Er is sprake van ontslag om bedrijfseconomische redenen als je ontslagen wordt omdat je werkgever/bedrijf in verliesgevende situatie zit zoals een forse omzetdaling of het verlies van klanten. Maar ook het verhuizen van het bedrijf of het outsourcen van de werkzaamheden valt hieronder.

Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen moet de werkgever aan 3 voorwaarden voldoen: een bedrijfseconomische reden, het afspiegelingsbeginsel moet correct zijn toegepast en je moet niet herplaatst kunnen worden binnen het bedrijf of organisatie.

Bedrijfseconomische redenen

Deze redenen kunnen zijn:

  • werkvermindering;
  • je bedrijf verkeert in een slechte of slechter wordende, financiële situatie;
  • (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging;
  • een bedrijfsverhuizing;
  • organisatorische en/of technologische veranderingen, zoals automatisering;
  • het vervallen van een loonkostensubsidie.

Het afspiegelingsbeginsel

Bij het afspiegelingsbeginsel worden werknemers met vergelijkbare (“uitwisselbare”) functies ingedeeld in leeftijdsgroepen. Binnen elke leeftijdsgroep wordt bekeken wie het laatst is aangenomen. Deze werknemers worden dan als eerste ontslagen.

Er zijn specifieke situatie waarbij het afspiegelingsbeginsel niet hoeft te worden toegepast. Check dit met je advocaat voor jouw situatie geldt.

Herplaatsing

Een werkgever moet zich inspannen om de werknemer binnen de onderneming (of een zusteronderneming) andere passende werkzaamheden te laten verrichten. Dit kan redelijk ver gaan. Check met je advocaat of je werkgever hieraan voldaan heeft.

Kosten advocaat

De kosten van een advocaat bij ontslag om bedrijfseconomische redenen zijn erg afhankelijk van je specifieke situatie. Hoe complexer de zaak (bijvoorbeeld niet-meewerkende werkgever), hoe meer uren een advocaat moet investeren.

Het uurtarief van een advocaat bij arbeidsrecht is aan de lage kant omdat vaak ook een jurist de zaak voor je kan behandelen.  Reken op 100 euro per uur, inclusief BTW.

Wanneer je het ontslag aanvecht heb je in veel gevallen ook recht op een transitievergoeding die kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Het beste is om samen met een advocaat je zaak door te nemen zodat deze de juridische mogelijkheden van je zaak kan bepalen en de bijbehorende kosten.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory