Een verklaring van erfrecht is een notariële akte die vaak nodig is om bij instanties aan te tonen dat je rechthebbend erfgenaam bent. In de akte staan namelijk alle zaken die voor bijvoorbeeld een bank belangrijk zijn om te weten bij het afhandelen van een bankrekening van een overledene. De belangrijkste zijn:

 • Wie er is overleden en of de erflater (overleden persoon) een testament heeft achtergelaten.
 • Wie de erfgenamen zijn en voor welk deel.
 • Wie de executeur testamentair is (bevoegd om de afwikkeling van de erfenis te doen).

DIRECT VERGELIJK KOSTEN VERKLARING VAN ERFRECHT

Met een verklaring van erfrecht kan je dus bij instanties het recht op (een deel van) de erfenis aantonen. Bijvoorbeeld dat je aanspraak mag maken op een uitkering van een levensverzekering. Een verklaring van erfrecht wordt bij de volgende zaken vaak verlangt:

 • Om toegang krijgen tot bankrekeningen.
 • Belasting gerelateerde zaken zoals belastingteruggave.
 • Uitkering van een levensverzekering.
 • Bij de verkoop van een woning van de overledene.
 • Verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, beleggingsmaatschappijen en andere financiële instellingen.

Met betrekking tot toegang tot een bankrekening is in specifieke gevallen geen verklaring van erfrecht nodig. Gebruik onderstaande check om het voor jouw situatie te bepalen.

Check of je een verklaring van erfrecht nodig hebt voor bankzaken

Kosten verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht kan alleen door een notaris worden opgemaakt. Gedurende het opstellen van een verklaring van erfrecht onderzoekt de notaris een veelvoud aan zaken. De kosten van een verklaring van erfrecht is afhankelijk van een aantal factoren zoals het aantal erfgenamen, of er wel/niet een testament aanwezig is en of de erfenis beneficiair of zuiver aanvaardt wordt. Hou rekening met een bedrag tussen de 250 en 500 euro.

De goedkoopste variant is de situatie waarin:

 • Je de enige erfgenaam bent,
 • er geen testament aanwezig is,
 • je de erfenis zuiver aanvaardt.

Vergelijk kosten verklaring van erfrecht

Voor dit vergelijk hebben we de kosten voor een verklaring van erfrecht vergeleken voor verschillende aantal erfgenamen met en zonder testament. Vaak komen er kosten bij afhankelijk van je situatie. Per aanbieder verwijzen we naar een overzicht van de mogelijke extra kosten.

Ons advies is om te starten met het beantwoorden van de volgende vragen:

 1. Heb je de verklaring van erfrecht nodig voor toegang tot bankrekening, check dan eerst of je ook zonder kan.
 2. Is er een testament en een officieel kopie van het testament beschikbaar?
 3. Zijn er legaten opgenomen in het testament? (Deze moeten namelijk worden aangeschreven)
 4. Hoeveel erfgenamen zijn er in totaal en zijn ze bekend? (Reken op +/- €35,- per extra erfgenaam)
 5. Wordt de erfenis zuiver aanvaard? (Beneficiair aanvaarden kan niet standaard bij een aantal aanbieders & reken op minimaal €200,- extra kosten)
 6. Is een eigen woning onderdeel van de erfenis? (Extra kosten voor inschrijven kadaster)
 7. Geldt het Nederlands recht op het testament en de erfenis? (Bij de meesten is dit een eis)
 8. Is er een executeur beneficiair aangewezen? (Anders moet de notaris hier extra kosten voor gaan maken)

Aanbieder 1 erfgenaam (partner)
met testament
1 erfgenaam (partner)
geen testament
1 erfgenaam
met testament
1 erfgenaam
geen testament
verklaringvanerfrecht.nl €298,- €298,- €298,- €298,-
nunotariaat.nl €299,- €199,- €349,- €349,-
verklaring vanerfrechtservice.nl €337,- €298,- €337,- €298,-
doehetzelfnotaris.nl €337,- €298,- €337,- €298,-

Aanbieder 2 erfgenamen
met testament
2 erfgenamen
geen testament
3 erfgenamen
met testament
3 erfgenamen
geen testament
verklaringvanerfrecht.nl €298,- €298,- €298,- €298,-
verklaring vanerfrechtservice.nl €337,- €298,- €337,- €298,-
doehetzelfnotaris.nl €337,- €298,- €337,- €298,-
nunotariaat.nl €349,- €349,- €349,- €349,-

Hulp nodig bij verklaring van erfrecht?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het beantwoorden van vragen over een verklaring van erfrecht. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

Nunotariaat.nl

Nunotariaat.nl bestaat sinds 2014 en heeft al meer dan 40.000 klanten geholpen. Het is de grootste aanbieder voor het online opstellen van notariële akten zoals verklaring van erfrecht en testament. NuNotariaat is zelf geen notaris of notariskantoor maar werkt samen met meer dan 53 notariskantoren verspreid door het hele land.

Aanbod

Frisse website met een duidelijke focus op gebruiksgemak voor jou. Het gratis informatiepakket is een handig startpunt als je meer wilt weten over een verklaring van erfrecht en de werkwijze van Nunotariaat.nl.

Makkelijk te bepalen wat de prijs is voor jouw situatie met een duidelijk overzicht van de mogelijke extra kosten. De aanvraag start met een voorwaarden check om te kijken of jouw situatie voldoet om een aanvraag te doen via nunotariaat.nl.

Nunotariaat.nl wordt gewaardeerd met een 8,9 op basis 9129 reviews.

Verklaringvanerfrechtservice.nl

Verklaringvanerfrechtservice.nl is eigendom van Intervivos BV. Zij helpen je tegen lage notaristarieven en kosten aan een verklaring van erfrecht. Zo bespaar je direct op de kosten van de afwikkeling van een erfenis.

Aanbod

Het standaard tarief bevat 1 tot 3 erfgenamen. Is er bij jou sprake van 1 of 2 erfgenamen dan zijn andere aanbieders goedkoper.

Op de website worden veel bedragen genoemd met een lijst aan mogelijke extra kosten. Dit maakt het aanbod best wel verwarrend en onoverzichtelijk. Wil je telefonisch contact dan moet je even zoeken naar het telefoonnummer.

Ook hier vooraf een intakeformulier om te kijken of jouw situatie voldoet om een aanvraag te doen via Verklaringvanerfrechtservice.nl.

Doehetzelfnotaris.nl

DoeHetZelfNotaris is de grootste online notariële dienstverlener van Nederland en bestaat al sinds 2009. Dagelijks maken tientallen mensen een akte op de site. Die aktes worden vervolgens afgehandeld door 25 notarissen in heel Nederland.

Aanbod

Makkelijk all-in tarief voor maximaal 3 erfgenamen. Is er bij jou sprake van 1 of 2 erfgenamen dan zijn andere aanbieders goedkoper.

Alleen mogelijk bij zuiver aanvaarden van de erfenis, de combinatie van beneficiaire aanvaarden en verklaring van erfrecht is standaard niet mogelijk.

Ook hier vooraf een intakeformulier om te kijken of jouw situatie voldoet om een aanvraag te doen via Doehetzelfnotaris.nl.

Verklaringvanerfrecht.nl

Via de website verklaringvanerfrecht.nl kan je een verklaring van erfrecht aanvragen op een moment waarop jou dat schikt; snel, eenvoudig én tegen een vooraf vastgesteld aantrekkelijk tarief. Verklaringvanerfrecht.nl is een onderdeel van Notariële Diensten B.V.

Aanbod

Duidelijk en overzichtelijke website waar je voor de prijs van €289,- een verklaring van erfrecht kan aanvragen tot 3 erfgenamen. Voor elke erfgenaam extra komt er €29,- bij. Laagste prijs garantie!

Gewaardeerd met een 9,3 op basis van meer dan 4800 reviews.

Goedkopeverklaringvanerfrecht.nl

Goedkope­verklaring­van­erfrecht.nl is een initiatief van Notaris­kantoor Lautenbach gevestigd te Heemskerk.

Aanbod

Goedkope­verklaring­van­erfrecht.nl werkt alleen op basis van offerte. Op de homepage staat wel een vanaf-prijs van €199,- maar dit is verder niet terug te vinden op de website.

Via een duidelijk vragenformulier kan je makkelijk een offerte aanvragen.

Gewaardeerd met een 9,3 op basis van 250+ reviews. Alleen onduidelijk waar die 9,3 vandaan komt omdat er met een 5 sterren systeem wordt gewerkt.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.