Wil je hulp krijgen van een gratis advocaat? Dan ben je hier op de juiste plek. Gratis juridisch advies is de eerste stap om jou te helpen. Blijkt dat je inderdaad een advocaat nodig hebt, dan lees je hier de mogelijkheden voor een gratis advocaat.

Wanneer is een advocaat gratis?

In de volgende situaties hoeft je niks voor een advocaat te betalen:

  • Als je slachtoffer bent van een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf
  • Als je in de gevangenis zit en geen inkomen of vermogen hebt
  • Als je bent opgenomen in een psychiatrische inrichting
  • Als je in een asielprocedure zit
  • Als je minderjarig bent en er een bijzonder curator is benoemd
  • Als je bent aangehouden voor een ernstig strafbaar feit
  • Bij letselschadezaken op no cure no pay basis

In alle andere gevallen heb je mogelijk recht op een pro deo advocaat of advocaat van onvermogen. Bij een pro deo advocaat betaalt de overheid een groot deel van de advocaatkosten. Je betaalt alleen een eigen bijdrage die afhankelijk is van je inkomen. Check hier of je in aanmerking komt.

Is een pro deo advocaat gratis?

Een pro deo advocaat is niet gratis, maar een factuur van €150 op een totale advocatenrekening van €5.000 is toch bijna gratis? Bij een pro deo advocaat betaalt de overheid namelijk de kosten en betaal je alleen een eigen bijdrage. De hoogte hiervan is afhankelijk van je inkomen. Je inkomen mag niet hoger zijn dan € 40.000 per jaar.

Lees verder over pro deo advocaat

Gratis letselschade advocaat

Een letselschade advocaat werkt vaak op basis van no cure no pay. Wanneer de zaak in jouw voordeel wordt beslist, zorgt de advocaat ervoor dat de advocaatkosten in de schadeclaim worden opgenomen. Win je de zaak niet, dan zijn er ook geen verdere kosten. Zo heb je een gratis letselschade advocaat.

Verhaal van de kosten op de tegenpartij

Wanneer er financieel gewin uit de zaak te halen is, kan je hiermee de advocaat betalen. Het is vaak ook zo dat de verliezende tegenpartij verplicht wordt om een deel van de advocaatkosten te betalen. Zo kan jouw advocaat toch nog een (bijna) gratis advocaat worden.

Lees verder over kosten verhalen op tegenpartij

Goedkope advocaat in plaats van gratis

Hoort een gratis advocaat voor jou niet tot de mogelijkheden kies dan voor een goedkope advocaat. Onze advocaten hanteren een vast laag uurtarief. Waarom zo laag? Omdat wij van mening zijn dat deskundige rechtshulp toegankelijk moet zijn voor iedereen. Meer weten? Bel vrijblijvend 088 – 629 00 10 of vraag om gratis juridisch advies.

Gratis advocaat arbeidsrecht

Voor een arbeidsrechtadvocaat betaal je normaal tussen de € 100 en € 200 per uur. Een gratis arbeidsrecht advocaat bestaat helaas niet, of je moet een advocaat in je familie of vriendenkring hebben die jou gratis wil helpen. Als je een laag inkomen hebt kan je gebruik maken van een pro deo advocaat. In alle andere gevallen zijn onze advocaten de beste keuze. Zij werken voor de vaste lage uurtarief.

Gratis advocaat erfrecht

Ook de kosten van een erfrechtadvocaat kunnen flink oplopen. De tarieven variëren van € 175 tot € 300 per uur. Er zijn helaas geen situaties waarin een erfrecht advocaat gratis is. Maar ook nu kan een laag inkomen en een beperkt (of geen) vermogen je helpen. Je kunt namelijk wel om toevoeging van een erfrecht advocaat vragen, zodat de rechtsbijstand pro deo wordt verricht. Kom je hiervoor niet in aanmerking, overweeg dan een advocaat van NAB. Ook nu wordt gewerkt voor de vaste lage uurprijs.

Gratis advocaat familierecht

Heb je pech, dan heb je een advocaat familierecht nodig. Dit komt vooral bij scheidingszaken aan de orde. Een familierecht advocaat is niet gratis. Je betaalt al gauw € 100 tot € 200 per uur. Wanneer het financiële verband van een huwelijk of samenleven uit elkaar valt, komt één van de partners vaak voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking. Er kan dan een pro deo advocaat worden toegewezen die van overheidswege wordt gefinancierd. Zelf betaal je een eigen bijdrage. Ook nu kan het gebeuren dat je niet aan de pro deo vereisten voldoet. Schakel dan een advocaat in van NAB. Je betaalt in dat geval slechts het lage uurtarief.

Ook als minderjarige heb je soms rechtsbijstand nodig in familiezaken. Je komt dan bij een bijzonder curator terecht. Dit is vaak een advocaat en kost dus geld. Gelukkig kan deze bijzonder curator in familiezaken via de wettelijke regels van de pro deo advocaat worden gefinancierd.

Gratis advocaat huurrecht

Huurconflicten zijn bijzonder vervelend. Ze tasten het veilige gevoel van je woonomgeving aan. De relatie met je verhuurder is slecht en je loopt soms het risico om uit je huis te worden gezet. Een gratis huurrechtadvocaat bestaat helaas niet. Maar er zijn genoeg gevallen waarin een pro deo advocaat wordt toegewezen. Dat is fijn, want het spaart jou al gauw een tarief uit dat van € 175 per uur kan oplopen naar € 300 per uur. Kom je niet in aanmerking voor een gesubsidieerde rechtsbijstand, wijk dan uit naar NAB. Je wordt dan geholpen tegen het lage uurtarief en spaart zo enorm veel kosten uit.

Gratis advocaat ondernemingsrecht

Het lijkt misschien gek om te praten over een gratis advocaat ondernemingsrecht. Een onderneming is toch per definitie een organisatie waar je inkomen uit haalt? Toch is dit niet altijd het geval. Een grondslag om een ondernemingsrecht advocaat gratis toe te wijzen is er niet. Maar bij een verliesgevend bedrijf kan ook een ondernemingsrechtadvocaat zijn of haar werk pro deo doen. Dit zal zich vooral voordoen bij de ZZP’er die verlies uit onderneming geniet.

Zit je als ondernemer net boven de grens voor pro deo rechtsbijstand, schakel dan een van onze advocaten in. Ook nu werkt deze tegen een laag tarief per uur. Bovendien kun je de advocaatkosten ten laste van je winst brengen. De kostenpost heeft immers direct betrekking op je onderneming.

Gratis advocaat strafrecht

In veel gevallen wordt een strafrechtadvocaat gratis aan je toegevoegd. Je hebt er immers recht op als je in verzekering bent gesteld vanwege vervolging door de overheid. Die periode kan maximaal 104 dagen duren. De advocaat die je kiest moet wel vermeld staan op de piketlijst. Wil je liever een andere strafrechtadvocaat, dan moet je die zelf betalen. Een strafrechtadvocaat kan ook pro deo worden toegevoegd. Dit gebeurt als je weinig of niets verdient en ook nauwelijks vermogen hebt. Afhankelijk van de inkomsten die je daadwerkelijk geniet, betaal je een eigen bijdrage.

Kom je niet in aanmerking voor gratis toevoeging of pro deo, dan staan onze advocaten voor je klaar. Ze werken met het vaste lage tarief en zitten scherp op de zaak.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.