Word jij gechanteerd en wil je aangifte doen? Of word jij misschien zelf verdacht van chantage? Wacht dan niet langer en maak gebruik van ons netwerk van ervaren advocaten. Leg hier rechtstreeks contact met een goede strafrechtadvocaat.

Wat is chantage

Chantage, afpersing of afdreiging is een strafbaar feit. Degene die afperst probeert op zo’n manier iemand te dwingen tot een bepaalde activiteit. Doet het slachtoffer niet wat de afperser eist, dan dreigt de dader bijvoorbeeld ongunstige informatie over het slachtoffer bekend te maken.

Het is duidelijk dat iemand die zich schuldig maakt aan chantage in strijd met het recht handelt. Hij of zij heeft de bedoeling om zichzelf te bevoordelen. Dit doet de chanteur door op een onwettige manier druk uit te oefenen op het slachtoffer.

Natuurlijk is chantage strafbaar. Het misdrijf ligt dicht aan tegen strafbare feiten als smaad en laster. Chantage wordt door de wetgever een stuk ernstiger gevonden. In artikel 318 van het Wetboek van Strafrecht staat op chantage dan ook een hogere straf.

Vormen van chantage

Chantage komt voor in allerlei vormen. Op internet gebeurt het steeds vaker dat iemand met foto’s en filmpjes wordt gechanteerd. De dader dreigt dan bijvoorbeeld met het publiceren van naaktfoto’s, tenzij het slachtoffer geld betaalt of extra fotomateriaal met een erotische inhoud naar de dader stuurt. In het dagelijks taalgebruik wordt dit sextortion genoemd.

Maar het kan ook zo zijn dat de dader dreigt om een ander soort gevoelige informatie over iemand bekend te maken, tenzij die ander met een fors geldbedrag over de brug komt. Denk hierbij aan verzwegen faillissementen in de zakelijke sfeer of het berijden van een scheve schaats in het relationele verkeer.

Een vorm van afpersing die je steeds vaker ziet, is die waarbij met kwaadaardige software je computer wordt gehackt. Deze software wordt vaak ransomware genoemd. De dader belooft jouw computer te ontgrendelen mits jij eerst een flink bedrag in Bitcoins aan hem of haar betaalt.

Tenslotte noemen we hier nog even de geldezel problematiek. Dit overkomt vaak jongeren, maar kan evengoed van toepassing zijn op ouderen met een klein inkomen. Er wordt gevraagd om jouw rekening ‘tijdelijk’ beschikbaar te stellen voor het overboeken van wat geld. Zelf krijg je daarvoor ook wat betaald. Ga je hierop in, dan zit je in het systeem. De criminelen die jouw rekening voor het witwassen van gestolen geld gebruiken, laten je niet meer zomaar uit dit systeem stappen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit een oneindige reeks. Want in feite zijn de vormen van chantage onbegrensd. Steeds is er een gezamenlijk kenmerk: de dader wil zich ten koste van het slachtoffer bevoordelen op een manier die volgens het recht niet is toegestaan.

Wanneer is chantage een misdrijf?

Chantage is altijd een misdrijf. Het is alleen niet zo dat de politie automatisch tot vervolging overgaat. Om te zorgen dat de politie op zoek gaat naar de dader, moet eerst aangifte worden gedaan. Bij het doen van aangifte moet dan ook gelijk een klacht tegen de afperser worden ingediend. Chantage is namelijk een zogenaamd klachtdelict. Vervolging vindt dus alleen plaats nadat iemand hierover bij de politie een klacht heeft ingediend.

Het strafbare feit wordt nauwkeurig omschreven in artikel 218 van het Wetboek van Strafrecht. Puntsgewijs vind je daar de elementen terug die samen het delict chantage opleveren. Je kunt alleen van chantage spreken als voldaan is aan de volgende eisen uit de delictsomschrijving:

  • De dader had de bedoeling om zichzelf of een ander in strijd met het recht te bevoordelen.
  • Hij of zij dreigde daarbij met mondelinge smaad, smaad op schrift (papier of internet) of met het openbaren van een geheim.
  • De dader deed dit om het slachtoffer tot afgifte van een goed te dwingen (kan ook geld zijn) dat niet het eigendom van de dader was, of om het slachtoffer te dwingen tot het aangaan van een schuld of juist het laten vervallen van een bestaande schuld of om het slachtoffer te dwingen bepaalde gegevens ter beschikking te stellen.

Welke straf rust er op chantage?

De wetgever ziet chantage als een tamelijk ernstig misdrijf. Een stuk ernstiger bijvoorbeeld dan delicten als belediging, smaad en laster. Je kunt er vier jaar gevangenisstraf voor krijgen of een boete uit de 5e categorie. Dit betekent dat die boete maximaal een hoogte kan hebben van € 87.000,00. Zo’n straf is bepaald niet mis, ook al wordt lang niet altijd de maximale gevangenisstraf of boete door de rechter opgelegd.

Aangifte doen van chantage?

Is er iemand die op jou op onwettige wijze druk uitoefent, dan wil je daar natuurlijk vanaf. De eerste stap die je dan moet zetten is het doen van aangifte bij de politie. Daarbij leg je ook gelijk de benodigde klacht neer die naar de hulpofficier van justitie wordt doorgeleid.

Het is handig om je in een zo vroeg mogelijk stadium te laten vergezellen door een strafrechtadvocaat. Die kan je namelijk bij het doen van de aangifte helpen met een precieze beschrijving van het delict. Uiteindelijk ligt het oordeel bij de politie om de zaak al of niet te gaan vervolgen. Hebben ze de dader gevonden, dan bepaalt het openbaar ministerie of verdere vervolging plaats zal vinden. Wordt er verder vervolgd, dan zal de dader voor de rechter worden gebracht. Maar het Openbaar Ministerie kan ook besluiten om de zaak te seponeren. In dat geval wordt de vervolging gestaakt.

Verdacht van chantage?

Misschien dat je dit leest omdat je zelf verdacht wordt van chantage. Je verwacht te worden vervolgd en zoekt naar hulp. Die hulp zal altijd welkom zijn, gezien de hoge straffen in het Wetboek van Strafrecht die op het delict chantage staan.

Een goede strafrechtadvocaat is in zo’n geval onmisbaar. Om te beginnen heb je zo’n advocaat nodig als je door de politie wordt verhoord. Hij of zij helpt jou dan bij dit verhoor. Ook kan het zijn dat je voor de rechter moet verschijnen. In dat geval is een strafrechtadvocaat zelfs verplicht.

Kortom, wacht niet langer en leg contact met een goede strafrechtadvocaat. Wij bieden je hier een netwerk aan van ervaren strafrechtadvocaten.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory