Juridische vraag? Bel 055-53 95 651 of stel je vraag per mail

Wat kost een rechtszaak?

Wat kost een rechtszaak? 2018-01-01T16:56:07+00:00

In het algemeen moet u rekening houden met griffierecht en de kosten voor een advocaat (als u die inschakelt). Voor advocaatkosten is een vergoeding mogelijk. De kosten van een advocaat kunnen ook gedekt zijn door een rechtsbijstandverzekering.

De overige kosten voor een rechtszaak hangen af van de procedure waar de zaak onder valt. Er zijn er 3 procedures te onderscheiden die hieronder nader worden uitgelegd met de te verwachten kosten.

Kosten rechtszaak bij civielrechtelijke procedure

Bij een civielrechtelijke procedure, bijvoorbeeld bij een echtscheiding of burenruzie, moet u rekening houden met:

  • Griffierecht. Dit zijn kosten voor het starten van een procedure bij de rechter. Dit ligt tussen de 80 en 1000 euro en is afhankelijk van de type zaak , de gekoppelde waarde (bijvoorbeeld schadevergoeding) en uw inkomen.
  • Kosten voor een advocaat. Deze kunt u nu al gemakkelijk inzichtelijk krijgen door ons naar uw zaak te laten kijken. U ontvangt een vrijblijvende offerte.
  • Overige kosten zoals kosten voor een deurwaarder of kosten voor getuigen en deskundigen (bijvoorbeeld hun reis- en verblijfskosten).

Het geheel noemt men ook wel (proces)kosten.

Als de rechter u gelijk geeft, kan hij bepalen dat de tegenpartij (een gedeelte van) uw (proces)kosten moet betalen.

Kosten rechtszaak bij een bestuursrechtelijke procedure

Bij een bestuursrechtelijke procedure, waarbij burgers tegenover de overheid staan, betaalt u ook griffierecht en eventueel de kosten voor een advocaat.

Als de rechter u gelijk geeft, kan hij bepalen dat de tegenpartij uw (proces)kosten moet betalen, inclusief het door u betaalde griffierecht.

Kosten rechtszaak bij een strafrechtelijke procedure

Bij een strafrechtelijke procedure hoeft u geen griffierechten te betalen. Wel betaalt u de kosten voor een advocaat, als u deze wilt inschakelen.

Griffierecht onderdeel kosten rechtszaak

Griffierecht is in Nederland de bijdrage die de burger betaalt in de kosten van rechtspraak als iemand een gerechtelijke procedure instelt. Het moet vooraf worden betaald aan het gerecht waar de zaak dient. In veel gevallen schiet uw advocaat dit bedrag voor, en brengt dit vervolgens natuurlijk bij u in rekening. Voor een overzicht van het griffierecht per procedure kunt u kijken op rechtspraak.nl.

Proceskosten rechtszaak

Hieronder vallen de kosten van de advocaat, griffierechten, deurwaarderskosten, getuigen, deskundigen, reis- en verblijfkosten, uittreksels en eventueel de buitengerechtelijke kosten (kosten die zijn gemaakt voorafgaand aan het proces).

Weten wat uw advocaatkosten zijn?

Opzoek naar juridisch advies?

In samenwerking met de Nationale AdviesBalie bieden wij u de mogelijkheid om gratis juridisch advies in te winnen. Het eerste advies is altijd gratis, inclusief een kosten indicatie voor uw zaak of geschil.

  • Alle werkdagen bereikbaar tussen 9.00-17.00 uur

  • Landelijk netwerk van meer dan 400 advocaten

Bel nu met 055 – 5395651

of mail uw juridische vraag