te komen. Volgens seksuoloog, “[Koppels] besluiten dat het gemakkelijker is om helemaal geen seks te hebben dan om te gaan met de gekwetste gevoelens en onvoorspelbare emoties, zoals schuldgevoel of woede. Ingrijpen voordat het probleem een eigen leven gaat leiden is de sleutel.”

Daarom kun je op een echtscheiding afstevenen als je man of vrouw niet bereid is deze kwestie frontaal onder ogen te zien. Zonder inkoppertje van je partner zullen de dingen na verloop van tijd waarschijnlijk erger worden.

Helaas is het opnieuw inblazen van actieve seksuele intimiteit in je seksloze huwelijk gewoon niet iets wat je in je eentje kunt doen.

2. Je hebt andere belangrijke relatieproblemen (zoals gebrek aan liefde)

Een seksloos huwelijk staat niet altijd gelijk aan een liefdeloos huwelijk, maar als dat wel zo is, is scheiden helaas de beste slechtste optie. Als jij en je partner het bijzonder druk of gestrest hebben, kan seksuele intimiteit meer een luxe worden, maar genegenheid in ruimere zin is een werkelijke menselijke behoefte.

Als een relatie begint, is lust vaak al genoeg. Na verloop van tijd kan die overweldigende seksuele aantrekkingskracht echter vervagen. Als je geluk hebt, wordt ze vervangen door iets veel diepers en duurzamer, en die band is een geweldige basis voor een gezond seksleven.

Je weet in je hart of je alleen maar in een seksloze relatie zit of in een algeheel ongelukkig huwelijk. Als je man of vrouw je niet de steun en tederheid geeft die je wenst, is je seksleven echt het minste van je zorgen.

3. Jij en je partner hebben onverenigbare seksuele interesses

Is het mogelijk dat twee mensen die naar seks verlangen zich in een seksloos huwelijk bevinden? Dat is absoluut mogelijk, vooral als die mensen radicaal verschillende seksuele behoeften hebben.

Dit kan betekenen dat je het niet eens bent over hoeveel of wat voor soort seks je moet hebben. Misschien weet je niet eens dat je het met je man of vrouw oneens bent over deze kwestie, omdat zo veel mensen dit zo moeilijk vinden om over te praten. Als paren er gewoon niet in slagen om het uit te praten, verzuimen ze misschien een heleboel gewone, oude missionaris geslachtsgemeenschap, wat vrij snel kan gaan vervelen.

De echte moeilijkheid komt als er verzachtende omstandigheden bij komen, zoals wanneer de ene partner veel meer seksuele ervaring heeft dan de andere, of zelfs wanneer een van de echtgenoten een overlevende is van seksueel misbruik. Een overlevende van lichamelijk misbruik kan, buiten zijn schuld, gewoon meer geduld en zachtheid nodig hebben dan een kinky partner kan opbrengen. Sommige mensen zijn gewoon niet seksueel compatibel, ook al is de liefde er wel.

Hoewel het hebben van een probleem van onverenigbaarheid een duidelijke aanwijzing is voor echtscheiding, is het geen echtelijk doodvonnis. Jij en je echtgenoot hebben opties. Je kunt proberen een compromis te bereiken via sekstherapie, of je kunt zelfs een ethische open relatie overwegen. Beide opties zijn echter veel om van een kwetsbaar iemand te vragen, dus misschien besef je dat je gewoon je geluk met een nieuw iemand wilt beproeven.

4. Je seksloze huwelijk heeft tot ontrouw geleid

Als het seksleven van een echtpaar er al een tijdje onder lijdt, kan dat een of beide partijen motiveren om buiten het huwelijk te zoeken naar de vervulling die ze ontbeerd hebben. Vreemdgaan in een seksloos huwelijk voegt echt belediging aan de verwonding toe, en het kan het breekpunt zijn waarop jij en je echtgenoot beseffen dat jullie beter af zijn als jullie echtscheiding nastreven.

Er zijn een heleboel redenen waarom jij en je echtgenoot het niet hebben getroffen die niet echt persoonlijk zijn. Een affaire is echter vaak een symptoom van onderliggende problemen.

Hoewel seksueel verlangen misschien de reden lijkt waarom jij of je partner afdwaalde, vertegenwoordigt het ook een zekere mate van minachting voor je relatie, die te pijnlijk kan zijn om van te herstellen. Tenzij jij en je echtgenoot bereid zijn tot serieuze relatietherapie, is voortzetting van het huwelijk misschien niet duurzaam, en kun je op een scheiding afstevenen.

Hoe groot is de kans dat een seksloos huwelijk in een echtscheiding eindigt?

Nu je weet dat je niet de enige bent met deze ervaring, wil je misschien wat wijsheid uit de massa vergaren. Jammer genoeg zijn er geen gegevens die het werkelijke scheidingspercentage aantonen bij paren in seksloze huwelijken. Er is echter wel wetenschappelijk onderzoek dat erop wijst dat ze meer kans hebben om te scheiden dan hun seksueel actieve leeftijdgenoten.

In een studie uit 1993 werd ontdekt dat deelnemers die zelf een grote waarschijnlijkheid van een op handen zijnde echtelijke scheiding rapporteerden, meer kans hadden om te melden dat ze in een seksueel inactief huwelijk zaten.

In dezelfde studie bleek dat deelnemers die meldden dat ze geen ruzie met hun partner maakten over seks, ook meer kans hadden om in een seksloos huwelijk te verkeren.

Er is dus reden om aan te nemen dat, als het gaat om je seksuele relatie met je echtgenoot, zelfs onaangename communicatie beter is dan helemaal geen communicatie. Als je de vlam weer wilt aanwakkeren, moet je beginnen met een gesprek aan te knopen.

Tips om je huwelijk te helpen een seksloze periode te overleven

1. Overweeg huwelijkstherapie

Als je last hebt van ingrijpende relatieproblemen maar je echtgenoot en jij zijn nog niet klaar om het bijltje erbij neer te gooien, dan is ons advies hetzelfde: zoek een huwelijksconsulent en ga praten! Deze mensen hebben hun leven gewijd aan het bevorderen van gezonde huwelijken (en sekslevens), en je moet hun welverdiende wijsheid niet afprijzen.

Soms heb je de vaardigheden van een raadgever nodig om je problemen op een rijtje te zetten en effectief te communiceren. Andere keren is het gebaar van het zoeken van een raadgever alleen al voldoende om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft. Als jullie beiden bereid zijn er werk van te maken, kunnen en zullen jullie hier doorheen komen.

2. Voer een open gesprek

Huwelijkstherapie kan dus behoorlijk duur zijn, en sommige mensen zijn gewoon niet bereid zich tegenover een vreemde open te stellen over zoiets persoonlijks. Hoewel we echt aanraden om met een professional te werken, betekent dat niet dat het voor jou en je partner onmogelijk is om zelf wat van het werk te verzetten.

Er zijn massa’s door therapeuten geschreven bronnen gratis op het web te vinden, en het leren van nieuwe technieken kan beslist tot nieuwe resultaten leiden. Misschien wel het belangrijkst is dat het vertrouwen op een door een deskundige ontwikkelde gespreksstrategie je het vertrouwen kan geven dat je nodig had om je in de eerste plaats open te stellen. Het voeren van deze gesprekken zal mettertijd alleen maar gemakkelijker worden.

En als je er maar niet toe komt, is het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat of een online scheiding de volgende stap.

3. Probeer seks te plannen

Als je ook maar een beetje op ons lijkt, heb je het druk, en breng je mogelijk het grootste deel van je wakkere uren door met rondrennen als een kip waarvan de kop afgesneden is. In de loop van de tijd heb je waarschijnlijk geleerd dat als je wilt dat iets echt gedaan wordt, je het zelf zult moeten plannen.

Voor veel mensen klinkt het plannen van seks beslist onsexy, maar dat hoeft eigenlijk niet zo te zijn. Wist je dat je werkelijk een foto aan een Google agenda gebeurtenis kunt koppelen? Nou, je partner wist het vast ook niet, wat voor een leuke verrassing zorgt op een onverwachte plek.

Seks plannen geeft je ook veel meer gelegenheid voor ambiance. Als je van tevoren weet wat er gaat gebeuren, kun je de kinderen uit huis halen, wat kaarsen aansteken, en zo luidruchtig zijn als je maar wilt.

Veel stellen hebben al regelmatig een date avond. Is wat ze doen echt zo verschillend van het werkelijk plannen van intimiteit? Je verwachtingen met je partner verduidelijken maakt de kans alleen maar groter dat je uit de ervaring haalt wat je werkelijk wilt.

Tot slot

Een gebrek aan seks in je huwelijk kan een teken zijn van ernstige problemen, maar het hoeft niet zo te blijven. Als je eenmaal de instrumenten hebt om de onderliggende oorzaken en overkoepelende zorgen te achterhalen, kun je de communicatielijnen openen, en dat is bijna altijd de eerste stap om je mojo terug te krijgen.

Gerelateerde blogs

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory