Juridische vraag? Bel 055-53 95 651 of stel je vraag per mail

Wat kost een advocaat bij een echtscheiding

/Wat kost een advocaat bij een echtscheiding
Wat kost een advocaat bij een echtscheiding 2018-01-01T16:53:18+00:00

De kosten van een advocaat bij echtscheiding hangt heel nauw samen met wat u samen met uw partner wilt doen en wat u met een advocaat wilt doen. Een advocaat is wel altijd nodig voor het indienen van het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechter.

Belangrijkste onderdelen bij een echtscheiding waar advocaatkosten mogelijk zijn:

  • Komen tot overeenstemming met uw partner over de scheiding en de hierbij horende afspraken (deze worden vastgelegd in echtscheidingsconvenant)
  • Opstellen echtscheidingsconvenant
  • Opstellen ouderschapsplan
  • Maken alimentatie berekening
  • Indienen verzoekschrift bij rechter (mogelijk inclusief convenant en ouderschapsplan)

Overeenstemming met je ex-partner

Belangrijk is om overeenstemming te krijgen met je ex-partner over de financiële zaken, het huis en de kinderen. Dit laat u vastleggen in een echtscheidingsconvenant. De kosten van een advocaat bij een echtscheiding zijn hier aan verbonden:

  • Je kunt kiezen voor een gezamenlijke advocaat
  • Jij en je ex-partner kunnen elk kiezen voor een eigen advocaat
  • Of maak gebruik van een mediator

Het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding (inclusief een echtscheidingsconvenant) moet uiteindelijk altijd door een advocaat geregeld worden.

Kosten opstellen echtscheidingsconvenant

Een belangrijk advocaat kostenpost bij een echtscheiding is het opstellen van het echtscheidingsconvenant. Het indienen gebeurt samen met het verzoekschrift.

Het opstellen van een echtscheidingsconvenant kan door een advocaat of een mediator plaatsvinden. De mogelijkheid bestaat ook om het zelf online te regelen met een gratis voorbeeld. Maar dit wordt door velen afgeraden omdat het toch om belangrijke (financiële) beslissingen gaat.

Kies ieder geval voor een advocaat of mediator als u en uw partner er niet samen uitkomen of als er sprake is van een complexe situatie zoals een eigen bedrijf, groot financieel vermogen of getrouwd op huwelijkse voorwaarden.

Indienen verzoekschrift

Bij een verzoekschrift tot echtscheiding wordt vaak een echtscheidingsconvenant gevoegd maar dit hoeft niet. In de meeste gevallen stelt uw advocaat het echtscheidingsconvenant op omdat die al betrokken is.

De advocaat is de enige die een verzoekschrift tot echtscheiding (inclusief een echtscheidingsconvenant) kan indienen bij de rechter. Alleen bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap, waarbij geen minderjarige kinderen betrokken zijn, is geen advocaat verplicht. Bij alle andere vormen van scheiding is een advocaat wel verplicht.

Advocaatkosten bij echtscheiding aftrekbaar?

Advocaatkosten bij echtscheiding zijn soms aftrekbaar. Voor de ontvanger van alimentatie zijn de kosten van een echtscheidingsadvocaat aftrekbaar, indien deze advocaatkosten zijn gemaakt om de partneralimentatie te krijgen. Vraag uw echtscheidingsadvocaat of adviseur dus om een juiste specificatie van de factuur. Advocaatkosten bij scheiding die worden gemaakt voor de vermogensverdeling / boedelverdeling zijn niet aftrekbaar.

Weten wat uw advocaatkosten zijn?

Opzoek naar juridisch advies?

In samenwerking met de Nationale AdviesBalie bieden wij u de mogelijkheid om gratis juridisch advies in te winnen. Het eerste advies is altijd gratis, inclusief een kosten indicatie voor uw zaak of geschil.

  • Alle werkdagen bereikbaar tussen 9.00-17.00 uur

  • Landelijk netwerk van meer dan 400 advocaten

Bel nu met 055 – 5395651

of mail uw juridische vraag

Laatste blogs

10 banen die het vaakst leiden naar een echtscheiding

De Radford Universiteit heeft in kaart gebracht welke beroepsgroepen het hoogste scheidingspercentage heeft. Uit het onderzoek komt naar voren dat verschillende factoren van belang zijn op de [...]

Echtscheidingen onder 50-plussers? Waar op letten

Ongeveer 1/3 van de huwelijken in Nederland eindigen in een echtscheiding. Dit is al jaren stabiel, maar in de laatste jaren is een stijging te zien [...]

Echtscheiding online regelen: Wat zijn de mogelijkheden en risico’s?

Met de technische ontwikkelingen zijn er ook in de “echtscheidingsbranche” veel dingen veranderd. Zo ook de opkomst van online initiatieven voor het regelen en vastleggen van [...]

Vergoeding voor kosten echtscheiding

De kosten van een echtscheiding hangt heel erg af van u en uw ex-partner en mogelijke kinderen: komen jullie er samen wel uit of wordt het [...]

Regierechter de oplossing voor vechtscheidingen?

Ongeveer een kwart van de echtscheidingen loopt uit op een vechtscheiding. Kinderen zijn hier vaak de dupe van. Vooral als zij de inzet zijn van de [...]

Scheiding online: een goed idee?

Eerder dit jaar heeft de overheid een zogenaamde online scheidingsapplicatie (“Rechtwijzer”) gepresenteerd, zodat scheiden makkelijker wordt. Of: zou moeten worden. Om maar meteen met de deur [...]