Op deze pagina vind je de antwoorden om de meest gestelde vragen over online scheiden ook wel scheiden via internet.

Kun je online scheiden?

Online scheiden is al vele jaren mogelijk. Er zijn veel advocatenkantoren die de mogelijkheid van scheiden via internet aanbieden. Belangrijkste verschil met een ‘gewone’ scheiding? Alles gaat online en fysieke bezoeken aan de advocaat zijn er niet meer bij.

Er zijn geen vereisten aan online scheiden maar wel is het zo dat niet elke scheiding geschikt is om online te regelen. Lees meer over scheiden via internet.

Wat is de goedkoopste manier om te scheiden?

In de basis is online scheiden de goedkoopste manier van scheiden. Maar er zijn wel een aantal zaken die het toch nog duur kunnen maken:

 • Als jullie niet in staat zijn om samen afspraken te maken is er extra mediation / begeleiding nodig. Extra begeleiding en advies kost geld.
 • Een eigen bedrijf of huis, vermogen, ander bezit of schulden valt meestal niet in het goedkoopste pakket.

Kan je aanspraak maken op een pro deo advocaat dan kan je zelf (bijna) gratis de scheiding online regelen.

Hoe werkt online scheiden?

In de basis komt het erop neer dat je samen met je (bijna ex-)partner online een echtscheidingsconvenant en mogelijk ouderschapsplan maakt. Hiervoor gebruik je een voor ingevuld voorbeeld convenant of ouderschapsplan die je samen verder invult. Het document is zo opgezet dat je met help teksten en voorbeelden geholpen wordt met het invullen. De inzet van een advocaat wordt daarmee overbodig.

Als je het samen hebt ingevuld vindt een controle plaats door een echtscheidingsadvocaat op juridische correctheid. Is alles goed dan kan het door jullie ondertekend worden en zorgt de advocaat voor indiening bij de rechtbank en verdere afhandeling.

Dit is alles vindt online plaats.

Wat zijn de voordelen van online scheiden?

 • Een scheiding via internet kan binnen 4 weken afgerond zijn.
 • Doordat alles online plaatsvindt kan je je eigen tempo bepalen.
 • De kosten zijn laag omdat het gehele proces efficiënt is opgezet waardoor weinig advocaat uren nodig zijn.
 • Alles kan je vanachter je computer regelen. In een online omgeving vul je samen met je ex-partner de documenten in, die worden gecontroleerd en waar nodig aangepast.
 • Omdat alles online gaat is locatie niet belangrijk.

Wat zijn de nadelen van online scheiden?

 • Voor een vechtscheiding is het geen optie. Scheiden via internet is alleen geschikt als je samen makkelijk tot goede afspraken kan komen.
 • Door het gebrek aan advies is het belangrijk dat je beiden goed begrijpt wat wel/niet kan en wat de gevolgen zijn van gemaakte keuzes.
 • In het goedkoopste pakket zit alleen juridische controle van de ingevulde documenten en geen advies. Hoe meer begeleiding en advies je wilt, hoe duurder het wordt.
 • De lage vaste prijs kan tegenvallen als blijkt dat je gedurende het proces extra diensten moet afnemen. Belangrijk dat je vooraf een goed beeld hebt van de complexiteit van jullie situatie en de behoefte aan advies, begeleiding of mediation.

Is online scheiden betrouwbaar?

Alle online scheiden aanbieders in ons vergelijk zijn onderdeel van een advocatenkantoor gespecialiseerd in echtscheidingen en familierecht. Deze zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Bij een klacht kan je terecht bij de geschillencommissie advocatuur.

Lees de ervaringen met online scheiden aanbieders.

Wat kost online scheiden?

Het regelen van een scheiding online kan al vanaf €275,- per persoon. Hoe meer begeleiding en advies van een advocaat, hoe duurder het wordt. Het is in de basis alleen geschikt als je samen eruit denkt te komen wat betreft te maken afspraken en de verdeling van schulden en bezittingen. Voor een vechtscheiding is het geen optie. Hoe complexer de echtscheidingssituatie, hoe duurder.

Wat moet je doen als je gaat scheiden?

Als je wil gaan scheiden is het belangrijk de volgende stappen te volgen:

 • Vertel het je partner
 • Zoek de juiste hulp voor jouw scheiding. Denk hierbij aan een echtscheidingsadvocaat of mediator
 • Vraag de scheiding aan
 • Maak een financieel plan
 • Maak afspraken over de kinderen
 • Naar de rechter.
 • Maak de scheiding definitief

Kan je gratis scheiden?

Wanneer je inkomen onder een bepaalde grens is kan je gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. De kosten worden dan betaald door de overheid en je betaalt een eigen bijdrage tussen de 50 en 120 euro.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.