Beste lezer, de informatie op deze pagina is met veel zorg samengesteld. Heb je toch nog vragen, schroom dan niet om ons te bellen of te mailen. We beantwoorden graag je vraag.

Wat is gesubsidieerde rechtsbijstand?

Gesubsidieerde rechtsbijstand is rechtsbijstand aan burgers die de advocaatkosten niet zelf kunnen betalen. De overheid levert financiële bijstand in de vorm van een subsidie in advocaatkosten. Het toekennen en administreren van de gesubsidieerde rechtsbijstand gebeurt door de Raad van rechtsbijstand (RvR).

Wanneer recht op gesubsidieerde rechtsbijstand?

Of je recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand hangt af van je inkomen en vermogen. Je mag namelijk niet teveel verdienen en een te hoog financieel vermogen hebben. Je inkomen mag niet hoger zijn dan:

 • € 27.300 als je alleenstaande bent
 • € 38.600 voor gehuwden en samenwonenden
 • € 38.600 voor een eenoudergezin met minderjarige kinderen

De Raad van de Rechtsbijstand vraagt je inkomen en vermogen op bij de Belastingdienst.

Hoe gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen?

Het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand doe je niet zelf. De door jouw geselecteerde pro deo advocaat doet een aanvraag bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit heet een toevoeging. Deze aanvraag moet worden ingediend voordat je zaak door de mediator of advocaat in behandeling wordt genomen.

Voor en aanvraag moet je de volgende zaken meenemen naar je advocaat:

 • een kopie van een identificatiebewijs, ook van je eventuele partner;
 • je burgerservicenummer (vroeger sofinummer genoemd), ook van je eventuele partner;
 • eventuele schriftelijke informatie of documenten over je conflict, (indien beschikbaar), bijvoorbeeld een dagvaarding.

Eigen bijdrage gesubsidieerde rechtsbijstand

Wanneer gesubsidieerde rechtsbijstand aan je wordt toegekend moet je nog wel een eigen bijdrage betalen aan je pro deo advocaat. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van je inkomen / vermogen maar ligt tussen 150 en 850 euro. Ook al heet het ook wel advocaat van onvermogen, je moet toch een kleine bijdrage betalen.

Voor een volledig overzicht kan je kijken op https://www.rechtsbijstand.nl/

Eigen bijdrage advocaat terugkrijgen

In bepaalde gevallen heb je recht op een korting op de eigen bijdrage of hoef je helemaal geen eigen bijdrage te betalen:

 • Als je via het Juridisch Loket een aanvraag voor gesubsidieerde rechtsbijstand doet ontvang je een korting van 54 euro. Zie www.rechtsbijstand.nl voor alle details.
 • Wanneer je slachtoffer bent van een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf hoef je in zijn geheel geen eigen bijdrage betalen. Ook wanneer je vrijheid is ontnomen (gevangenis) en geen inkomen (loon of uitkering) hebt, hoef j geen eigen bijdrage te betalen. Zie www.rechtsbijstand.nl

Inkomensgrens gesubsidieerde rechtsbijstand

Je inkomen mag niet hoger zijn dan:

 • € 27.300 als je alleenstaande bent
 • € 38.600 voor gehuwden en samenwonenden
 • € 38.600 voor een eenoudergezin met minderjarig kinderen

De Raad van de Rechtsbijstand vraagt je inkomen en vermogen op bij de Belastingdienst.

Gesubsidieerde rechtsbijstand 2024

Elk jaar wordt de gestelde inkomensgrens en eigen bijdrage door de Raad van de Rechtsbijstand geïndexeerd. Bij het bepalen van je inkomen wordt gekeken naar de inkomens over de afgelopen twee jaar. Bij 2024 wordt dus gekeken naar 2023 en 2022. De gegevens worden opgevraagd bij de belastingdienst.

Ook de vastgestelde vergoedingen voor pro deo advocatuur worden geïndexeerd.

Gesubsidieerde rechtsbijstand versus pro deo

De term gesubsidieerde rechtsbijstand wordt gebruikt door de overheid. De advocaat wordt ook wel een pro deo advocaat genoemd.

Wanneer gesubsidieerde rechtsbijstand bij echtscheiding?

Meer dan 31.000 Nederlanders maken jaarlijks gebruik van gesubsidieerde rechtsbijstand. Als je valt binnen de grenzen qua inkomen en vermogen kan je aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand bij echtscheiding. Je inkomen en vermogen wordt opgevraagd bij de Belastingdienst. Je inkomen mag niet hoger zijn dan:

 • € 27.300 als je alleenstaande bent
 • € 38.600 voor gehuwden en samenwonenden
 • € 38.600 voor een eenoudergezin met minderjarig kinderen

Je kan ook kiezen om via mediation je echtscheiding te regelen. Ook hiervoor kan je gesubsidieerde rechtsbijstand laten aanvragen. Hetzelfde geldt voor online scheiden.

Gesubsidieerde rechtsbijstand strafrecht

Wanneer je in aanraking komt met de politie waarbij je wordt aangehouden of in hechtenis wordt gesteld kan je via je advocaat gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen. Ook wanneer je een dagvaarding of strafbeschikking ontvangt is juridische bijstand door een pro deo strafrecht advocaat essentieel.

Gesubsidieerde rechtsbijstand arbeidsrecht

Bij ontslag of een arbeidsconflict is het ook mogelijk van gesubsidieerde rechtsbijstand gebruik te maken. De specialistische kennis van arbeidsrecht zorgt ervoor dat je juridisch goed wordt bijgestaan. Vooral bij ontslagzaken is er voordeel te halen door het inschakelen van een advocaat.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory