kosten scheiding ontslag aftrekbaar

Kosten advocaat aftrekbaar bij ontslag

(Spring naar advocaatkosten en echtscheiding)

De kosten van een advocaat voor een werknemer zijn sinds de belastingherziening van 2001 niet meer aftrekbaar. Bij de belastingherziening van 2001 is een eind gemaakt aan allerlei aftrekposten voor de werknemer. Wel mogen werkgevers een belastingvrije vergoeding aan werknemers verstrekken voor o.a. gemaakte advocaatkosten. Uw werkgever mag deze vergoeding, inclusief btw, als bedrijfskosten opvoeren. U heeft dus de mogelijkheid om met uw werkgever in overleg te gaan over het vergoeden van de advocaatkosten.

In geval van ontslag met een vaststellingsovereenkomst stellen veel werkgevers een bedrag beschikbaar waarvoor de werknemer juridische bijstand kan inschakelen voor het checken en onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst. Wanneer u werkgever standaard geen bedrag beschikbaar stelt kunt u het laten opnemen in uw vaststellingsovereenkomst dat uw werkgever de gemaakte juridische kosten (deels) vergoedt.

Laat gratis uw vaststellingsovereenkomst checken

Advocaatkosten aftrekbaar bij echtscheiding 

Advocaatkosten bij echtscheiding zijn alleen aftrekbaar indien deze zijn gemaakt voor het verkrijgen van partneralimentatie. Als ontvanger van de partneralimentatie kunt u de volgende kosten aftrekken van de belasting:

  • advocaatkosten
  • telefoonkosten
  • portokosten
  • reiskosten
  • incassokosten

Vraag uw echtscheidingsadvocaat of adviseur dus om een juiste specificatie van de factuur. Advocaatkosten bij echtscheiding die worden gemaakt voor de vermogensverdeling / boedelverdeling zijn niet aftrekbaar.

Vergoeding opnemen in echtscheidingsconvenant

De mogelijkheid bestaat om de juridische kosten die u maakt voor de echtscheiding op te nemen in het echtscheidingsconvenant. Hiermee spreekt u met uw ex-partner af dat bijvoorbeeld advocaatkosten betaald worden uit het spaargeld of door uw ex-partner. Basis hierbij is dat u dit in goed overleg regelt. Een echtscheidingsadvocaat kan u hierover adviseren.

Echtscheiding hoeft niet veel te kosten

In de basis hoeft een echtscheiding niet veel te kosten en bent u voor een bedrag van €750,- officieel gescheiden. Dit lage bedrag is mogelijk als u kiest voor online scheiden omdat u veel zaken zelf online regelt en invult. De uren die een advocaat er nog aan moet besteden zijn dan beperkt. Het advies is hier alleen gebruik van te maken als u en uw partner nog door 1 deur kunnen en ook samen alle zaken kunnen verdelen.

In de meeste gevallen zal er toch behoefte zijn aan een echtscheidingsadvocaat die beide partners of 1 partner bijstaat in het verdelen van de zaken en te komen tot een echtscheidingsconvenant.

De juridische helpdesk van Nationale Adviesbalie heeft uitgebreide kennis en ervaring met echtscheidingszaken en kan u hierin goed adviseren. Bel 055-53 95 651 of stel je vraag per mail.

Weten wat jouw advocaatkosten zijn?
juridisch-advies-nationale-adviesbalie

Gratis advies gesprek

In samenwerking met de Nationale AdviesBalie bieden wij u de mogelijkheid om gratis juridisch advies in te winnen. Het eerste advies is altijd gratis, inclusief een kosten indicatie voor uw zaak of geschil.

  • Alle werkdagen bereikbaar tussen 9.00-17.00 uur

  • Landelijk netwerk van meer dan 400 advocaten

Bel nu met 055 – 5395651