Online scheiden of scheiden via Internet is al vele jaren mogelijk en is wel zo gemakkelijk. Belangrijkste verschil met ‘gewone’ scheiding? Alles gaat online en fysieke bezoeken aan de advocaat zijn er niet meer bij. In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen en zet ik de belangrijkste aanbieders op een rijtje.

Wat is online scheiden?

Net zoals je veel zaken online kan afhandelen kan je ook je scheiding online regelen. In de basis komt het erop neer dat je samen met je (bijna ex-)partner een echtscheidingsconvenant en mogelijk ouderschapsplan maakt. Hiervoor gebruik je een, vaak al deels ingevuld, voorbeeld convenant of ouderschapsplan die je samen verder invult. Het document is zo opgezet dat je met help teksten en voorbeelden geholpen wordt met het invullen. De inzet van een advocaat wordt daarmee overbodig.

Als je het samen hebt ingevuld vindt een controle plaats door een echtscheidingsadvocaat op juridische correctheid. Is alles goed dan kan het door jullie ondertekend worden en zorgt de advocaat voor indiening bij de rechtbank en verdere afhandeling.

Scheiden via internet in verschillende smaken

Online scheiden is beschikbaar in veel verschillende smaken wat ook tot uiting komt in de prijs: Uiteenlopend van €299,- tot €1963,- per persoon. Kijkend naar de prijs zijn er vier criteria die voor het prijsverschil zorgen:

 • Wel of geen minderjarige kinderen – Bij minderjarige kinderen zijn er extra zaken verplicht zoals een ouderschapsplan en een alimentatie berekening.
 • Begeleiding en/of advies – In de goedkoopste smaak zit (bijna) geen begeleiding en advies van een advocaat. De advocaat controleert alleen op juridische correctheid. De voorbeelddocumenten en helpteksten moeten genoeg zijn. Wil je meer persoonlijk advies en begeleiding dan betaal je daar voor.
 • Complexiteit – Een scheiding met bijvoorbeeld een woning, eigen bedrijf, schulden en bezittingen kost meer tijd om goed te regelen.
 • De mate waarin je er samen wel/niet uit denkt te komen – Over bepaalde zaken is het mogelijk moeilijker overeenstemming te krijgen. Dan is er iemand nodig die je hierin helpt en begeleidt, bijvoorbeeld een mediator.

Je zult zien dat de onderzochte aanbieders de verschillende criteria anders invullen en benoemen.

Voordelen online scheiden

 • Snelheid – Een online scheiding kan binnen 4 weken afgerond zijn.
 • Eigen tempo – Omdat het online is kan je makkelijker je eigen tempo bepalen en ben je minder afhankelijk van een advocaat.
 • Lage kosten – De lagere kosten worden voornamelijk veroorzaakt door efficiëntie in het proces en de beperkte uren die een advocaat aan je scheiding hoeft te besteden. Veel doe jezelf.
 • Gemak – Alles kan je vanachter je computer regelen. In een online omgeving vul je samen met je ex-partner de belangrijke documenten in. Deze worden gecontroleerd en waar nodig aangepast of krijg je advies. Contact gaat via e-mail, telefoon of skype.
 • Handig vanuit het buitenland – Omdat alles online gaat is locatie niet belangrijk.

Nadelen online scheiden

 • Wel door één deur kunnen – Online scheiden is alleen geschikt als je samen eruit denkt te komen wat betreft te maken afspraken en verdelingen van schulden en bezittingen. Voor een vechtscheiding is het geen optie.
 • Impact van gemaakte afspraken en keuzes – Het is belangrijk dat je beiden begrijpt wat wel/niet kan en wat de gevolgen zijn van gemaakte keuzes. Kies altijd minimaal voor een controle door een advocaat om desastreuze fouten te voorkomen.
 • Controle versus advies & begeleiding – In de basis vindt er alleen een juridische controle plaats van het ingevulde convenant en ouderschapsplan en is er beperkte begeleiding en advies. Hoe meer begeleiding en advies je wilt, hoe duurder het wordt.
 • Vooraf goed beeld van echtscheiding – De lage vaste prijs kan tegenvallen als blijkt dat je gedurende het proces extra diensten moet afnemen. Belangrijk dat je vooraf een goed beeld hebt van de complexiteit van jullie situatie en de behoefte aan advies, begeleiding of mediation. Elke aanbieder heeft een intake gesprek waarin je vooraf samen bepaalt wat er nodig is.

Online scheiden vergeleken

De vele smaken maakt vergelijken van de verschillende aanbieders van online scheiden moeilijk, daarom ook deze pagina. Maar prijs alleen moet niet de drijfveer zijn, omdat het bij een scheiding gaat om belangrijke afspraken die een grote impact kunnen hebben. Denk aan de woning, pensioen, alimentatie en verdeling van schulden en bezittingen.

Wil je scheiden via internet breng dan eerst voor jullie zelf in kaart:

 • Zijn jullie in staat om samen afspraken te maken? Of denk je mediation/begeleiding nodig te hebben om te komen tot afspraken?
 • Is er sprake van een complexe financiële structuur zoals een eigen bedrijf, vermogen, onroerend goed en ander bezit of schulden? Een aantal aanbieders biedt hier een oplossing voor.
 • Is er behoefte aan extra begeleiding en advies? Het is belangrijk dat je beiden begrijpt wat wel/niet kan en wat de gevolgen zijn van gemaakte keuzes. Is alleen controle genoeg of wil je een expert die meekijkt en waar nodig adviseert en verbetert.
 • Alles online of eenmaal naar advocaat? Bij een aantal aanbieders moet je éénmalig op kantoor komen voor identificatie en ondertekening.

Wil je een geregistreerd partnerschap ontbinden dan hebben een aantal aanbieders daar ook een online aanbod voor.

Adverteren met extreem lage vanaf prijzen
Veel aanbieders adverteren met een extreem lage vanaf prijs die alleen van toepassing is als je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens is. Je hebt dan recht op een pro deo advocaat en wordt een groot deel van de kosten betaald door de overheid. Onafhankelijk van welke aanbieder kan je mogelijk hier recht op hebben, laat dit uitzoeken.

online scheiden goedkoop

Pakket bevat €304,- griffiekosten
Onderdeel van de kosten van een echtscheiding zijn de griffiekosten (kosten aan de rechtbank) van €304,-. Deze zit in de prijs verwerkt. Bij een pakketprijs van €538,- blijft er dus maar €234,- beschikbaar voor controle en verdere verwerking. Verwacht dan weinig tot geen advies van een advocaat.

Ervaringen online scheiden
De ervaringen met online scheiden verschillen per aanbieder en scheiding. Belangrijk is dat je vooraf een goed beeld hebt van online scheiden en de gekozen aanbieder zodat je niet voor verrassingen komt te staan. We hebben een aantal ervaringen met aanbieders van online scheiden bijeen gebracht.

Online scheiden kosten overzicht (update: 10-02-2022)

Onderstaand vind je een overzicht van de kosten voor scheiden via internet voor gehuwd met en zonder minderjarige kinderen. In elk overzicht kan je doorklikken naar de aanbieder voor meer informatie.

Download de checklist echtscheiding (2022) van netjescheiden.nl. Een onmisbaar overzicht van de belangrijkste zaken die je moet regelen bij een scheiding rondom: Kinderen, financiën, wonen en inboedel.

Download checklist echtscheiding

Gehuwd zonder minderjarige kinderen
Prijs is voor 2 personen inclusief echtscheidingsconvenant en griffiekosten (€304,-).

Aanbieder Prijs (naam pakket)
Netjesscheiden.nl €592,- (Zelf doen)
Scheidingsprofs.nl €598,- (Online basis)
Echtscheiding-online.nl €675,- (basisscheiding)
Scheiden.nl €675,- (basisscheiding)
Scheiden-online.nl €700,- (basispakket)
Internet-scheiding.nl €1190,-*
Uitelkaar.nl €1294,- (scheidingsplan)
Snelsamenscheiden.nl €1398,- (gehuwd zonder kinderen)
Online-scheiden-plus.nl €1495,-
Echtscheidingswinkel.nl €3932,-

* Niet mogelijk bij eigen woning of onderneming.

Gehuwd met minderjarige kinderen
Prijs is voor 2 personen inclusief echtscheidingsconvenant, ouderschapsplan, alimentatieberekening en griffiekosten (€304,-).

Aanbieder Prijs (naam pakket)
Scheiden-online.nl €1025,- (Pluspakket)
Internet-scheiding.nl €1365,-
Netjesscheiden.nl €1398,- (Controle)
Scheidingsprofs.nl €1398,- (Kinderen Basis)
Uitelkaar.nl €1494,- (Scheidings- en ouderschapsplan)
Online-scheiden-plus.nl €1495,-
Snelsamenscheiden.nl €1498,- (Gehuwd met kinderen)
Echtscheiding-online.nl €1590,-
Scheiden.nl €1590,-
Echtscheidingswinkel.nl €3932,-

Aanbieders online scheiden in detail

Echtscheiding-online.nl

Echtscheiding-online.nl

Echtscheiding-online.nl is een initiatief van Teurlings advocatenkantoor in Amsterdam. Dit advocatenkantoor zit ook achter scheiden.nl (zie verder in deze lijst) en verzorgt al meer dan 20 jaar snelle echtscheidingen via internet, als eerste ooit in Nederland.

Aanbod

 • Basis scheiding: €675,- (Voor gehuwd zonder minderjarige kinderen, prijs op basis van twee personen). Inclusief griffiekosten.

 • Scheiding met echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan: €795,- (Voor gehuwd met minderjarige kinderen, prijs op basis van twee personen). Inclusief griffiekosten.

Opmerkingen

 • Alleen geschikt wanneer tussen beide partners geen enkel verschil van mening bestaat over de wijze en gevolgen van een echtscheiding. Er vindt wel controle plaats (bewust bent van rechten en sprake van een gelijke verdeling) maar beperkte begeleiding en advies.

 • Geen online omgeving, alles via e-mail.

 • Alimentatieberekening kost €175,-.

 • Scheiden vanuit het buitenland kost €175,-.

Echtscheidingswinkel.nl

Echtscheidingswinkel.nl

Echtscheidingswinkel.nl bestaat al sinds 1996 en is onderdeel van Kempen Advocaten BV.

Aanbod

 • Kosten echtscheiding is €1966,- per persoon

 • Onbeperkt aantal gesprekken, begeleiding en juridisch advies.

 • Inclusief verdeling van schulden, pensioen, eigendom, gebruik / waarde van (koop-)woning.

Opmerkingen

 • Geen doe-het-zelf, maar complete begeleiding tijdens het hele proces van de scheiding.

 • Geen online omgeving, alles via e-mail.

 • 8,4 op basis van 1100+ reviews.

Internet-scheiding.nl

Internet-scheiding.nl

Internet-scheiding.nl is onderdeel van Boumanjal & Vingerling Advocaten gevestigd te Utrecht.

Aanbod

Opmerkingen

 • Alleen geschikt als je vooraf over alle zaken met je partner overeenstemming hebt. Beperkte begeleiding en advies.

 • Alimentatieberekening is vanaf €175,-.

 • Maatwerk i.p.v. standaard ouderschapsplan kost €175,-.

 • Maatwerk i.p.v. standaard echtscheidingsconvenant kost €175,-.

 • Geen online omgeving, alles via e-mail.

Netjesscheiden.nl

Netjesscheiden.nl

Netjesscheiden.nl is onderdeel van Scheidingsprofs BV. Scheidingsprofs BV beheert ook scheidingsprofs.nl (zie verder in overzicht).

Aanbod

 • Zelf doen pakket €296,- per persoon (Voor gehuwd zonder minderjarige kinderen).

 • Inclusief standaard echtscheidingsconvenant en griffiekosten.

 • Controle pakket €699,- per persoon (Voor gehuwd met minderjarige kinderen).
 • Zelf doen + Ouderschapsplan, alimentatieberekening, juridische controle van alle ingevulde documenten, bespreking van het complete dossier met een expert, financiële check

 • Begeleiding pakket €799,- per persoon.

 • Controle + belastingaangifte en toeslagen aanvragen, op maat gemaakte checklist en extra gesprek met een mediator ter begeleiding en ondersteuning.

 • Mediation Top: €1350,- per persoon.

 • Uitgebreide begeleiding bij alle afspraken binnen de scheiding (begeleiding bij geschillen, kinderen, eigen woning, complexe of onduidelijke financiële situatie).

Opmerkingen

 • Alleen bij mediation pakketten heb je uitgebreide begeleiding. Zelf doen en controle pakket alleen geschikt als je vooraf over alle zaken met je partner overeenstemming hebt. Beperkte begeleiding en advies.

 • 9,2 op basis van 480+ reviews.

 • Online omgeving.

Online-scheiden-plus.nl

Online-scheiden-plus.nl

Online-scheiden-plus.nl is onderdeel van de scheidingsmakelaar.

Aanbod

 • Online Scheiden Plus voor €747,50 per persoon.

 • Online intake gesprek, 2e online gesprek (max 2 uur), alimentatieberekening, opstellen scheidingsconvenant, controle ouderschapsplan en andere documenten, griffiekosten.

 • Short Service Scheiding via scheidingsmakelaar (offerte basis).

 • Je weet in grote lijnen al hoe je e.e.a. wilt. Een ervaren scheidingsspecialist zet samen met je alles (financieel) op een rijtje.

 • Full Service Scheiding via scheidingsmakelaar (offerte basis).

 • Je bent het nog niet over alles eens en/of de scheiding is financieel ingewikkeld. Een ervaren scheidingsspecialist zet samen met je alles (financieel) op een rij.

Opmerkingen

 • Online Scheiden Plus is geschikt als je vooraf over alle zaken met je partner overeenstemming hebt. Begeleiding en advies vooraf in intake gesprek en 2 uur videocall voor eventuele openstaande zaken en knelpunten.

Scheiden-online.nl

Scheiden-online.nl

Scheiden-online.nl is onderdeel van B& Familierechtadvocaten uit Utrecht. De website en dienstverlening bestaat al sinds 2000.

Aanbod

 • Basispakket echtscheiding €350 p/p (Voor gehuwd zonder minderjarige kinderen).

 • Alle afspraken verwerk je samen in het echtscheidingsconvenant, geen toetsing van de afspraken of bespreking met advocaat, griffiekosten inbegrepen.

 • Pluspakket echtscheiding €450 p/p (Voor gehuwd met minderjarige kinderen).

 • Naast echtscheidingsconvenant ook ouderschapsplan. Alle afspraken worden doorgenomen met een echtscheidingsadvocaat en aangepast aan jullie situatie. In gesprek ruimte voor (advies)vragen aan de advocaat.

 • Mediation pakketten vanaf €850,- tot €1190,- per persoon.

 • 4 tot 8 uur contact met een mediator in 1 tot 4 besprekingen. De mediator begeleidt je volledig en stelt samen met jullie het convenant op. De gemaakte afspraken worden gecontroleerd door onze echtscheidingsadvocaat.

 • Ontbinden geregistreerd partnerschap vanaf €350,- per persoon.

 • Scheiding van tafel en bed vanaf €350,- per persoon.

Opmerkingen

 • Basispakket en Pluspakket alleen geschikt als je vooraf over alle zaken met je partner overeenstemming hebt. Pluspakket bespreking convenant met familierecht advocaat.

 • Alimentatieberekening kost €125,-.

 • 9,2 op basis van 1300+ reviews.

 • Geen online omgeving. Alles via e-mail.

Scheiden.nl

Scheiden.nl

Scheiden.nl is een initiatief van Teurlings advocatenkantoor in Amsterdam. Dit advocatenkantoor zit ook achter Echtscheiding-online.nl (zie verder in deze lijst) en verzorgt al meer dan 20 jaar snelle echtscheidingen via internet, als eerste ooit in Nederland.

Aanbod

 • Basis scheiding: €675,- (Voor gehuwd zonder minderjarige kinderen, prijs op basis van twee personen). Inclusief griffiekosten.

 • Scheiding met echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan: €1590,- (Voor gehuwd met minderjarige kinderen, prijs op basis van twee personen). Inclusief griffiekosten.

Opmerkingen

 • Alleen geschikt wanneer tussen beide partners geen enkel verschil van mening bestaat over de wijze en gevolgen van een echtscheiding. Er vindt wel controle plaats (bewust bent van rechten en sprake van een gelijke verdeling) maar beperkte begeleiding en advies.

 • Alimentatieberekening kost €175,-.

 • Scheiden vanuit het buitenland kost €175,-.

 • Geen online omgeving. Alles via e-mail.

Scheidingsprofs.nl

Scheidingsprofs.nl

Scheidingsprofs.nl is onderdeel van Scheidingsprofs BV. Scheidingsprofs BV beheert ook Netjesscheiden.nl (zie verder in overzicht).

Aanbod

Scheidingsprofs heeft in totaal 15 verschillende pakketten verdeeld over 5 categorieën.

 • Online (Basis, Plus en Top) Vanaf €299,- per persoon (Voor koppels zonder kinderen en eigen huis).
 • Scheiden en wonen (Basis, Plus en Top) €599,- per persoon (eigen huis & geen minderjarige kinderen). €799,- per persoon (eigen huis & minderjarige kinderen).
 • Scheiden en kinderen (Basis, Plus en Top) Vanaf €699,- per persoon (geen extra aandacht mbt mogelijke eigen huis).
 • Bemiddeling (Basis, Plus en Top) Vanaf €950,- per persoon.
 • Geregistreerd partnerschap (Basis, Plus en Top) Vanaf €269,- per persoon (Voor geregistreerd partnerschap)

Opmerkingen

 • Alleen bij bemiddeling pakketten heb je uitgebreide begeleiding en advies.

 • 9,2 op basis van 480+ reviews.

 • Online omgeving.

Snelsamenscheiden.nl

Snelsamenscheiden.nl

Snel Samen Scheiden is een initiatief van Deskundig Scheiden, en is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in de afwikkeling van snelle echtscheidingen.

Aanbod

 • Gehuwd zonder kinderen pakket €699,- per persoon.

 • Echtscheidingsconvenant wordt opgesteld op basis van aangeleverde gegevens. Afspraken gecheckt door deskundige. Inclusief griffiekosten.

 • Gehuwd met kinderen pakket €749,- per persoon.

 • Echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan wordt opgesteld op basis van aangeleverde gegevens. Afspraken gecheckt door deskundige. Inclusief griffiekosten.

 • Ongehuwd zonder kinderen pakket €249,- per persoon.

 • Ongehuwd met kinderen pakket €299,- per persoon.

Opmerkingen

 • In onderling overleg met je ex-partner kom je samen tot afspraken. Wel controle door advocaat.

 • Convenant en ouderschapsplan worden opgesteld door advocaten op basis van aangeleverde gegevens.

 • 9,5 op basis van 2 reviews.

 • Online omgeving.

Uitelkaar.nl

Uitelkaar.nl

Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42. Uitelkaar.nl is begin 2017 opgezet als de opvolger van ‘Rechtwijzer uit elkaar’ en werkt met casemanagers. De casemanager is beschikbaar voor vragen, geeft advies over uitelkaar.nl en verwijst door indien nodig.

Aanbod

 • Scheidingsplan €495,- per persoon (Voor gehuwd zonder minderjarige kinderen).

 • Alle afspraken verwerk je samen in het scheidingsplan (echtscheidingsconvenant). Casemanager doet alvast suggesties die je aan kunt passen. Advocaat controleert of de afspraken juridisch kloppen. Exclusief griffiekosten.

 • Scheidings- en ouderschapsplan €595,- per persoon (Voor gehuwd met minderjarige kinderen).

 • Alle afspraken verwerk je samen in het scheidingsplan (echtscheidingsconvenant) en ouderschapsplan. Casemanager doet alvast suggesties die je aan kunt passen. Advocaat controleert of de afspraken juridisch kloppen. Exclusief griffiekosten.

 • Ouderschapsplan €250,- per persoon (Voor geregistreerd partnerschap zonder kinderen). Exclusief griffiekosten.

 • Alle afspraken verwerk je samen in het  ouderschapsplan. Casemanager doet alvast suggesties die je aan kunt passen. Casemanager controleert of de afspraken kloppen.

Opmerkingen

 • De casemanager is beschikbaar voor begeleiding en ondersteuning en kijkt mee of de gemaakte afspraken goed doordacht en in balans zijn.

 • Prijs exclusief griffiekosten á €304,-.

 • Extra sessies met een mediator kost €300,- per persoon.

 • Extra juridisch advies van familierechtadvocaat kost €578,-.
 • Berekening partneralimentatie kost €50,-.

 • Financieel rapport voor inzicht in financiële situatie ná de scheiding kost €350,- per persoon.

 • Rapport met advies over pensioenverdeling kost €250,-.

 • Online omgeving.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

 7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.