Wanneer je zelf te weinig verdient en ook maar weinig vermogen hebt, kun je de kosten van een advocaat niet zelf betalen. Er is dan onvermogen aan jouw kant, want je mist de middelen om een advocaat in te huren. De overheid kan je in zo’n geval een advocaat van onvermogen toewijzen. Zo’n advocaat heet ook wel toegevoegde advocaat. Je mag hem of haar trouwens gewoon zelf uitkiezen. De enige voorwaarde is dat de betreffende advocaat in dergelijke zaken gesubsidieerde rechtsbijstand mag verlenen. De overheid betaalt dan het grootste deel van de advocaatkosten. Een advocaat van onvermogen wordt ook wel een pro deo advocaat genoemd.

Wanneer heb ik recht op een advocaat van onvermogen?

De hoogte van je inkomen en de hoogte van je vermogen bepalen samen of je recht hebt op een advocaat van onvermogen. Voordat zo’n advocaat wordt toegewezen worden eerst je financiële gegevens opgevraagd bij de Belastingdienst.

  • Er wordt gekeken naar je inkomen in het peiljaar dat op dat moment geldt.
  • Ook de hoogte van je vermogen wordt voor datzelfde peiljaar gecheckt.
  • De rechtszaak zelf mag je niet teveel financiële winst opleveren.
  • De reden voor het aanvragen van een advocaat van onvermogen moet nadrukkelijk serieus zijn.

Voldoe je aan alle voorwaarden, dan mag je gebruik gaan maken van een advocaat van onvermogen. Het grootste deel van de advocaatkosten wordt als een vorm van subsidie door de overheid aan de advocaat voldaan. Wél blijft er altijd de verplichting om ook een eigen bijdrage te betalen. Die kan heel laag zijn of een stuk hoger. Ook hier is weer de hoogte van je inkomen de bepalende factor. Grofweg ligt de eigen bijdrage tussen de € 150 en € 850. Je betaalt deze kosten in één keer bij de aanvang van het traject.

Jouw advocaat van onvermogen gaat ook zelf altijd voor je na of je recht hebt op deze vorm van gesubsidieerde rechtsbijstand.