Als ondernemer heb je enig moment behoefte aan juridisch advies. Zij het voor een bestaand juridische probleem of vraagstuk of juist om voorbereid te zijn om toekomstige juridische zaken. Dan zijn er meerdere mogelijkheden om uit te kiezen. Een rechtsbijstandverzekering, juridisch abonnement of een rechtshulp on demand. In de blog bespreken we kort de verschillende oplossingen om je te helpen bepalen welke type rechtshulp of combinatie ervan geschikt is voor jou.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering ben je als ondernemer beschermt tegen juridische geschillen en de kosten die hiermee gepaard gaan. De verzekering dekt verschillende soorten juridische kosten, zoals kosten voor juridisch advies, onderhandelingen en gerechtelijke procedures. Door een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten, krijg je als ondernemer de zekerheid dat bij eventuele juridische problemen je de juiste juridische ondersteuning krijgt zonder de hoge kosten. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kan dus een belangrijk onderdeel zijn van de risicomanagementstrategie van je bedrijf.

Zakelijk juridisch abonnement

In tegenstelling tot een rechtsbijstandverzekering heb je met een juridisch abonnement ook toegang tot juridisch advies als er (nog) geen sprake is van een juridische geschil. Met een zakelijk juridisch abonnement krijg je toegang tot 1e-lijns juridisch advies, incasso service, opstellen en beoordelen van juridische documenten, en korting op het uurtarief als je uiteindelijk een advocaat moet inschakelen.

Voor het gemak hebben we een 10-tal aanbieders van een juridische abonnement vergeleken waarbij de prijs begint bij €350 per jaar.

Lees verder over zakelijk juridisch abonnement

Rechtshulp on demand

Zakelijke rechtshulp on demand is een vorm van juridische ondersteuning waarbij je als ondernemer op afroep toegang hebben tot gespecialiseerde advocaten en juridische experts. Dit betekent dat ondernemers juridisch advies en bijstand kunnen krijgen wanneer zij dit nodig hebben, zonder dat zij hierbij gebonden zijn aan langdurige contracten of abonnementen. Zakelijke rechtshulp on demand biedt ondernemers dus meer flexibiliteit en vrijheid bij het oplossen van juridische kwesties. Bovendien kan deze vorm van juridische ondersteuning een goed alternatief zijn voor ondernemers die geen behoefte hebben aan een uitgebreide rechtsbijstandverzekering, maar wel af en toe juridisch advies of ondersteuning nodig hebben. Door de mogelijkheid om op afroep gebruik te maken van gespecialiseerde juridische expertise, kunnen ondernemers tijd en geld besparen bij het oplossen van juridische vraagstukken.

We hebben de belangrijkste aanbieders van zakelijke rechtshulp on demand op een rijtje gezet.

Lees verder over zakelijke rechtshulp on demand

Prepaid zakelijke rechtshulp

Zakelijke prepaid rechtshulp is een vorm van juridische ondersteuning die ondernemers kunnen afnemen voor een vooraf vastgesteld bedrag. Met een prepaid rechtshulpabonnement kan een bedrijf vooraf een bepaald aantal uren aan juridische ondersteuning inkopen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld juridisch advies, het opstellen van contracten of het voeren van onderhandelingen.

Het voordeel van prepaid rechtshulp is dat de kosten vooraf duidelijk zijn en dat het bedrijf altijd over de benodigde juridische ondersteuning kan beschikken zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Het kan dus een kostenefficiënte oplossing zijn voor bedrijven die regelmatig behoefte hebben aan juridische bijstand, maar de kosten hiervoor willen beheersen en voorspelbaar willen maken. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat het aantal uren dat is ingekocht kan worden overschreden en dat er in dat geval extra kosten in rekening worden gebracht.

Lees verder over zakelijke prepaid rechtshulp

Uurtarief

Een advocaat gespecialiseerd in ondernemingsrecht opereert op een breed terrein en verleent advies aan grote ondernemingen, bedrijven van gemiddelde omvang, MKB-bedrijven en eenmanszaken. De focus ligt hierbij altijd op de juridische positie van het bedrijf en de betrokken personen. Een ondernemingsrechtadvocaat kan bijvoorbeeld ondersteunen bij contractonderhandelingen en adviseren bij het aangaan van fusies of overnames, waarbij veel juridisch werk komt kijken.

Het kan ook voorkomen dat er nieuwe vennootschappen, zoals een NV of BV, moeten worden opgericht, of dat activiteiten moeten worden ondergebracht in een Commanditaire Vennootschap (CV) of een vereniging. Kortom, een ondernemingsrechtadvocaat staat ondernemers bij op uiteenlopende juridische gebieden om hun belangen te beschermen en te behartigen.

Lees verder over ondernemingsrecht advocaat

Samenvatting

Er zijn verschillende vormen van zakelijke juridische hulp die bedrijven kunnen afnemen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder worden vier veelvoorkomende vormen van zakelijke juridische hulp vergeleken.

Een rechtsbijstandverzekering biedt een bedrijf dekking voor juridische kosten in geval van een geschil. Het voordeel hiervan is dat de kosten van juridische bijstand gedekt zijn, waardoor bedrijven zich geen zorgen hoeven te maken over hoge juridische kosten bij geschillen. Het nadeel is echter dat de dekking vaak beperkt is en niet alle geschillen gedekt worden.

Een juridisch abonnement biedt bedrijven toegang tot juridisch advies en bijstand op verschillende juridische gebieden. Het voordeel van een abonnement is dat bedrijven op afroep toegang hebben tot deskundige juridische bijstand zonder extra kosten. Het nadeel is dat de kosten van het abonnement hoger kunnen zijn dan de kosten van afzonderlijke juridische diensten.

Rechtshulp on demand biedt bedrijven toegang tot juridische bijstand wanneer zij dat nodig hebben. Het voordeel hiervan is dat bedrijven alleen betalen voor de juridische diensten die zij afnemen. Het nadeel is dat de kosten per uur hoger kunnen zijn dan bij andere vormen van juridische hulp.

Prepaid rechtshulp is een vorm van juridische ondersteuning waarbij bedrijven vooraf een bepaald aantal uren aan juridische bijstand inkopen. Het voordeel hiervan is dat de kosten vooraf duidelijk zijn en bedrijven altijd over de benodigde juridische ondersteuning kunnen beschikken zonder extra kosten. Het nadeel is dat het aantal uren dat is ingekocht kan worden overschreden, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

In het algemeen geldt dat een rechtsbijstandverzekering geschikt kan zijn voor bedrijven die zich willen indekken tegen onvoorziene juridische kosten, terwijl een juridisch abonnement geschikt kan zijn voor bedrijven die regelmatig behoefte hebben aan juridische ondersteuning. Rechtshulp on demand kan geschikt zijn voor bedrijven die af en toe behoefte hebben aan juridische bijstand, terwijl prepaid rechtshulp geschikt kan zijn voor bedrijven die de kosten van juridische bijstand willen beheersen en voorspelbaar willen maken.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.