Wat is een pro deo advocaat?

Een pro deo advocaat is een advocaat die je bijstaat maar door de overheid wordt betaald. Een pro deo advocaat wordt vaak ook wel een advocaat van onvermogen genoemd.

Er is geen opleiding tot pro deo advocaat. Elke advocaat kan kiezen om ook zaken te doen op pro deo basis. Men noemt dit ook sociale advocatuur.

Is een pro deo advocaat slechter dan een ‘gewone’ advocaat?

Vaak wordt gedacht dat een pro deo advocaat een slechtere advocaat is en ook minder goed zijn best doet ten opzichte van een ‘gewone’ advocaat. Dit is 100% een fabel. Pro deo advocaten hebben dezelfde opleiding genoten als elk andere advocaat. Veel advocaten doen namelijk niet alleen pro deo werk, maar mixen het met betaalde zaken.

Een pro deo advocaat zal in veel gevallen meer ervaring hebben met jouw type zaak dan een betaalde advocaat. Er zijn ongeveer 7.500 pro deo advocaten in Nederland werkzaam in het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand.

Wanneer heb ik recht op een pro deo advocaat?

Of je recht hebt op een pro deo advocaat is afhankelijk van je inkomen en vermogen. De overheid stelt dit vast op basis van gegevens van de belastingdienst. In de basis is het:

Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet krijg je een zogeheten toevoeging in de kosten van een advocaat. Kies anders voor een goedkope advocaat.

Ik heb geen recht op een pro deo advocaat, wat nu?

Als je geen recht hebt op een pro deo advocaat kan je kiezen voor een goedkope advocaat. Een goedkope advocaat is even deskundig en professioneel als een duurdere advocaat. Alleen worden zaken efficiënter behandeld en is er niet een duur kantoor. Het lage uurtarief maakt het mogelijk dat iedereen toegang heeft tot de beste rechtshulp. Op die manier kunnen ook de mensen die net niet in aanmerking komen voor een pro deo advocaat hun recht halen en gebruik maken van een mediator, jurist of advocaat.

Met welk inkomen kom ik in aanmerking voor een pro deo advocaat?

Je inkomen over 2022 mag niet hoger zijn dan:

Naast je inkomen, wordt ook je overige vermogen meegenomen in de beslissing of je wel of geen recht hebt op een pro deo advocaat. Je inkomen en vermogen worden opgevraagd bij de Belastingdienst.

Is een pro deo advocaat gratis?

Een pro deo advocaat is niet 100% gratis. Je betaalt altijd een eigen bijdrage die afhankelijk is van je type zaak en je inkomen/vermogen. Deze eigen bijdrage ligt tussen de €218,- tot maximaal €918,-.

Alleen wanneer je door de politie bent opgepakt en in hechtenis bent genomen (gevangenis), hoef je geen eigen bijdrage te betalen.

Naast de eigen bijdrage kan je te maken krijgen met andere kosten. Denk aan:

 • Griffierechten – Ga je je juridisch probleem voorleggen aan de rechter, dan moet je griffierechten betalen. Dit zijn de kosten voor het starten van een procedure bij de rechter.
 • Kosten getuigen of deskundigen – Het inzetten van getuigen of deskundigen voor je zaak kost geld. Denk aan reiskosten vergoeding en bij deskundigen een uurtarief.
 • Proceskostenvergoeding – Als je een rechtszaak voert en verliest, kan de rechter beslissen dat je (een deel van) de proceskosten van de andere partij moet betalen.

Financieel gewin in de zaak? Pro deo advocaat betalen!

De Raad voor Rechtsbijstand bepaalt of je recht hebt op een pro deo advocaat. De toekenning ervan gebeurt wel altijd voorwaardelijk. Wanneer je financiële situatie verandert, zoals het winnen van een rechtszaak met financieel gewin, kan dit betekenen dat je de advocaatkosten wel zelf moet betalen. Dit omdat je qua inkomen / vermogen niet meer valt binnen de gestelde grenzen.

Wat kost een pro deo advocaat?

De kosten van een pro deo advocaat bestaan uit een eigen bijdrage. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van je inkomen, vermogen, gezinssituatie en type zaak. Onderstaand een overzicht (2023).

Personen- en familierecht Overige zaken
Mediation Tussen €58 en €115 Tussen €58 en €115
Juridisch advies (max 3 uur) Tussen €118 en €155 Tussen €84 en €141
Zaak behandeling (3+ uur) Tussen €373 en €931 Tussen €214 en €901

Voor een volledig overzicht kan je kijken op https://www.rechtsbijstand.nl

Pro deo advocaat inschakelen voor alleen juridisch advies?

Ja dat kan. Dit heet Licht Advies Toevoeging (LAT). Met een LAT heb je recht op maximaal 3 uur juridisch advies van een pro deo advocaat. Afhankelijk van je inkomen betaal je een eigen bijdrage van maximaal 155 euro.

Blijkt dat er meer tijd nodig is om je zaak te behandelen, dan kan de LAT omgezet worden naar een reguliere toevoeging. De eigen bijdrage die je moet betalen bij een gewone toevoeging is hoger dan bij een LAT.

Wanneer heb ik een pro deo advocaat nodig?

Iedereen in Nederland die onder een bepaalde inkomen of vermogens grens zit, kan een pro deo advocaat inschakelen. Dit kan bij elk type zaak of juridisch geschil.

Je hebt behoefte aan juridisch advies
Je kan dan gebruik maken van de Licht Advies Toevoeging (LAT). Voor een eigen bijdrage van maximaal 155 euro, krijg je 3 uur juridisch advies van een pro deo advocaat.

Juridische zaken rondom personen- en familierecht
Denk hierbij aan scheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap maar ook aan zaken mbt. wijziging van de huwelijkse voorwaarden, naamswijziging (achternaam), adoptie, erkenning/ontkenning vaderschap. Hiervoor geldt een aangepaste eigen bijdrage: €373,- tot €931,- afhankelijk van je inkomen/vermogen.

Mediation trajecten
Bij mediation kom je samen met de wederpartij tot een oplossing. Mediation is niets anders dan het oplossen van je conflict onder begeleiding. Zolang er van beide kanten bereidheid bestaat om naar een oplossing te zoeken, heeft mediation kans van slagen. De pro deo advocaat fungeert hierin als de mediator/begeleider.

Mediation heeft meestal geen zin als je:

 • een principiële en openbare uitspraak wilt over een juridisch punt
 • al eerder hebt geprobeerd om het conflict via mediation op te lossen en dat niet is gelukt

Bij een mediation traject is er eigen bijdrage van maximaal 115 euro.

Zie ook https://www.rechtspraak.nl

Alle overige zaken
Voor alle overige zaken kan je een pro deo advocaat inschakelen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Ook betaal je een eigen bijdrage.

Hoe werkt een pro deo advocaat?

De juridische ondersteuning, advies en uitvoering van een pro deo advocaat is gelijk aan een ‘gewone’ advocaat. De extra werkzaamheden die een pro deo advocaat uitvoert is alles rondom de aanvraag en verwerking van de gesubsidieerde rechtsbijstand.

De aanvraag voor gesubsidieerde rechtsbijstand moet worden ingediend voordat je zaak door de mediator of advocaat opgepakt wordt. Voor een aanvraag moet je de volgende zaken meenemen naar je pro deo advocaat:

 • een kopie van een identificatiebewijs, ook van je eventuele partner;
 • je burgerservicenummer (vroeger sofinummer genoemd), ook van je eventuele partner;
 • schriftelijke informatie of documenten over je conflict, (indien beschikbaar), bijvoorbeeld een dagvaarding.

Hoe kom ik aan een pro deo advocaat?

Omdat het aantal pro deo advocaten blijft afnemen, wordt het vinden van een goede pro deo advocaat steeds moeilijker. Maak daarom van ons uitgebreide netwerk van pro deo advocaten.

Meer weten? Bel gratis 088 – 629 00 10 of doe een online aanvraag.

Wat betekent pro deo?

Pro Deo (Latijn voor: ‘voor God’) is de aanduiding voor diensten die gratis worden verricht. De uitdrukking vindt haar oorsprong in de opvatting dat goede werken voor de armen die door hen niet betaald kunnen worden, uiteindelijk door God zullen worden beloond.

De term “Pro Deo” wordt vooral gebruikt voor vrijwilligerswerk en voor advocaten die cliënten kosteloos of tegen zeer geringe vergoeding bijstaan.

Wat is gesubsidieerde rechtsbijstand?

In artikel 18 van de Nederlandse Grondwet is vastgelegd dat iedereen recht heeft op rechtsbijstand ongeacht de hoogte van het inkomen of vermogen. Om mensen met een laag inkomen of vermogen toegang te geven tot rechtsbijstand is er de Wet op de rechtsbijstand. Deze wet regelt dat mensen die geen mediator of advocaat kunnen betalen een deel van de kosten vergoed kunnen krijgen. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand.

Wat is een toevoeging?

Toevoeging betekent hetzelfde als gesubsidieerde mediation of gesubsidieerde rechtsbijstand. Wanneer je een toevoeging krijgt, betaalt de overheid de kosten van de mediator of advocaat. Je inkomen en vermogen bepaalt of je recht hebt op een toevoeging. Je betaalt bijna altijd een kleine eigen bijdrage in de advocaatkosten.

Wie betaalt de pro deo advocaat?

Wanneer je in aanmerking komt voor een pro deo advocaat, betekent dit dat een deel van de advocaatkosten wordt vergoed door de overheid. Dit wordt afgehandeld door de Raad van de Rechtsbijstand. Je moet daarnaast zelf een eigen bijdrage betalen aan de pro deo advocaat.

De Raad van de Rechtsbijstand betaalt je pro deo advocaat een vaste vergoeding, afgestemd op de gemiddelde tijdsbesteding die juridische werkzaamheden vergen in bepaalde zaken. Dit komt omgerekend neer op een uurtarief van € 108,57 euro.

Ik zoek een pro deo echtscheidingsadvocaat

Als je valt binnen de grenzen qua inkomen en vermogen kan je aanspraak maken op een pro deo echtscheidingsadvocaat. Meer dan 31.000 Nederlanders krijgen jaarlijks de advocaatkosten bij echtscheiding door de overheid vergoed.

Je kan ook kiezen om via mediation je echtscheiding te regelen. Ook hiervoor kan je een pro deo advocaat als mediator inschakelen.

Ik zoek een pro deo strafrecht advocaat

Wanneer je in aanraking komt met de politie waarbij je wordt aangehouden of in hechtenis wordt gesteld kan je een pro deo advocaat inschakelen om je juridisch bij te staan. Ook wanneer je een dagvaarding of strafbeschikking ontvangt is juridische bijstand door een pro deo strafrecht advocaat essentieel.

Ik zoek een pro deo letselschade advocaat

Wanneer je letselschade hebt opgelopen door toedoen van een ander kan je de letselschade verhalen op de veroorzaker. Een pro deo letselschade advocaat helpt je daarbij.

Ik zoek een pro deo arbeidsrechtadvocaat

Bij ontslag of een arbeidsconflict is het goed een pro deo arbeidsrecht advocaat in te schakelen. De specialistische kennis van arbeidsrecht zorgt ervoor dat je juridisch goed wordt bijgestaan. Vooral bij ontslagzaken is er voordeel te halen door het inschakelen van een advocaat.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory

Wat houdt een pro deo advocaat in?

Een pro deo advocaat is een advocaat die je kan inschakelen als je geen geld hebt om een advocaat te betalen. De advocaatkosten worden dan betaald door de overheid en jij betaalt een eigen bijdrage waarvan de hoogte afhankelijk is van je inkomen en vermogen

De juridische ondersteuning, advies en uitvoering van een pro deo advocaat is gelijk aan een ‘gewone’ advocaat. De extra werkzaamheden die een pro deo advocaat uitvoert is alles rondom de aanvraag en verwerking van de gesubsidieerde rechtsbijstand.

Heb ik recht op een pro deo advocaat?

Of je recht hebt op een pro deo advocaat hangt af van je inkomen en vermogen. De bovengrens voor 2022 is:

 • € 29.400 als je alleenstaande bent
 • € 41.600 voor gehuwden en samenwonenden
 • € 41.600 voor een eenoudergezin met minderjarig kind

Hoeveel inkomen mag je hebben voor pro deo advocaat?

Je inkomen mag niet hoger zijn dan (2022):

 • € 29.400 als je alleenstaande bent
 • € 41.600 voor gehuwden en samenwonenden
 • € 41.600 voor een eenoudergezin met minderjarig kind

Wie betaalt een pro deo advocaat?

De pro deo advocaat wordt betaald door de overheid. Dit gaat volgens een puntensysteem wat gekoppeld is aan een type zaak. Elk punt staat voor €120 euro. Bij een zaak di staat voor 10 punten betaald de overheid €1200 euro aan de pro deo advocaat.

Wat heb je nodig om een pro deo advocaat aan te vragen?

De aanvraag voor gesubsidieerde rechtsbijstand moet worden ingediend voordat je zaak door de mediator of advocaat opgepakt wordt. Voor een aanvraag moet je de volgende zaken meenemen naar je pro deo advocaat:

 • een kopie van een identificatiebewijs, ook van je eventuele partner;
 • je burgerservicenummer (vroeger sofinummer genoemd), ook van je eventuele partner;
 • schriftelijke informatie of documenten over je conflict, (indien beschikbaar), bijvoorbeeld een dagvaarding.

Welke inkomsten tellen mee voor pro deo?

Je inkomen en vermogen worden opgevraagd bij de Belastingdienst. Er wordt gekeken naar je verzamelinkomen in het peiljaar. Het peiljaar is altijd 2 jaar voor het jaar van aanvraag (als aanvraag is in 2022 wordt dus gekeken naar je verzamelinkomen in 2020).

Je verzamelinkomen is het totaal van je inkomsten en aftrekposten in de 3 boxen. Heb je geen belastingaangifte gedaan dan wordt er een schatting gemaakt op basis van de beschikbare gegevens.

Hoe heet een gratis advocaat?

Een pro deo advocaat wordt ook wel een “gratis” advocaat genoemd. Maar dat is niet zo. Je betaalt namelijk altijd een kleine bijdrage die wel een stuk kleiner is dan de werkelijke kosten. Dus vanuit die optiek kan je het wel “gratis” noemen.

Heb ik recht op een gratis advocaat?

Of je recht hebt op een gratis advocaat is afhankelijk van je inkomen. Je inkomen mag niet hoger zijn dan (2022):

 • € 29.400 als je alleenstaande bent
 • € 41.600 voor gehuwden en samenwonenden
 • € 41.600 voor een eenoudergezin met minderjarig kind

Wat moet je doen als je geen advocaat kan betalen?

Zoek een pro deo advocaat als je een advocaat nodig hebt maar deze niet denkt te kunnen betalen. Een pro deo advocaat wordt namelijk betaald door de overheid. Je pro deo advocaat kan je verder helpen.

Heb ik recht op juridische bijstand?

Iedereen in Nederland heeft recht op juridische bijstand.

Wat kost een advocaat als je geen geld hebt?

Als je geen geld hebt om een advocaat te betalen kan je een pro deo advocaat inschakelen. De overheid betaalt dan de advocaatkosten. Jij betaalt een eigen bijdrage die varieert tussen de €60 en €400 euro.

Is rechtsbijstand gratis?

Bij de rechtswinkels en juridisch loket kan je terecht voor gratis 1e lijns juridische advies. Vraag bij je lokale gemeente waar de dichtstbijzijnde is.

Is de eerste consultatie bij een advocaat gratis?

De meeste advocaten bieden een gratis 30 minuten gesprek aan. Hierin kan je je zaak of juridisch probleem voorleggen en kennis maken met de advocaat. Vraag altijd wel vooraf of het gratis is, en wanneer de teller begint te lopen.

Is vrijblijvend advies gratis?

Het eerste juridisch advies is gratis voor iedereen die het nodig heeft. Onze juridische medewerkers luisteren naar jouw vraag en/of situatie en zullen je adviseren welke vervolgstappen je moet ondernemen.

Kan je wisselen van pro deo advocaat?

Officieel mag je onbeperkt wisselen van pro deo advocaat. Alleen de overheid heeft hier grenzen aan gesteld wat het voor een pro deo advocaat minder interessant maakt om een pro deo zaak over te nemen. Dus het kan maar het wordt wel lastig.