Online scheiden of scheiden via Internet is al vele jaren mogelijk en is wel zo gemakkelijk. Belangrijkste verschil met een ‘gewone’ scheiding? Alles gaat online, fysieke bezoeken aan de advocaat zijn er niet meer bij en het is stuk goedkoper!

In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen en zet ik de belangrijkste aanbieders op een rijtje.

Wat is online scheiden?

Net zoals je veel zaken online kan afhandelen, kan je ook je scheiding online regelen. In de basis komt het erop neer dat je samen met je (bijna ex-)partner een echtscheidingsconvenant en mogelijk ouderschapsplan maakt. Hiervoor vul je online een vragenlijst in die zo is opgezet dat je met helpteksten en voorbeelden geholpen wordt met het invullen. De inzet van een advocaat wordt daarmee overbodig.

Als je het samen hebt ingevuld vindt een controle plaats door een echtscheidingsadvocaat op juridische correctheid. Is alles goed dan kan het door jullie ondertekend worden en zorgt de advocaat voor indiening bij de rechtbank en verdere afhandeling.

Scheiden via internet: Verschillende smaken en prijskaartje

Online scheiden is beschikbaar in veel verschillende smaken wat ook tot uiting komt in de prijs: Uiteenlopend van €329,- tot €1950,- per persoon.

Er zijn vier criteria die voor het prijsverschil zorgen:

 1. Wel of geen minderjarige kinderen – Bij minderjarige kinderen zijn er extra zaken verplicht zoals een ouderschapsplan en een alimentatie berekening.
 2. Extra begeleiding of advies – In de goedkoopste smaak zit geen begeleiding en advies van een advocaat of een mediator. De advocaat controleert alleen op juridische correctheid. De voorbeelddocumenten en helpteksten moeten genoeg zijn. Meer persoonlijk advies en begeleiding kost geld.
 3. Complexiteit van de scheiding – Een scheiding met bijvoorbeeld een woning, eigen bedrijf, schulden en bezittingen kost meer tijd om goed te regelen.
 4. Eensgezind over scheiding – De goedkoopste variant is alleen geschikt als je eensgezind bent over de invulling en afspraken over de scheiding. Is dit niet het geval, dan is er iemand nodig die je hierin helpt en begeleidt, bijvoorbeeld een mediator.

Voordelen online scheiden

 • Snelheid – Een online scheiding kan binnen 4 weken afgerond zijn.

 • Eigen tempo – Omdat het online is kan je makkelijker je eigen tempo bepalen en ben je minder afhankelijk van een advocaat.

 • Lage kosten – De lagere kosten worden voornamelijk veroorzaakt door efficiëntie in het proces en de beperkte uren die een advocaat aan je scheiding hoeft te besteden. Veel doe jezelf.

 • Gemak – Alles kan je vanachter je computer regelen. In een online omgeving vul je samen met je ex-partner de belangrijke documenten in. Deze worden gecontroleerd en waar nodig aangepast of krijg je advies. Contact gaat via e-mail, telefoon of skype.

 • Handig vanuit het buitenland – Omdat alles online gaat is locatie niet belangrijk.

Nadelen online scheiden

 • Je moet het samen doen – Online scheiden is alleen geschikt als je samen eruit denkt te komen wat betreft te maken afspraken en verdelingen van schulden en bezittingen. Voor een vechtscheiding is het geen optie.

 • Beperkte begeleiding & advies – In de goedkoopste opties zit heel beperkt begeleiding en advies. Het is dus belangrijk dat je beiden begrijpt wat de gevolgen zijn van gemaakte keuzes. Hoe meer begeleiding en advies je wilt, hoe duurder het wordt.

 • Kans op extra kosten – De lage vaste prijs kan tegenvallen als blijkt dat je gedurende het proces extra diensten of begeleiding nodig hebt. Belangrijk dat je vooraf een goed beeld hebt van de complexiteit van jullie situatie en de behoefte aan advies, begeleiding of mediation. Elke aanbieder heeft een intake gesprek waarin je vooraf samen bepaalt wat er nodig is.

Aanbieder kiezen

De kosten van de echtscheiding moet niet de belangrijkste drijfveer zijn, omdat het bij een scheiding om belangrijke afspraken gaat die een grote impact kunnen hebben. Denk aan de woning, pensioen, alimentatie en verdeling van schulden en bezittingen.

Wil je scheiden via internet breng dan eerst voor jullie zelf het volgende in kaart:

 • Zijn jullie in staat om samen afspraken te maken? Of denk je mediation/begeleiding nodig te hebben om te komen tot afspraken?
 • Is er sprake van een complexe financiële structuur zoals een eigen bedrijf, vermogen, onroerend goed en ander bezit of schulden? Een aantal aanbieders biedt hier een oplossing voor.
 • Is er behoefte aan extra begeleiding en advies? Het is belangrijk dat je beiden begrijpt wat wel/niet kan en wat de gevolgen zijn van gemaakte keuzes. Is alleen controle genoeg of wil je een expert die meekijkt en waar nodig adviseert en verbetert.
 • Alles online of eenmaal naar advocaat? Bij een aantal aanbieders moet je éénmalig op kantoor komen voor identificatie en ondertekening.

Wil je een geregistreerd partnerschap ontbinden dan hebben een aantal aanbieders daar ook een online aanbod voor.

Online scheiden vanaf €0,- ook voor jou?

Veel aanbieders adverteren met extreem lage vanaf prijs. Deze prijs geldt alleen als jouw inkomen onder een bepaalde grens is. In dat geval kom je in aanmerking voor een pro deo advocaat en betaalt de overheid een groot deel van de kosten. Onafhankelijk van welke aanbieder heb je mogelijk hier recht op. Doe hier de gratis check!

online scheiden goedkoop

Griffiekosten

Onderdeel van de kosten van een echtscheiding zijn de kosten voor het behandelen van de echtscheiding door de rechter (griffiekosten). Dit is vastgesteld op €320,- in 2024. In het overzicht is dit al verwekt in de totale kosten.

Online scheiden kosten overzicht (update: 31-01-2024)

Onderstaand vind je een overzicht van de kosten voor scheiden via internet voor gehuwd met en zonder minderjarige kinderen. In elk overzicht kan je doorklikken naar de aanbieder voor meer informatie.

Download de checklist echtscheiding (2024)
Een onmisbaar overzicht van de belangrijkste zaken die je moet regelen bij een scheiding rondom: Kinderen, financiën, wonen en inboedel.

Gehuwd zonder minderjarige kinderen

Prijs is voor 2 personen inclusief echtscheidingsconvenant en griffiekosten (€320,-).

Aanbieder Prijs Rating
Netjesscheiden.nl €658,- 9,2
Scheidingsprofs.nl €658,- 9,2
Scheiden.nl €675,- ..
Scheiden-online.nl €790,- 9,2
Online-scheiden-plus.nl €1495,- ..
Snelsamenscheiden.nl €1498,- ..
Uitelkaar.nl €1580,- 8,3
Echtscheidingswinkel.nl €3900,- 8,4