Wat kost een pro deo advocaat?

Home » Wat kost een advocaat » Wat kost een pro deo advocaat?
Wat kost een pro deo advocaat?2019-09-28T09:15:00+00:00

Het inschakelen van een advocaat brengt kosten met zich mee. Voor veel mensen is het niet mogelijk alle advocaatkosten zelf te betalen. De overheid kan dan de advocaatkosten betalen in de vorm van een toevoeging. Dit heet gefinancierde of gesubsidieerde rechtsbijstand.

De hoogte van de toevoeging (het deel van de advocaatkosten die de overheid betaalt) is afhankelijk van uw inkomen, vermogen en financieel gewin in de zaak. En niet elke type zaak geeft recht op een toevoeging. Een pro deo advocaat kan direct uitzoeken of u recht heeft op een toevoeging.

Hoe werkt de toevoeging (bijdrage in advocaatkosten) in de praktijk?

Wanneer u recht heeft op een toevoeging wordt een deel van de kosten betaald door de overheid. U betaalt zelf een eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen.

Een toevoeging wordt aangevraagd door uw pro deo advocaat, dit hoeft u dus niet zelf te doen. De behandelend pro deo advocaat vraagt namens u subsidie aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. Vraag wel van te voren of uw advocaat werkt met toevoegingen.

Waar vind ik een goede pro deo advocaat?

Omdat het aantal pro deo advocaten blijft afnemen, is het vinden van een goede pro deo advocaat steeds moeilijker. Gelukkig kunt u gratis gebruik maken van de Nationale Adviesbalie. Op basis van uw zaak en toevoeging wordt de best passende pro deo advocaat geselecteerd uit hun uitgebreide advocatennetwerk.

Meer weten? Bel gratis 055-53 95 651 of doe een online aanvraag.

Wanneer recht op een toevoeging (bijdrage in advocaatkosten)?

  • Uw inkomen mag niet te hoog zijn
  • U mag niet te veel vermogen hebben
  • Het financiële gewin uit de zaak mag niet te hoog zijn
  • Er moet een gegronde reden zijn om rechtsbijstand aan te vragen

Onze pro deo advocaten gaan altijd na of u recht heeft op een toevoeging/gesubsidieerde rechtsbijstand. Indien dit het geval geval wordt er direct voor u aangevraagd. De overheid betaalt vervolgens een groot deel van uw advocaatkosten. U moet altijd wel een eigen bijdrage betalen, die afhankelijk is van uw inkomen.

Met welk inkomen heb ik recht op toevoeging?

U heeft recht op een bijdrage in de advocaatkosten wanneer:

  • Voor alleenstaanden uw inkomen lager is dan € 25.600
  • Gehuwden en samenwonenden als uw inkomen lager is dan € 36.100
  • Eenoudergezin met minderjarig kind als het inkomen lager is dan € 36.100

Let op: Naast uw inkomen, wordt ook uw overige vermogen meegenomen in de beslissing of u wel of geen recht heeft op een toevoeging.

Welke kosten bij pro deo advocaat worden vergoed?

De overheid betaalt uw pro deo advocaat kosten. U betaalt, afhankelijk van type zaak en uw inkomen/vermogen, een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is maximaal (norm 2014) €849 euro.

Welke kosten bij pro deo advocaat worden niet vergoed bij een toevoeging?

Wanneer uw advocaat een (onafhankelijke) deskundige in moet roepen om uw zaak verder te helpen zijn die kosten meestal voor uw rekening.

U betaalt ook zelf de eventuele proceskosten wanneer het tot een rechtszaak komt maar deze kosten zijn tegen een extra laag tarief.

Zoek nu een goede pro deo advocaat
juridisch-advies-nationale-adviesbalie

Gratis adviesgesprek

In samenwerking met de Nationale AdviesBalie bieden wij u de mogelijkheid om gratis juridisch advies in te winnen. Het eerste advies is altijd gratis, inclusief een kosten indicatie voor uw zaak of geschil.

  • Alle werkdagen bereikbaar tussen 9.00-17.00 uur

  • Landelijk netwerk van meer dan 400 advocaten

Bel nu met 055 – 5395651
Direct jurist spreken? Bel 055-53 95 651