Online scheiden of scheiden via Internet is al vele jaren mogelijk en is wel zo gemakkelijk. Belangrijkste verschil met een ‘gewone’ scheiding? Alles gaat online, fysieke bezoeken aan de advocaat zijn er niet meer bij en het is stuk goedkoper!

In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen en zet ik de belangrijkste aanbieders op een rijtje.

Wat is online scheiden?

Net zoals je veel zaken online kan afhandelen, kan je ook je scheiding online regelen. In de basis komt het erop neer dat je samen met je (bijna ex-)partner een echtscheidingsconvenant en mogelijk ouderschapsplan maakt. Hiervoor vul je online een vragenlijst in die zo is opgezet dat je met helpteksten en voorbeelden geholpen wordt met het invullen. De inzet van een advocaat wordt daarmee overbodig.

Als je het samen hebt ingevuld vindt een controle plaats door een echtscheidingsadvocaat op juridische correctheid. Is alles goed dan kan het door jullie ondertekend worden en zorgt de advocaat voor indiening bij de rechtbank en verdere afhandeling.

Scheiden via internet: Verschillende smaken en prijskaartje

Online scheiden is beschikbaar in veel verschillende smaken wat ook tot uiting komt in de prijs: Uiteenlopend van €329,- tot €1950,- per persoon.

Er zijn vier criteria die voor het prijsverschil zorgen:

  1. Wel of geen minderjarige kinderen – Bij minderjarige kinderen zijn er extra zaken verplicht zoals een ouderschapsplan en een alimentatie berekening.
  2. Extra begeleiding of advies – In de goedkoopste smaak zit geen begeleiding en advies van een advocaat of een mediator. De advocaat controleert alleen op juridische correctheid. De voorbeelddocumenten en helpteksten moeten genoeg zijn. Meer persoonlijk advies en begeleiding kost geld.
  3. Complexiteit van de scheiding – Een scheiding met bijvoorbeeld een woning, eigen bedrijf, schulden en bezittingen kost meer tijd om goed te regelen.
  4. Eensgezind over scheiding – De goedkoopste variant is alleen geschikt als je eensgezind bent over de invulling en afspraken over de scheiding. Is dit niet het geval, dan is er iemand nodig die je hierin helpt en begeleidt, bijvoorbeeld een mediator.

Voordelen online scheiden

  • Snelheid – Een online scheiding kan binnen 4 weken afgerond zijn.

  • Eigen tempo – Omdat het online is kan je makkelijker je eigen tempo bepalen en ben je minder afhankelijk van een advocaat.

  • Lage kosten – De lagere kosten worden voornamelijk veroorzaakt door efficiëntie in het proces en de beperkte uren die een advocaat aan je scheiding hoeft te besteden. Veel doe jezelf.

  • Gemak – Alles kan je vanachter je computer regelen. In een online omgeving vul je samen met je ex-partner de belangrijke documenten in. Deze worden gecontroleerd en waar nodig aangepast of krijg je advies. Contact gaat via e-mail, telefoon of skype.

  • Handig vanuit het buitenland – Omdat alles online gaat is locatie niet belangrijk.

Nadelen online scheiden

  • Je moet het samen doen – Online scheiden is alleen geschikt als je samen eruit denkt te komen wat betreft te maken afspraken en verdelingen van schulden en bezittingen. Voor een vechtscheiding is het geen optie.

  • Beperkte begeleiding & advies – In de goedkoopste opties zit heel beperkt begeleiding en advies. Het is dus belangrijk dat je beiden begrijpt wat de gevolgen zijn van gemaakte keuzes. Hoe meer begeleiding en advies je wilt, hoe duurder het wordt.

  • Kans op extra kosten – De lage vaste prijs kan tegenvallen als blijkt dat je gedurende het proces extra diensten of begeleiding nodig hebt. Belangrijk dat je vooraf een goed beeld hebt van de complexiteit van jullie situatie en de behoefte aan advies, begeleiding of mediation. Elke aanbieder heeft een intake gesprek waarin je vooraf samen bepaalt wat er nodig is.

Aanbieder kiezen

De kosten van de echtscheiding moet niet de belangrijkste drijfveer zijn, omdat het bij een scheiding om belangrijke afspraken gaat die een grote impact kunnen hebben. Denk aan de woning, pensioen, alimentatie en verdeling van schulden en bezittingen.

Wil je scheiden via internet breng dan eerst voor jullie zelf het volgende in kaart:

  • Zijn jullie in staat om samen afspraken te maken? Of denk je mediation/begeleiding nodig te hebben om te komen tot afspraken?
  • Is er sprake van een complexe financiële structuur zoals een eigen bedrijf, vermogen, onroerend goed en ander bezit of schulden? Een aantal aanbieders biedt hier een oplossing voor.
  • Is er behoefte aan extra begeleiding en advies? Het is belangrijk dat je beiden begrijpt wat wel/niet kan en wat de gevolgen zijn van gemaakte keuzes. Is alleen controle genoeg of wil je een expert die meekijkt en waar nodig adviseert en verbetert.
  • Alles online of eenmaal naar advocaat? Bij een aantal aanbieders moet je éénmalig op kantoor komen voor identificatie en ondertekening.

Wil je een geregistreerd partnerschap ontbinden dan hebben een aantal aanbieders daar ook een online aanbod voor.

Online scheiden vanaf €0,- ook voor jou?

Veel aanbieders adverteren met extreem lage vanaf prijs. Deze prijs geldt alleen als jouw inkomen onder een bepaalde grens is. In dat geval kom je in aanmerking voor een pro deo advocaat en betaalt de overheid een groot deel van de kosten. Onafhankelijk van welke aanbieder heb je mogelijk hier recht op. Doe hier de gratis check!

online scheiden goedkoop

Griffiekosten

Onderdeel van de kosten van een echtscheiding zijn de kosten voor het behandelen van de echtscheiding door de rechter (griffiekosten). Dit is vastgesteld op €320,- in 2024. In het overzicht is dit al verwekt in de totale kosten.

Online scheiden kosten overzicht (update: 31-01-2024)

Onderstaand vind je een overzicht van de kosten voor scheiden via internet voor gehuwd met en zonder minderjarige kinderen. In elk overzicht kan je doorklikken naar de aanbieder voor meer informatie.

Download de checklist echtscheiding (2024)
Een onmisbaar overzicht van de belangrijkste zaken die je moet regelen bij een scheiding rondom: Kinderen, financiën, wonen en inboedel.

Gehuwd zonder minderjarige kinderen

Prijs is voor 2 personen inclusief echtscheidingsconvenant en griffiekosten (€320,-).

Aanbieder Prijs Rating
Netjesscheiden.nl €658,- 9,2
Scheidingsprofs.nl €658,- 9,2
Scheiden.nl €675,- ..
Scheiden-online.nl €790,- 9,2
Online-scheiden-plus.nl €1495,- ..
Snelsamenscheiden.nl €1498,- ..
Uitelkaar.nl €1580,- 8,3
Echtscheidingswinkel.nl €3900,- 8,4

Gehuwd met minderjarige kinderen

Prijs is voor 2 personen inclusief echtscheidingsconvenant, ouderschapsplan, alimentatieberekening en griffiekosten (€320,-).

Aanbieder Prijs Rating
Scheiden.nl €970,- ..
Scheiden-online.nl €1115,- 9,2
Online-scheiden-plus.nl €1495,- ..
Netjesscheiden.nl €1558,- 9,2
Scheidingsprofs.nl €1558,- 9,2
Snelsamenscheiden.nl €1698,- ..
Uitelkaar.nl €1780,- 8,3
Echtscheidingswinkel.nl €3900,- 8,4

Ervaringen online scheiden

De ervaringen met online scheiden verschillen per aanbieder en scheiding. Belangrijk is dat je vooraf een goed beeld hebt van online scheiden en de gekozen aanbieder zodat je niet voor verrassingen komt te staan. We hebben een aantal ervaringen met aanbieders van online scheiden bijeen gebracht.

Aanbieders online scheiden in detail

Netjesscheiden.nl

Netjesscheiden.nl

Netjesscheiden.nl is onderdeel van Scheidingsprofs BV. Scheidingsprofs BV beheert ook scheidingsprofs.nl (zie verder in overzicht).

Aanbod

  • Zelf doen pakket €329,- p/p (Voor gehuwd zonder minderjarige kinderen).

  • Inclusief standaard echtscheidingsconvenant en griffiekosten.

  • Controle pakket €779,- p/p (Voor gehuwd met minderjarige kinderen).
  • Zelf doen + Ouderschapsplan, alimentatieberekening, juridische controle van alle ingevulde documenten, Informatiepakket kinderen en scheiden en bespreken van alle documenten met een scheidingsexpert.

  • Begeleiding pakket €899,- p/p.

  • Controle + extra gesprek voor begeleiding en verdieping.

Opmerkingen

Scheidingsprofs.nl

Scheidingsprofs.nl

Scheidingsprofs.nl is onderdeel van Scheidingsprofs BV. Scheidingsprofs BV beheert ook Netjesscheiden.nl (zie verder in overzicht).

Aanbod

Scheidingsprofs heeft in totaal 15 verschillende pakketten verdeeld over 5 categorieën.

  • Online (Basis, Plus en Top) Vanaf €329,- p/p (Voor koppels zonder kinderen en eigen huis).
  • Scheiden en wonen (Basis, Plus en Top) €699,- p/p (eigen huis & geen minderjarige kinderen).
  • Scheiden en kinderen (Basis, Plus en Top) Vanaf €799,- p/p (geen extra aandacht mbt mogelijke eigen huis).
  • Geregistreerd partnerschap (Basis, Plus en Top) Vanaf €299,- p/p (Voor geregistreerd partnerschap)

Opmerkingen

  • Alleen bij bemiddeling pakketten heb je uitgebreide begeleiding en advies.

  • 9,2 op basis van 480+ reviews.

  • Online omgeving.

Scheiden.nl

Scheiden.nl

Scheiden.nl is een initiatief van Teurlings advocatenkantoor in Amsterdam. Dit advocatenkantoor verzorgt al meer dan 20 jaar snelle echtscheidingen via internet, als eerste ooit in Nederland.

Aanbod

  • Basis scheiding: €675,- (Voor gehuwd zonder minderjarige kinderen, prijs op basis van twee personen). Inclusief griffiekosten.

  • Scheiding met echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan: €795,- (Voor gehuwd met minderjarige kinderen, prijs op basis van twee personen). Inclusief griffiekosten.

Opmerkingen

  • Alleen geschikt wanneer tussen beide partners geen enkel verschil van mening bestaat over de wijze en gevolgen van een echtscheiding. Er vindt wel controle plaats (bewust bent van rechten en sprake van een gelijke verdeling) maar geen begeleiding en advies.

  • Alimentatieberekening kost €175,-.

  • Scheiden vanuit het buitenland kost €175,-.

  • Geen online omgeving. Alles via e-mail.

Scheiden-online.nl

Scheiden-online.nl

Scheiden-online.nl is onderdeel van B& Familierechtadvocaten uit Utrecht. De website en dienstverlening bestaat al sinds 2000.

Aanbod

  • Basispakket echtscheiding €395 p/p (Voor gehuwd zonder minderjarige kinderen).

  • Alle afspraken verwerk je samen in het echtscheidingsconvenant, geen toetsing van de afspraken of bespreking met advocaat, griffiekosten inbegrepen.

  • Pluspakket echtscheiding €495 p/p (Voor gehuwd met minderjarige kinderen).

  • Naast echtscheidingsconvenant ook ouderschapsplan. Alle afspraken worden doorgenomen met een echtscheidingsadvocaat en aangepast aan jullie situatie. In gesprek ruimte voor (advies)vragen aan de advocaat.

  • Mediation pakketten vanaf €990,- tot €1350,- p/p.

  • 4 tot 8 uur contact met een mediator in 1 tot 4 besprekingen. De mediator begeleidt je volledig en stelt samen met jullie het convenant op. De gemaakte afspraken worden gecontroleerd door onze echtscheidingsadvocaat.

  • Ontbinden geregistreerd partnerschap vanaf €395,- p/p.

Opmerkingen

  • Basispakket en Pluspakket alleen geschikt als je vooraf over alle zaken met je partner overeenstemming hebt. Pluspakket bespreking convenant met familierecht advocaat.

  • Alimentatieberekening kost €125,-.

  • 9,2 op basis van 1300+ reviews.

  • Geen online omgeving. Alles via e-mail.

Online-scheiden-plus.nl

Online-scheiden-plus.nl

Online-scheiden-plus.nl is onderdeel van de scheidingsmakelaar.

Aanbod

  • Online Scheiden Plus voor €747,50 p/p.

  • Online intake gesprek, 2e online gesprek (max 2 uur), alimentatieberekening, opstellen scheidingsconvenant, controle ouderschapsplan en andere documenten, griffiekosten.

  • Short Service Scheiding via scheidingsmakelaar (offerte basis).

  • Je weet in grote lijnen al hoe je e.e.a. wilt. Een ervaren scheidingsspecialist zet samen met je alles (financieel) op een rijtje.

  • Full Service Scheiding via scheidingsmakelaar (offerte basis).

  • Je bent het nog niet over alles eens en/of de scheiding is financieel ingewikkeld. Een ervaren scheidingsspecialist zet samen met je alles (financieel) op een rij.

Opmerkingen

  • Online Scheiden Plus is geschikt als je vooraf over alle zaken met je partner overeenstemming hebt. Begeleiding en advies vooraf in intake gesprek en 2 uur videocall voor eventuele openstaande zaken en knelpunten.

Snelsamenscheiden.nl

Snelsamenscheiden.nl

Snel Samen Scheiden is een initiatief van Deskundig Scheiden, en is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in de afwikkeling van snelle echtscheidingen.

Aanbod

  • Gehuwd zonder kinderen pakket €749,- p/p.

  • Echtscheidingsconvenant wordt opgesteld op basis van aangeleverde gegevens. Afspraken gecheckt door deskundige. Inclusief griffiekosten.

  • Gehuwd met kinderen pakket €849,- p/p.

  • Echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan wordt opgesteld op basis van aangeleverde gegevens. Afspraken gecheckt door deskundige. Inclusief griffiekosten.

  • Ongehuwd zonder kinderen pakket €599,- p/p.

  • Ongehuwd met kinderen pakket €649,- p/p.

Opmerkingen

  • In onderling overleg met je ex-partner kom je samen tot afspraken. Wel controle door advocaat.

  • Convenant en ouderschapsplan worden opgesteld door advocaten op basis van aangeleverde gegevens.

  • 9,5 op basis van 2 reviews.

  • Online omgeving.

Uitelkaar.nl

Uitelkaar.nl

Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42. Uitelkaar.nl is begin 2017 opgezet als de opvolger van ‘Rechtwijzer uit elkaar’ en werkt met casemanagers. De casemanager is beschikbaar voor vragen, geeft advies over uitelkaar.nl en verwijst door indien nodig.

Aanbod

  • Scheidingsplan €595,- p/p (Voor gehuwd zonder minderjarige kinderen) + €35,- p/p gebruik platform.

  • Alle afspraken verwerk je samen in het scheidingsplan (echtscheidingsconvenant). Casemanager doet alvast suggesties die je aan kunt passen. Advocaat controleert of de afspraken juridisch kloppen. Exclusief griffiekosten.

  • Scheidings- en ouderschapsplan €695,- p/p (Voor gehuwd met minderjarige kinderen) + €35,- p/p gebruik platform.

  • Alle afspraken verwerk je samen in het scheidingsplan (echtscheidingsconvenant) en ouderschapsplan. Casemanager doet alvast suggesties die je aan kunt passen. Advocaat controleert of de afspraken juridisch kloppen. Exclusief griffiekosten.

  • Ouderschapsplan €295,- p/p (Voor geregistreerd partnerschap zonder kinderen) + €35,- p/p gebruik platform.

  • Alle afspraken verwerk je samen in het  ouderschapsplan. Casemanager doet alvast suggesties die je aan kunt passen. Casemanager controleert of de afspraken kloppen.

Opmerkingen

  • De casemanager is beschikbaar voor begeleiding en ondersteuning en kijkt mee of de gemaakte afspraken goed doordacht en in balans zijn.

  • Prijs exclusief griffiekosten á €320,-.

  • Extra sessies met een mediator kost €300,- per persoon.

  • Extra juridisch advies van familierechtadvocaat kost €578,-.
  • Berekening partneralimentatie kost €50,-.

  • Online omgeving.

Echtscheidingswinkel.nl

Echtscheidingswinkel.nl

Echtscheidingswinkel.nl bestaat al sinds 1996 en is onderdeel van Kempen Advocaten BV.

Aanbod

  • Kosten echtscheiding is €1950,- p/p.

  • Onbeperkt aantal gesprekken, begeleiding en juridisch advies.

  • Inclusief verdeling van schulden, pensioen, eigendom, gebruik / waarde van (koop-)woning.

Opmerkingen

  • Geen doe-het-zelf, maar complete begeleiding tijdens het hele proces van de scheiding.

  • Geen online omgeving, alles via e-mail.

  • 8,4 op basis van 1100+ reviews.

Internet-scheiding.nl

Internet-scheiding.nl

Internet-scheiding.nl is onderdeel van Boumanjal & Vingerling Advocaten gevestigd te Utrecht.

Aanbod

  • Echtscheiding voor €595,- p/p.

  • Inclusief kosten rechtbank, standaard echtscheidingsconvenant. ouderschapsplan en griffiekosten.

  • Geregistreerd partnerschap ontbinden €175,- per persoon (inclusief convenant €250,- per persoon).

Opmerkingen

  • Alleen geschikt als je vooraf over alle zaken met je partner overeenstemming hebt. Beperkte begeleiding en advies.

  • Alimentatieberekening is vanaf €175,-.

  • Maatwerk i.p.v. standaard ouderschapsplan kost €175,-.

  • Maatwerk i.p.v. standaard echtscheidingsconvenant kost €175,-.

  • Geen online omgeving, alles via e-mail.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory

Wat kost online scheiden?
Samen kan je scheiden voor 592 euro bij Netjesscheiden.nl. Heb je kinderen, een koophuis of ander vastgoed dan zullen de kosten hoger uitvallen. Wanner je gebruik kan maken van pro deo advocaat zullen de kosten een stuk lager zijn.

Wat kost scheiden zonder advocaat?
Scheiden zonder advocaat is alleen mogelijk bij een geregistreerd partnerschap. In alle andere gevallen heb je altijd een advocaat nodig om een verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen. Dat kan ook dan het enige zijn, de rest kan je samen met je partner online regelen bij bijvoorbeeld netjesscheiden.nl.

Kun je zelf een scheiding regelen?
Ja, je kan alles zelf regelen bij een echtscheiding. Je schakelt alleen een advocaat in om zaken zoals echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan te checken en voor de formele afwikkeling van de scheiding.

Hoe werkt online scheiden?
Samen met je (bijna ex-) partner vul je online een echtscheidingsconvenant en mogelijk ouderschapsplan in. Hierbij word je geholpen met voorbeeldteksten en uitleg. Daarna vindt er een controle plaats door een echtscheidingsadvocaat op juridische correctheid. Is alles goed dan kan het door jullie ondertekend worden en zorgt de advocaat voor indiening bij de rechtbank en verdere afhandeling.

Wat is de goedkoopste manier om te scheiden?
De goedkoopste manier is online scheiden waarbij je het samen met je partner doet in goed overleg. Hierbij is het dus van belang dat je met je partner op 1 lijn zit over alle zaken die geregeld en verdeeld moeten worden.

Hoe kan je een scheiding aanvragen?
U vraagt een echtscheiding aan met een verzoekschrift. U stuurt dit verzoekschrift via uw advocaat naar de rechtbank. Dit doet u ook voor een scheiding van tafel en bed. En ook voor ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed.

Kan je gratis scheiden?
Gratis scheiden is mogelijk als je recht hebt op een pro deo advocaat. De gemaakte kosten voor de echtscheiding worden dan vergoedt door de overheid. Afhankelijk van je inkomen moet je mogelijk wel een kleine bijdrage betalen in de grootte van 100 tot 200 euro.

Wie betaalt wat na scheiding?
Je kan samen met je partner een scheiding regelen of elk afzonderlijk een advocaat inhuren. Dit is erg afhankelijk of je met je partner nog door 1 deur kan. De kosten die gemaakt worden voor het regelen van de scheiding betaal je dan samen of elk apart. De kosten van de scheiding zou je op kunnen nemen in de financiële afspraken met je partner.

Kun je scheiden als de ander niet wil?
Veel aanvragen tot echtscheiding komen van 1 partner. Dit is geen rare situatie maar veel voorkomend. Bespreek met ons advocaten de mogelijkheden.

Hoelang duurt het voordat je gescheiden bent?
Een scheiding neemt gemiddelde 2 tot 3 maanden in beslag. Dit kan natuurlijk veel meer tijd in beslag nemen als je als partners er niet uitkomt.

Gerelateerde blogs