Advocaatkosten verhalen op de tegenpartij?

Bij het starten van een rechtszaak of als tegenpartij gedagvaard bent, wil je weten hoe het zit met de kosten die je maakt voor een advocaat: Kan ik die uiteindelijk verhalen op de tegenpartij? Alleen als je de zaak wint, zal de rechter eisen dat de tegenpartij een deel van de door jouw gemaakte advocaatkosten moet vergoeden. Lees meer hieronder:

  • Je wint de zaak
  • Je verliest de zaak
  • Gelijkspel (geen partij in het gelijk gesteld)

Je wint de zaak

Als je de rechtszaak wint, kan je de kosten van een advocaat verhalen op de tegenpartij. De rechter stelt je dan in het gelijk en zal de tegenpartij veroordelen tot het betalen van de door jouw gemaakte proceskosten zoals de kosten van een advocaat, deurwaardersexploot, eventueel buitengerechtelijke incassokosten en griffierechten. Dit bedrag dekt niet alle gemaakte kosten, je zal altijd een deel zelf moet betalen. Wel kan je mogelijk recht hebben op een pro deo advocaat via gesubsidieerde rechtsbijstand.

Je verliest de zaak

Verlies je de zaak dan kan je veroordeeld worden tot betaling van de proceskosten van de tegenpartij. De tegenpartij kan dan een deel van de door hun gemaakte advocaatkosten op je verhalen.

Geen partij in het gelijk gesteld

Als geen van beide partijen volledig gelijk heeft gekregen, betaalt ieder zijn eigen kosten.

Laat de winstkans van jouw zaak beoordelen

Vraag nu een advocaat offerte aan, inclusief de winstkans van jouw zaak.

Behoefte aan juridisch advies of een advocaat?

Heb je naar aanleiding van informatie op deze website behoefte aan juridisch advies? Gebruik dan onderstaand formulier. Het eerste advies is altijd gratis, zonder verdere verplichtingen.

Advocaat-kosten.nl werkt samen met een landelijk netwerk van meer dan 400 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory