Je hebt iets gedaan wat eigenlijk niet mag. Misschien had je het niet eens in de gaten of hoopte je ermee weg te komen. Nu blijkt dat er voor jou problemen zijn ontstaan. Je bent opgeroepen voor verhoor op het politiebureau of je bent in voorlopige hechtenis genomen. In beide gevallen heb je te maken met een verdenking. Als je daar op een verkeerde manier mee omgaat kan dat jou nog verder schaden. Zit jij in zo’n situatie of verwacht je erin terecht te komen? Dan kun je vast wel wat hulp gebruiken. Het beste wat je in dat geval kunt doen is het inschakelen van een strafrecht advocaat.

Beste lezer, de informatie op deze pagina is met veel zorg samengesteld. Heb je toch nog vragen, schroom dan niet om ons te bellen of te mailen. We beantwoorden graag je vraag.

Wat is Strafrecht?

Het Wetboek van Strafrecht is uitgebreid en gedetailleerd. Dat is maar goed ook, want er staan allerlei regels in die jou in je vrijheid kunnen beperken. Naast het wetboek van strafrecht is ook het Wetboek van Strafvordering van groot belang. Hierin staat precies omschreven hoe het met de vervolging van personen hoort te gaan. De rechten en plichten die erin staan zorgen ervoor dat jouw grondrechten gewaarborgd blijven. Wordt niet gehandeld in overeenstemming met de regels van de strafvordering, dan verspeelt de vervolgende instantie soms het recht om jou verder te vervolgen. Je begrijpt dat er dus zorgvuldig met de regels moet worden omgegaan.

Zijn er meer personen betrokken bij het strafbare feit waarvan je wordt verdacht, dan zullen die ook een strafrechtadvocaat in de arm nemen. Het kan handig zijn als jouw advocaat met de advocaten van de andere verdachten kan overleggen. Al deze zaken spelen zich af binnen de regels van het strafrecht.

Meer weten over:

Wat is een strafrecht advocaat?

Een strafrecht advocaat is specialist op het gebied van het strafrecht. Hij of zij kan je in elke fase van een strafzaak juridisch ondersteunen. Hij of zij kent alle regels die met de vervolging samenhangen. Komt het tot een strafzaak voor de rechter, dan is de strafrechtadvocaat in staat om jou met grote overtuiging te beschermen. Ook na een eventueel vonnis van de rechter kan jouw strafrechtadvocaat je blijven ondersteunen. Bijvoorbeeld als een maatregel is opgelegd in de vorm van tbs of als je na verloop van tijd hoopt op een vervroegde invrijheidsstelling.

Verder helpt de strafrechtadvocaat je graag als er onenigheid is omtrent de regels van verlof. Maar in de allereerste plaats probeert de strafrechtadvocaat natuurlijk een veroordeling te voorkomen of te matigen.

Wat doet een strafrecht advocaat?

Tijdens alle fasen van een strafrechtelijke zaak speelt de strafrechtadvocaat een rol. Tijdens een verhoor voorafgaand aan eventuele (verdere) vervolging. Aan het begin van een vervolging en de voorlopige hechtenis die hier misschien mee samenhangt. Tijdens alle verhoren die je moet ondergaan is de strafrechtadvocaat aanwezig om de grenzen van jouw rechten te bewaken.

Komt een zaak voor de rechter terecht, dan is de strafrechtadvocaat degene die jou tijdens de rechtszaak bijstaat en vertegenwoordigt. Elke strafzaak is anders. Hij kan variëren van een fietsendiefstal tot een moordverdenking. Een strafrecht advocaat kan je bijvoorbeeld ondersteunen bij:

 • een politieverhoor;
 • de regels omtrent een huiszoeking;
 • het verdedigen van jouw zaak voor de rechter;
 • het aanvechten van de periode waarin je in voorlopige hechtenis bent genomen;
 • misstanden tijdens jouw detentie;
 • het bewaken van de juiste uitvoering van opgelegde maatregelen;
 • het pleiten voor het opheffen van opgelegde maatregelen;
 • het pleiten voor vervroegde invrijheidsstelling;
 • het desgewenst overleg voeren met slachtoffers;
 • terugeisen van in beslag genomen goederen.

Hoeveel kost een strafrecht advocaat?

Het tarief van een strafrechtadvocaat beloopt per uur ongeveer 175 tot 300 euro. Het aantal uren dat nodig is hangt af van de lengte en ingewikkeldheid van jouw zaak. Hoeft de strafrechtadvocaat je slechts een enkele keer bij te staan bij een verhoor, of vindt vervolging plaats met meerdere rechtszaken die soms enkele jaren in beslag nemen. Hoe meer ervaring een strafrecht advocaat heeft hoe hoger het tarief zal zijn dat hij of zij in rekening zal brengen.

Met sommige strafrechtadvocaten kun je ook een vaste prijs afspreken. Bijvoorbeeld voor de gehele afhandeling van de zaak bij de politierechter. Of wanneer de zaak moet voorkomen bij een meervoudige kamer. Treden er onverwacht verlengingen op, dan kan de strafrecht advocaat een extra toeslag berekenen. Het heeft altijd zin hier vooraf naar te informeren.

Nuttige tip! Misschien heb je recht op toegevoegde rechtsbijstand. Er wordt je dan een pro deo advocaat toegevoegd. De overheid financiert deze toegevoegde rechtsbijstand, dus dan worden de kosten van jouw strafrecht advocaat door de overheid betaald. Er wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

Worden kosten strafrecht advocaat vergoed?

De kosten van een strafrecht advocaat worden soms vergoed. Dit doet zich voor in de volgende gevallen:

 • Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten is een strafrechtadvocaat misschien gedekt. Het is altijd verstandig om hier eerst naar te informeren. Ook kan jouw strafrecht advocaat dit voor je doen. Blijkt jouw polis zulke advocaatkosten te dekken, dan kan de strafrecht advocaat jouw belangen verdedigen zonder dat je er zelf kosten aan hebt.
 • Is je inkomen laag en beschik je ook niet over veel spaargeld? In zo’n geval kan er mogelijk een pro deo advocaat worden toegewezen. De overheid draagt in dat geval de kosten van jouw strafrecht advocaat. Wel wordt er van jou een eigen bijdrage verwacht. De hoogte daarvan is gekoppeld aan de hoogte van jouw inkomen.
 • Het inschakelen van een strafrecht advocaat is bij een strafrechtelijke procedure niet verplicht. Toch is het verstandig dit wel te doen. Mocht je niet worden veroordeeld dan ben je de kosten die je hebt gemaakt voor de strafrecht advocaat in beginsel kwijt. Maar je kunt proberen om met een beroep op artikel 530 Wetboek van Strafvordering de kosten van je advocaat vergoed te krijgen. Als dit lukt krijg je de kosten dus terugbetaald.

Wat kan een strafrecht advocaat voor mij doen?

Heb je een strafrecht advocaat in de arm genomen, dan is dat meestal omdat je voor een strafbaar feit wordt vervolgd. De strafrecht advocaat kan jou bijvoorbeeld helpen bij:

 • het rechtmatig laten verlopen van een politieverhoor;
 • het op de juiste manier laten verlopen van een huiszoeking;
 • het opkomen voor jouw belangen tijdens de rechtszaak;
 • jouw pogingen om de voorlopige hechtenis op te heffen;
 • het verbeteren van de omstandigheden tijdens jouw detentie;
 • het voorkomen dat opgelegde maatregelen verkeerd worden uitgevoerd;
 • procedures waarin je jezelf probeert te bevrijden van opgelegde maatregelen;
 • jouw pogingen om vervroegd in vrijheid te worden gesteld;
 • het leggen van contact met slachtoffers als die wens wederzijds is;
 • het terugkrijgen van goederen waarop eerder beslag is gelegd.

Wanneer moet ik een strafrecht advocaat inschakelen?

Je bent door de politie aangehouden en zit nu in een cel op het politiebureau. Het is dan erg belangrijk om je snel te laten steunen door een strafrecht advocaat. Deze zorgt ervoor dat er tijdens een verhoor alleen maar vragen worden gesteld op een manier die wettelijk is toegestaan. Zo worden jouw rechten goed beschermd en kun je samen met jouw advocaat bepalen hoe je de antwoorden formuleert. Maar misschien ben je nog niet aangehouden maar verwacht je dat dit wel snel zal gebeuren. Ook dan is het verstandig om alvast contact op te nemen met een strafrecht advocaat. Je kunt dan alvast je positie met hem of haar afstemmen. Misschien zit je al een gevangenisstraf uit maar ben je het niet eens met je behandeling. Ook daar kan een strafrechtadvocaat je soms bij helpen. Wil je op verlof maar mag dit niet, vraag dan hulp van een strafrecht advocaat om dit voor je mogelijk te maken. Zoals je begrijpt zijn er binnen het strafrecht nog tal van andere situaties waarin het inschakelen van een strafrecht advocaat raadzaam is. Eigenlijk heb je die nodig op elk moment dat jouw rechten van overheidswege worden ingeperkt in verband met een strafbaar feit. Of je nu nog vrij op straat rondloopt of al jarenlang gevangen zit.

Niet elk inschakelen van de strafrecht advocaat zal eindigen in de rechtszaal. Ook onderhandelen over jouw positie behoort tot zijn of haar rol. Heb je het gevoel dat er bij jouw behandeling iets niet deugt of word je vervolgd en heb je bijstand nodig, dan is de strafrecht advocaat jouw beste partner.

Wanneer heb ik een strafrecht advocaat nodig?

Een strafrecht advocaat zorgt voor steun en verdediging in tal van situaties. Steeds als je rechten worden ingeperkt in relatie tot een strafbaar feit kan de stafrecht advocaat je van dienst zijn. De volgende situaties dienen daarbij als voorbeeld:

 • Je verwacht moeilijkheden tijdens het politieverhoor;
 • Er komt een huiszoeking aan en jij probeert de schade daarvan zoveel mogelijk te
  beperken;
 • Je moet voor de rechter verschijnen en zoekt daar juridische ondersteuning voor;
 • Je zit in voorlopige hechtenis maar hoopt daar snel uit te komen;
 • Tijdens je gevangenschap zijn de omstandigheden ondermaats. Dit wil je verbeteren;
 • Er is een maatregel opgelegd, maar die wordt verkeerd uitgevoerd;
 • Je wilt zo snel mogelijk van een opgelegde maatregel worden bevrijd;
 • Je zit al langer in detentie en wilt vervroegde invrijheidstelling aanvragen;
 • Jij en je slachtoffer(s) willen contact met elkaar gaan leggen;
 • Je probeert in beslag genomen goederen terug te krijgen.

Hoe zwaarder het feit is waarvan je wordt verdacht, hoe hoger de straf kan zijn die jou mogelijk wordt opgelegd. Ook als je meerdere kleine vergrijpen op je naam hebt staan kan er een hogere straf volgen. Hoewel het inschakelen van een strafrecht advocaat niet verplicht is, zijn jouw (vrijheids)belangen groot. Dit telt nog eens extra als je weet dat jij niet de dader bent. Dan ben je onterecht als verdachte aangewezen en wil je zo snel mogelijk van dit stempel af. Aangezien je met de opsporingsinstanties een professionele tegenpartij hebt, is het verstandig om zelf ook hulp te krijgen van een professional. Dat is de strafrecht advocaat die er alles aan zal doen om jouw (grond)rechten te beschermen.

Hoe vind ik een goede strafrecht advocaat?

Welke strafrecht advocaat voor jou geschikt is hangt voor een belangrijk deel af van jouw situatie:

 • Gaat het om een klein vergrijp dan steekt de keuze niet zo nauw.
 • Is de verdenking ernstiger, zoek dan een gespecialiseerd strafrecht advocaten kantoor.
 • Ook als je zelf een hogere maatschappelijke positie bekleedt is een strafrecht advocaat met veel statuur een verstandige keuze. Deze is niet alleen in staat om jouw belangen naar de opsporingsinstanties toe goed te beschermen, maar vervult ook een belangrijke functie naar het publiek. Zo kan een gerenommeerde strafrechtadvocaat op een overtuigende manier de pers te woord staan.

In alle gevallen zal de omvang van de zaak en de complexiteit ervan uiteindelijk bepalend zijn voor de keuze van jouw strafrecht advocaat.

In ons landelijk netwerk van strafrechtadvocaten, vind je altijd de geschikte strafrecht advocaat. Na het eerste contact wordt altijd gestart met een gratis intakegesprek. Dit gesprek dient ertoe om voor jou de meest geschikte strafrecht advocaat te vinden. Het liefst zo dicht mogelijk bij jou in de buurt.

Wat is de beste strafrecht advocaat voor mij?

Het type strafzaak waarvan jij deel uitmaakt bepaalt in sterke mate welke strafrecht advocaat daarbij past. Grotere specialistische zaken vereisen één of meer specialisten op dat onderwerp. Gaat het om een kleiner vergrijp dan is een generalist goed in staat om jouw belangen te behartigen.

Steeds geldt: Zorg dat er zo vroeg mogelijk tijdens het onderzoek in jouw zaak een strafrecht advocaat aanwezig is. Ontwikkelt de zaak zich anders dan verwacht, dan kan altijd nog voor een nieuwe strafrechtadvocaat worden gekozen.

Een evenwichtig advies leidt tot een goede strafrechtadvocaat en voorkomt onnodige kosten.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

 7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory