Check direct of je recht hebt op een advocaat met toevoeging

In de advocatuur bestaat de term toevoeging. Toevoeging betekent hetzelfde als gesubsidieerde mediation of gesubsidieerde rechtsbijstand. Wanneer je een toevoeging krijgt, betaalt de overheid een deel van jouw advocaatkosten.

Wat is een advocaat met toevoeging?

De term toevoeging heeft betrekking op de beslissing van de overheid dat je recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand: Een advocaat gaat jouw zaak behandelen, anders gezegd wordt daarmee de advocaat aan je “toegevoegd”, waarbij de overheid een groot deel van de advocaatkosten betaalt.

Zo’n advocaat wordt ook wel een pro deo advocaat of advocaat van onvermogen genoemd. De term advocaat met toevoeging is in die zin een andere bewoording voor een pro deo advocaat.

Wanneer heb ik recht op een toevoeging?

Of je recht hebt op een toevoeging is afhankelijk van jouw inkomen en vermogen. Je inkomen en vermogen wordt door de overheid opgevraagd bij de Belastingdienst.

  • Je inkomen mag niet te hoog zijn
  • Je mag niet te veel vermogen hebben
  • Het financiële gewin uit de zaak mag niet te hoog zijn
  • Er moet een gegronde reden zijn om rechtsbijstand aan te vragen

Wanneer je aan de gestelde voorwaarden voldoet heb je recht op een toevoeging. De overheid betaalt vervolgens een groot deel van de advocaatkosten. Je moet altijd wel een eigen bijdrage betalen. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van je inkomen en ligt tussen 150 en 850 euro.

Onze pro deo advocaten gaan vooraf na of je recht hebt op een toevoeging.

Hoe moet ik een toevoeging aanvragen?

Het aanvragen van toevoeging / gesubsidieerde rechtsbijstand doe je niet zelf. De door jouw geselecteerde advocaat doet een aanvraag bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit heet een toevoeging. Deze aanvraag moet worden ingediend voordat je zaak door de mediator of advocaat in behandeling wordt genomen.

Voor het aanvragen heeft je advocaat het volgende van je nodig:

  • een kopie van een identificatiebewijs, ook van je eventuele partner;
  • je burgerservicenummer (vroeger sofinummer genoemd), ook van je eventuele partner;
  • eventuele schriftelijke informatie of documenten over je conflict, (indien beschikbaar), bijvoorbeeld een dagvaarding.

Advocaat met toevoeging zoeken

Een advocaat met toevoeging wordt vaak ook een pro deo advocaat genoemd. Omdat het aantal advocaten met toevoeging blijft afnemen, is het vinden van een goede pro deo advocaat steeds moeilijker. Maak daarom gebruik van ons landelijke advocaten netwerk. Op basis van je zaak wordt de best passende pro deo advocaat geselecteerd.

Meer weten? Bel gratis 088 – 629 00 10 of doe een online aanvraag.

Overstappen van advocaat met toevoeging

Je kunt in uitzonderlijke gevallen overstappen naar een andere advocaat, maar aan het ‘overstappen’ zijn wel voorwaarden verbonden.

Het belangrijkste is dat je toestemming van de Raad voor Rechtsbijstand nodig hebt. Een aanvraag om een andere advocaat met toevoeging zal door de raad inhoudelijk worden beoordeeld, om te bepalen of de omstandigheden een nieuwe advocaat rechtvaardigen.

Een vertrouwensbreuk tussen advocaat en de rechtzoekende kan een reden zijn voor overstappen. De advocaat die de zaak wil overnemen, zal een gemotiveerde aanvraag om overname moeten indienen, inclusief de toevoeging die aan je huidige advocaat is afgegeven.

Toevoeging advocaat terugbetalen

Wanneer je als resultaat van je zaak financieel gewin geniet, bijvoorbeeld een schadevergoeding of een verbeterde alimentatie regeling, bestaat de kans dat de overheid de toevoeging intrekt. Dit betekent dat de overheid niet meer de kosten advocaat betaald en dat je deze dus zelf moet betalen. Waarom? Door het extra inkomen kun je namelijk boven de gestelde grens voor gesubsidieerde rechtsbijstand komen. Waardoor je geen recht meer hebt op een toevoeging. Laat je hierover goed voorlichten door je advocaat.

Toevoeging versus pro deo

De overheid spreekt over gesubsidieerde rechtsbijstand en een toevoeging. Hierbij wordt er gebruikt maakt van de sociale advocatuur die de zaken uitvoert voor de minder bedeelden. Vroeger werden deze advocaten ook wel pro deo advocaten genoemd. In de volksmond is dit nog steeds de meest gebruikte term.

Toevoeging bij echtscheiding

Meer dan 31.000 Nederlanders maken jaarlijks gebruik van een toevoeging bij echtscheiding. Je kan ook kiezen om via mediation je echtscheiding te regelen. Ook hiervoor kan je een toevoeging laten aanvragen. Dit zelfde geldt voor online scheiden.

Als je valt binnen de grenzen qua inkomen en vermogen kan je ook aanspraak maken op een toevoeging bij echtscheiding. Je inkomen en vermogen worden opgevraagd bij de Belastingdienst. Je inkomen mag niet hoger zijn dan:

  • € 27.300 als je alleenstaande bent
  • € 38.600 voor gehuwden en samenwonenden
  • € 38.600 voor een eenoudergezin met minderjarig kinderen

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

 7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory