Wat kost een echtscheidingsadvocaat bij een echtscheiding

Op deze pagina vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen over de kosten van een echtscheiding, maar ook andere vragen.

Echtscheidingsadvocaat nodig? Onze juridische partner de Nationale AdviesBalie helpt u direct verder.

Op zoek naar hulp bij echtscheiding?

Wat kost een echtscheiding?

Er zijn drie belangrijke factoren die de kosten van een echtscheiding bepalen. Dit zijn:

 • De complexiteit van uw zaak
 • Het niveau van conflict tussen u en uw echtgenoot
 • De scheidingsmethode en / of scheidingsdeskundige die u kiest (advocaat, mediator of online service)

U kunt online scheiden voor €750 euro, maar dit is alleen geschikt als u samen eruit denkt te komen en geen zaken heeft die de scheiding complexer maken. Denk hierbij aan minderjarige kinderen, eigen zaak en specifieke financiële omstandigheden.

Het beste kunt u rekening houden met een bedrag tussen de 1500 en 3000 euro. Hoe complexer en meer onenigheid tussen u en uw echtgenoot hoe hoger de kosten voor uw echtscheiding zullen zijn, maar ook de tijd die het in beslag neemt zal langer zijn.

Wat kost een scheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat kost tussen de 100 en 200 euro per uur. Het aantal uren dat een advocaat aan uw echtscheiding besteed is afhankelijk van de complexiteit van uw zaak en het “conflictniveau” tussen u en uw partner. Bij een simpele zaak of wanneer u met uw partner de zaken kunt regelen en vastleggen kunt u een vaste prijsafspraak maken met uw advocaat. Bespreek de mogelijkheden met uw echtscheidingsadvocaat.

Wie betaalt de kosten echtscheiding?

 • Als u samen met uw partner een mediator of scheiding advocaat inschakelt deelt u de kosten scheiding.
 • Wanneer u alleen een advocaat voor uw scheiding inschakelt betaalt u zelf de kosten advocaat scheiding.
 • Als uw inkomen onder een bepaalde grens is kunt u gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan uw advocaatkosten voor uw scheiding en u alleen een kleine eigen bijdrage.
 • De advocaat scheiding kosten voor het verkrijgen van partneralimentatie kunt u aftrekken van de belasting.

Is een echtscheiding duur?

Een echtscheiding hoeft niet duur te zijn. Zoals reeds gezegd zijn er 3 belangrijke factoren die de kosten bepalen:

 • De complexiteit van uw zaak
 • Het niveau van conflict tussen u en uw echtgenoot
 • De scheidingsmethode en / of scheidingsdeskundige die u kiest (advocaat, mediator of online service)

Zie ook kosten echtscheiding.

Wat is een echtscheidingsadvocaat?

De naam zegt het al: Een echtscheidingsadvocaat is een advocaat met kennis en ervaring met het behandelen van echtscheidingen. Echtscheidingen vallen onder het personen- en familierecht. Een specialisatie in dit rechtsgebied is geen verplichting maar wel welkom. Hetzelfde geldt voor een lidmaatschap van de vFAS (de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators).

Kies bij een echtscheiding altijd voor een advocaat met ruime kennis en ervaring in echtscheidingen. Meer tips? Lees dan alle 9 tips voor kiezen van echtscheidingsadvocaat.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat behartigd de belangen van u. Het is zijn/haar taak om duidelijke afspraken te maken met uw partner over de verdeling van bezittingen, schulden, de betaling van alimentatie en andere zaken.

In veel gevallen hebben beide partners een eigen advocaat en zullen deze in onderling overleg treden om te onderhandelen over de te maken afspraken. Wanneer dit niet lukt volgt de gang naar de rechter. Ook bij een gerechtelijke procedure zullen de echtscheidingsadvocaten het voortouw nemen.

Is een echtscheidingsadvocaat verplicht?

Een (echtscheidings)advocaat is alleen verplicht bij het indienen van het echtscheidingsconvenant bij de rechter. Een echtscheidingsconvenant is niet nodig als u niet getrouwd bent en geen minderjarige kinderen heeft.

Hoe lang duurt een scheiding?

Gemiddeld duurt een simpele scheiding waarbij beide partners snel tot afspraken komen 3 tot 4 maanden. Hoe complexer de scheiding (denk aan kinderen, onderneming, etc) hoe langer de scheiding duurt. Bent u het niet eens met uw partner over veel zaken dan zal de gehele afhandeling van de scheiding ook langer duren. Dit kan oplopen tot een paar jaar. Hoe langer een scheiding duurt, hoe hoger de kosten.

Samen één echtscheidingsadvocaat of elk afzonderlijk?

Het gezamenlijk 1 advocaat nemen lijkt vooraf een goede zet om kosten te besparen en het proces te versnellen. Alleen het kan achteraf veel problemen opleveren. De reden hiervoor is dat een advocaat normaliter 1 partij vertegenwoordigd in een echtscheiding. Omdat het nu beide partijen vertegenwoordigd kan er bij een conflict een situatie ontstaan waarin de advocaat niet voor 100% de belangen van beide partijen kan vertegenwoordigen. Het resultaat is ontevredenheid en uiteindelijk de inzet van twee eigen advocaten.

Als u kiest voor een gezamenlijke scheidingsadvocaat weet dan 100% zeker dat u en uw partner op dezelfde lijn zitten en open zijn over alle zaken die behandeld moeten worden.

Waaruit bestaan de advocaatkosten bij echtscheiding?

Belangrijkste kosten posten bij een echtscheiding zijn:

 • Komen tot overeenstemming met uw partner over de scheiding en de hierbij horende afspraken
 • Opstellen echtscheidingsconvenant
 • Kinderen? Ouderschapsplan opstellen en alimentatie berekening
 • Indienen verzoekschrift bij rechter

Lees verder >

Hoe vind ik een goede echtscheidingsadvocaat?

Het vinden van een goede en geschikte advocaat voor uw scheiding is mede afhankelijk van uw situatie:

 • Kiest u voor 1 advocaat voor u en uw partner of alleen?
 • Zijn er (minderjarige) kinderen bij betrokken?
 • Daarnaast zijn er talloze andere zaken die een echtscheiding complex kunnen maken. We hebben een 9 belangrijkste tips op een rijtje gezet.

Onze partner de Nationale Adviesbalie heeft een landelijk netwerk van echtscheidingsadvocaten. In een gratis intakegesprek kunnen ze u direct helpen en doorverwijzen naar een geschikte echtscheidingsadvocaat bij u in de buurt.

Zoek nu een goede echtscheidingsadvocaat

Mediator of advocaat bij echtscheiding?

> Kies voor mediation als u samen door 1 deur kan
Wanneer u denkt samen met uw partner tot een oplossing te kunnen komen kies dan voor een mediator om uw echtscheidingsproces te begeleiden. Dit scheelt in de kosten omdat het vaak sneller is afgerond.

Als neutrale partij gaat de mediator met u en uw partner rond de tafel zitten. U gaat samen de scheiding regelen en vastleggen op zowel juridisch, fiscaal, financieel en emotioneel gebied. Het uitgangspunt is dat afspraken worden gemaakt waar beide partners achter staan, ook wetende dat er soms water bij de wijn moet worden gedaan. Een mediator neemt geen beslissingen, maar helpt u en uw partner om tot besluiten te komen waar u beiden blij mee bent.

Wanneer u kiest voor een mediator die tevens advocaat is, heeft u als voordeel dat juridische aspecten van de scheiding direct behandeld kunnen worden zonder tussenkomst van een externe advocaat. Dit scheelt in tijd en geld.

U kunt natuurlijk ook direct kiezen voor een advocaat alleen weet dat een mediator meer oog heeft voor het menselijke en emotionele aspect bij een scheiding.

> Kies een advocaat als u niet meer door 1 deur kan
Wanneer u en uw partner niet meer door 1 deur kunnen heeft een mediator geen zin. Kies dan voor elk een afzonderlijke advocaat. Uw scheidingsadvocaat gaat uw belangen behartigen en zal er alles aan doen om u hier zo goed mogelijk uit te laten komen.

Echtscheiding zonder advocaat of rechter?

Een echtscheiding waarbij u helemaal geen gebruik hoeft te maken van een advocaat zal veel geld besparen. Dit is alleen mogelijk wanneer u niet getrouwd bent en geen minderjarige kinderen heeft. In alle andere gevallen moet u een advocaat inschakelen voor het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding (inclusief een echtscheidingsconvenant). Alle overige zaken kunt u natuurlijk wel zelf of online regelen.

Advocaatkosten bij echtscheiding aftrekbaar?

Voor de ontvanger van alimentatie zijn de kosten van een echtscheidingsadvocaat aftrekbaar, indien deze zijn gemaakt om de partneralimentatie te krijgen. Vraag uw echtscheidingsadvocaat of adviseur dus om een juiste specificatie van de factuur. Advocaatkosten bij scheiding die worden gemaakt voor de vermogensverdeling / boedelverdeling zijn niet aftrekbaar.

Lees verder >

Subsidie advocaatkosten bij scheiding

Wanneer u een minimaal inkomen heeft, bestaat de mogelijkheid dat de overheid de gemaakte advocaatkosten bij een scheiding betaalt. U betaalt alleen een kleine eigen bijdrage. Met noemt dit gesubsidieerde rechtsbijstand.

Pro deo advocaat bij echtscheiding

Meer dan 31.000 Nederlanders krijgen jaarlijks de advocaatkosten bij echtscheiding door de overheid vergoedt. Als u valt binnen de grenzen qua inkomen en vermogen kunt aanspraak maken op een pro deo echtscheidingsadvocaat. U kunt ook kiezen om via mediation uw echtscheiding te regelen. Ook hiervoor kunt u een pro deo advocaat als mediator inschakelen.

Lees alles over pro deo advocaten

Rechtsbijstandverzekering en echtscheiding

Geen enkele rechtsbijstandverzekering vergoedt de advocaatkosten bij een echtscheiding. Belangrijkste reden is dat de kosten de pan uit kunnen rijzen, vergelijkbaar met een burenruzie (wordt ook niet vergoedt door rechtsbijstandverzekeraars): Verzekeraars houden namelijk niet van risico’s.

Een rechtsbijstandverzekering geeft vaak wel een (beperkte) vergoeding voor mediation bij een echtscheiding. Check uw polisvoorwaarden tot welke hoogte en de mogelijk bijkomende voorwaarden om hier aanspraak op te kunnen maken.

Ex-partner houdt zich niet aan de afspraken?

Het komt regelmatig voor dat bij een echtscheiding de gemaakte afspraken niet worden nagekomen. Wat moet u doen? Het beste is om een advocaat in te schakelen om u bij te staan met goed advies. Meer weten? Bel 055-53 95 651 of stel je vraag per mail.

Echtscheidingsconvenant niet nakomen

Wanneer uw ex-partner de gemaakte afspraken uit het echtscheidingsconvenant niet nakomt kunt u hem/haar hierop aanspreken en naleving van het convenant eisen. Afspraken in een echtscheidingsconvenant zijn namelijk niet vrijblijvend en moeten ook in lastige omstandigheden gewoon worden nagekomen.

Als het convenant door de rechter is bekrachtigd kunt u direct een deurwaarder inschakelen. Het convenant heeft dan namelijk een executoriale titel en kan door de deurwaarder gebruikt worden.

Is het niet bekrachtigd of gaat het om niet-financiële zaken in het echtscheidingsconvenant dan moet u toch een advocaat inschakelen om te eisen dat uw ex-partner de gemaakte afspraken nakomt.

juridisch-advies-nationale-adviesbalie

Opzoek naar juridisch advies?

In samenwerking met de Nationale AdviesBalie bieden wij u de mogelijkheid om gratis juridisch advies in te winnen. Het eerste advies is altijd gratis, inclusief een kosten indicatie voor uw zaak of geschil.

 • Alle werkdagen bereikbaar tussen 9.00-17.00 uur

 • Landelijk netwerk van meer dan 400 advocaten

Bel nu met 055 – 5395651

Laatste blogs

Advocaatkosten bij echtscheiding

Een scheiding kan flinke in de papieren lopen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de belangrijkste kostenposten bij een echtscheiding: Komen tot overeenstemming met [...]