De verdeling van een erfenis kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Wie krijgt wat? Wie heeft er al eerder iets ontvangen? Wie heeft welke rechten? Dat is waar deskundigen om de hoek komen kijken. Zoek je een advocaat met ervaring in erfrecht? Dan vind je op deze pagina tips om de juiste advocaat te vinden.

Wacht niet te lang

Het snel afhandelen van een erfenis voorkomt situaties waarin erfgenamen recht tegenover elkaar staan. Als bijvoorbeeld een huis als erfenis wordt nagelaten, moeten wel alle kosten (verzekeringen, belastingen, etc.) en mogelijk onderhoud betaald worden. Vaak zie je dat er verschillende meningen zijn over welk onderhoud nu noodzakelijk is. Zo kan snel een geschil ontstaan, nog voor er een besluit genomen is over wie welk deel van de erfenis krijgt. Intussen moeten de lopende rekeningen betaald worden. Wie moet het overnemen? Hoe moet dat verdeeld worden? Opnieuw een twistpunt. Daarom het advies om zo snel mogelijk een erfrecht advocaat in te schakelen bij verwachte erfenisgeschillen.

Erfrecht specialisatie

Erfrecht is een van de meest ingewikkelde rechtsgebieden. Afhankelijk van de samenstelling van je mede-erfgenamen en de aard van de erfenis, kan het behoorlijk complex worden, denk bijvoorbeeld aan onroerend goed, een familiebedrijf of een flinke schulden. Vaak is zo’n erfeniszaak juridisch nauw verweven met familierecht, belastingrecht, handels- en vennootschapsrecht en vele andere rechtsgebieden. Bekwaamheid en ervaring met erfeniszaken zijn dus enorm belangrijk bij het geven van het juiste juridisch advies.

In Nederland is er de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland en de vFAS waar advocaten met een erfrecht specialisatie zijn aangesloten. Advocaten die lid willen worden van de VEAN moeten tenminste vijf jaar als advocaat werkzaam zijn en relevante praktijkervaring hebben. Daarnaast moeten zij slagen voor een toelatingsexamen. Bij dit examen wordt de kennis van het erfrecht en praktijkervaring getoetst. Eenmaal lid moeten de advocaten zich voortdurend laten bijscholen. Ieder jaar opnieuw zijn deze advocaten verplicht te voldoen aan de opleidingseisen van de VEAN.

Starten met je zoektocht

Er zijn veel lijsten van advocaten op het internet. Een goede tip is om te zoeken op de website van de VEAN of de vFAS. Bij beide vind je ervaren advocaten die een vervolgopleiding hebben gevolgd in erfrecht of in de andere rechtsgebieden die voor jou van belang zijn. Ook bij de NAB vind je erfrecht advocaten.

Vraag rond in je familie en vriendenkring

Een goede manier om een ​​geschikte advocaat voor je erfenis te vinden is via je familie, vrienden, kennissen en mogelijk collega’s. Mogelijk ken je iemand een erfenis geschil heeft doorgemaakt en tevreden was met zijn advocaat, zoek dan de naam van die advocaat.

Als je advocaten kent, vraag hen dan om een ​​verwijzing. Advocaten kennen elkaar. Jouw buurman die een advocaat in echtscheidingen is, kan je mogelijk naar een uitstekende erfrechtadvocaat leiden.

Zoek een ervaren erfrecht advocaat

Kies niet voor een goedkope oplossing door een familielid of kennis, die advocaat is in bijvoorbeeld insolventierecht, jouw erfenis juridisch te behandelen. Je hebt een advocaat nodig die voldoende en recente kennis en ervaring heeft met erfenissen = erfrecht.

Spreek meerdere advocaten voordat je een keuze maakt

Veel advocaten bieden de mogelijkheid van een gratis 30 minuten intake gesprek. Neem de tijd om minstens twee verschillende advocaten te ontmoeten. Waarom? Verschillende advocaten hebben verschillende perspectieven. Je krijgt mogelijk twee zeer verschillende opvattingen over hoe ze jouw zaak zouden behandelen. Ook vanuit financieel oogpunt kunnen de voorstellen erg verschillen.

Een goede voorbereiding is alles

Wees goed voorbereid op je ontmoeting met de advocaat. Beslis van tevoren voor jezelf: Wat wil ik bereiken? Wat is mijn doel?

Schrijf de belangrijkste feiten op, je kunt ze ook voor de advocaat opschrijven, bijvoorbeeld informatie over je familieopstelling: Wie is de erflater? Wie zijn de mede-erfgenamen? Wat is jullie relatie tot elkaar? Waarover gaat het geschil? Neem alle belangrijke documenten mee, liever te veel dan te weinig. Schrijf alle belangrijke vragen over de verdeling van de nalatenschap thuis op en vink ze dan tijdens het consult punt voor punt af.

Maak vooraf een vragenlijstje om te voorkomen dat je vergeet wat je wilde vragen en dat je de antwoorden niet meer weet nadat je weer thuis bent. Bekijk hier een aantal voorbeeld vragen.

Een goede advocaat zal je alle mogelijkheden laten zien die je hebt in het erfenisgeschil.

Conclusie

Geschillen over erfenissen zijn een uiterst ingewikkelde zaak waarbij je advies van een erfrecht advocaat moet inwinnen. Hij of zij zal je adviseren over de beste handelswijze – of het nu gaat om een geschil met een verdelingsactie of de verdeling van de erfenis.

Nationale adviesbalie voor al je juridische hulp
  • Alle werkdagen bereikbaar tussen 9.00-17.00 uur

  • Landelijk netwerk van meer dan 400 advocaten

Juridische vraag of behoefte aan advies?

Heb je naar aanleiding van informatie op deze website een vraag of behoefte aan juridisch advies? Gebruik dan onderstaand formulier. Ons advies is altijd gratis en zonder verdere verplichtingen.

1Jouw vraag
2Hoe kunnen we je bereiken?

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  

Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory

Gerelateerde blogs