Je hebt iets gedaan wat eigenlijk niet mag. Misschien had je het niet eens in de gaten of hoopte je ermee weg te komen. Nu blijkt dat er voor jou problemen zijn ontstaan. Je bent opgeroepen voor verhoor op het politiebureau of je bent in voorlopige hechtenis genomen. In beide gevallen heb je te maken met een verdenking. Als je daar op een verkeerde manier mee omgaat kan dat jou nog verder schaden. Zit jij in zo’n situatie of verwacht je erin terecht te komen? Dan kun je vast wel wat hulp gebruiken. Het beste wat je in dat geval kunt doen is het inschakelen van een strafrecht advocaat.

Beste lezer, de informatie op deze pagina is met veel zorg samengesteld. Heb je toch nog vragen, schroom dan niet om ons te bellen of te mailen. We beantwoorden graag je vraag.

Wat is Strafrecht?

Het Wetboek van Strafrecht is uitgebreid en gedetailleerd. Dat is maar goed ook, want er staan allerlei regels in die jou in je vrijheid kunnen beperken. Naast het wetboek van strafrecht is ook het Wetboek van Strafvordering van groot belang. Hierin staat precies omschreven hoe het met de vervolging van personen hoort te gaan. De rechten en plichten die erin staan zorgen ervoor dat jouw grondrechten gewaarborgd blijven. Wordt niet gehandeld in overeenstemming met de regels van de strafvordering, dan verspeelt de vervolgende instantie soms het recht om jou verder te vervolgen. Je begrijpt dat er dus zorgvuldig met de regels moet worden omgegaan.

Zijn er meer personen betrokken bij het strafbare feit waarvan je wordt verdacht, dan zullen die ook een strafrechtadvocaat in de arm nemen. Het kan handig zijn als jouw advocaat met de advocaten van de andere verdachten kan overleggen. Al deze zaken spelen zich af binnen de regels van het strafrecht.

Meer weten over:

Wat is een strafrecht advocaat?

Een strafrecht advocaat is specialist op het gebied van het strafrecht. Hij of zij kan je in elke fase van een strafzaak juridisch ondersteunen. Hij of zij kent alle regels die met de vervolging samenhangen. Komt het tot een strafzaak voor de rechter, dan is de strafrechtadvocaat in staat om jou met grote overtuiging te beschermen. Ook na een eventueel vonnis van de rechter kan jouw strafrechtadvocaat je blijven ondersteunen. Bijvoorbeeld als een maatregel is opgelegd in de vorm van tbs of als je na verloop van tijd hoopt op een vervroegde invrijheidsstelling.

Verder helpt de strafrechtadvocaat je graag als er onenigheid is omtrent de regels van verlof. Maar in de allereerste plaats probeert de strafrechtadvocaat natuurlijk een veroordeling te voorkomen of te matigen.

Wat doet een strafrecht advocaat?

Tijdens alle fasen van een strafrechtelijke zaak speelt de strafrechtadvocaat een rol. Tijdens een verhoor voorafgaand aan eventuele (verdere) vervolging. Aan het begin van een vervolging en de voorlopige hechtenis die hier misschien mee samenhangt. Tijdens alle verhoren die je moet ondergaan is de strafrechtadvocaat aanwezig om de grenzen van jouw rechten te bewaken.

Komt een zaak voor de rechter terecht, dan is de strafrechtadvocaat degene die jou tijdens de rechtszaak bijstaat en vertegenwoordigt. Elke strafzaak is anders. Hij kan variëren van een fietsendiefstal tot een moordverdenking. Een strafrecht advocaat kan je bijvoorbeeld ondersteunen bij:

 • een politieverhoor;
 • de regels omtrent een huiszoeking;
 • het verdedigen van jouw zaak voor de rechter;
 • het aanvechten van de periode waarin je in voorlopige hechtenis bent genomen;
 • misstanden tijdens jouw detentie;
 • het bewaken van de juiste uitvoering van opgelegde maatregelen;
 • het pleiten voor het opheffen van opgelegde maatregelen;
 • het pleiten voor vervroegde invrijheidsstelling;
 • het desgewenst overleg voeren met slachtoffers;
 • terugeisen van in beslag genomen goederen.

Hoeveel kost een strafrecht advocaat?

Het tarief van een strafrechtadvocaat beloopt per uur ongeveer 175 tot 300 euro. Het aantal uren dat nodig is hangt af van de lengte en ingewikkeldheid van jouw zaak. Hoeft de strafrechtadvocaat je slechts een enkele keer bij te staan bij een verhoor, of vindt vervolging plaats met meerdere rechtszaken die soms enkele jaren in beslag nemen. Hoe meer ervaring een strafrecht advocaat heeft hoe hoger het tarief zal zijn dat hij of zij in rekening zal brengen.

Met sommige strafrechtadvocaten kun je ook een vaste prijs afspreken. Bijvoorbeeld voor de gehele afhandeling van de zaak bij de politierechter. Of wanneer de zaak moet voorkomen bij een meervoudige kamer. Treden er onverwacht verlengingen op, dan kan de strafrecht advocaat een extra toeslag berekenen. Het heeft altijd zin hier vooraf naar te informeren.

Nuttige tip! Misschien heb je recht op toegevoegde rechtsbijstand. Er wordt je dan een pro deo advocaat toegevoegd. De overheid financiert deze toegevoegde rechtsbijstand, dus dan worden de kosten van jouw strafrecht advocaat door de overheid betaald. Er wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

Worden kosten strafrecht advocaat vergoed?

De kosten van een strafrecht advocaat worden soms vergoed. Dit doet zich voor in de volgende gevallen:

 • Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten is een strafrechtadvocaat misschien gedekt. Het is altijd verstandig om hier eerst naar te informeren. Ook kan jouw strafrecht advocaat dit voor je doen. Blijkt jouw polis zulke advocaatkosten te dekken, dan kan de strafrecht advocaat jouw belangen verdedigen zonder dat je er zelf kosten aan hebt.
 • Is je inkomen laag en beschik je ook niet over veel spaargeld? In zo’n geval kan er mogelijk een pro deo advocaat worden toegewezen. De overheid draagt in dat geval de kosten van jouw strafrecht advocaat. Wel wordt er van jou een eigen bijdrage verwacht. De hoogte daarvan is gekoppeld aan de hoogte van jouw inkomen.
 • Het inschakelen van een strafrecht advocaat is bij een strafrechtelijke procedure niet verplicht. Toch is het verstandig dit wel te doen. Mocht je niet worden veroordeeld dan ben je de kosten die je hebt gemaakt voor de strafrecht advocaat in beginsel kwijt. Maar je kunt proberen om met een beroep op artikel 530 Wetboek van Strafvordering de kosten van je advocaat vergoed te krijgen. Als dit lukt krijg je de kosten dus terugbetaald.

Wat kan een strafrecht advocaat voor mij doen?

Heb je een strafrecht advocaat in de arm genomen, dan is dat meestal omdat je voor een strafbaar feit wordt vervolgd. De strafrecht advocaat kan jou bijvoorbeeld helpen bij:

 • het rechtmatig laten verlopen van een politieverhoor;
 • het op de juiste manier laten verlopen van een huiszoeking;
 • het opkomen voor jouw belangen tijdens de rechtszaak;
 • jouw pogingen om de voorlopige hechtenis op te heffen;
 • het verbeteren van de omstandigheden tijdens jouw detentie;
 • het voorkomen dat opgelegde maatregelen verkeerd worden uitgevoerd;
 • procedures waarin je jezelf probeert te bevrijden van opgelegde maatregelen;
 • jouw pogingen om vervroegd in vrijheid te worden gesteld;
 • het leggen van contact met slachtoffers als die wens wederzijds is;
 • het terugkrijgen van goederen waarop eerder beslag is gelegd.

Wanneer moet ik een strafrecht advocaat inschakelen?

Je bent door de politie aangehouden en zit nu in een cel op het