Keuzehulp echtscheiding

Het huwelijk of samenwonen met je partner is helemaal fout gegaan. Nu gaan jullie uit elkaar en is het zaak om dat goed te regelen. Je kunt allebei een eigen advocaat kiezen of voor jullie scheiding samen een mediator in de arm nemen. Mediation kan een prettige oplossing zijn. De kosten van een mediator bij scheiding zullen meestal een stuk lager zijn dan de kosten van een scheidingsadvocaat.

Wat is mediation?

Mediation betekent eigenlijk bemiddeling. Een mediator stelt zich op als onafhankelijk persoon die met de partijen een conflict tot een zo goed mogelijk einde probeert te brengen. Bij het uit elkaar gaan of een scheiding zijn er vaak allerlei dingen die moeten worden geregeld. De kosten van een mediator bij scheiding (of einde samenwoning) zijn soms fors, maar de verstandhouding blijft vaak beter dan wanneer er voor een gang naar de rechter is gekozen.

Echtscheiding mediator of advocaat?

Het belangrijkste verschil is eigenlijk dat een mediator bemiddelt terwijl een advocaat de strijd aangaat. Een goede mediator houdt de belangen van beide partijen in het oog en probeert tot constructieve afspraken te komen. De kosten van een mediator bij scheiding blijven overzichtelijk. De mediation kan op elk moment door de betrokken partijen worden stopgezet.

Een advocaat kies je voor jezelf. Misschien zal jouw advocaat eerst proberen om met de advocaat van jouw partner te overleggen. Levert dat niets op, dan zullen partijen elkaar dagvaarden om voor de civiele rechter te verschijnen. Je hebt dan niet meer zelf de kosten in de hand. Je hebt immers je procesvertegenwoordiging nodig zolang de rechtszaak voortduurt.

Wat doet een mediator bij scheiding?

Een goede mediator inventariseert de wensen van allebei en probeert tot een gezamenlijke oplossing te komen. Ook de kosten van de mediator bij scheiding worden volgens afspraak over de partners verdeeld. De gesprekken zullen gaan over de verdeling van de inboedel en het geld en vaak ook over de zorg voor minderjarige kinderen. Voor dit laatste wordt een ouderschapsplan opgesteld. Afspraken over zaken als inboedel, geld en alimentatie vinden hun plek in een echtscheidingsconvenant.

Wat kost een mediator bij scheiding?

De kosten van een mediator worden vaak berekend per uur. Het gemiddelde uurtarief voor mediation bij echtscheiding is €157,- maar kan oplopen tot €300,-. bij. Er zijn ook organisaties die mediation aanbieden voor een vooraf vastgesteld totaalbedrag. Hieraan kleven flinke risico’s. De mediator hoeft minder zijn of haar best te doen en kan de stekker eruit trekken als het hem of haar teveel uren gaat kosten. Jij kunt dan fluiten naar het vooraf betaalde geld.

Vergelijk kosten advocaat versus mediator

De prijs per uur van een mediator en een advocaat stemmen in hoge mate overeen. Toch liggen de totale kosten van een mediator bij scheiding vaak een stuk lager. Dit komt doordat een mediator geen processtukken hoeft te schrijven en te lezen. Er hoeft ook niet te worden betaald voor de tijd die in een rechtszaal moet worden doorgebracht. Bovendien zal een mediation-traject dat slaagt korter duren dan een gerechtelijke procedure. Vooral als bij die gerechtelijke procedure hoger beroep wordt ingesteld.

Hoe lang duurt een echtscheiding bij mediation?

Over de duur van de mediation zijn geen vaste uitspraken te doen. Elke situatie is anders. Soms zijn de financiële belangen groot en zijn er kinderen in het spel. In een ander geval blijken de zaken tamelijk overzichtelijk. Vaak wordt uitgegaan van een mediation traject dat 6 tot 10 weken loopt. De kosten van een mediator bij scheiding worden dan over die periode verdeeld. Elke week een gesprek dat 2 uur duurt brengt de teller op 12 tot 20 uur. Daarnaast zal de mediator uren declareren voor de convenant en het ouderschapsplan dat moet worden opgesteld. Vermoedelijk zullen er hierdoor nog 5 à 10 uren bij komen.

Tip vinden goede mediator

Iedereen is anders en daar past ook een ander type mediator bij. Aangezien de kosten van een mediator bij scheiding niet gering zijn, is het verstandig om je vooraf goed te oriënteren. Let om te beginnen op de achtergrond van de mediator. Hoe is hij of zij opgeleid en heeft de mediator ervaring met familiezaken. Daarmee hangt samen de vraag of deze mediator juridisch heldere documenten kan opstellen. Let ook op de stijl die de mediator van je keuze hanteert. Is het een faciliterende persoon of iemand die zelf de uitkomsten probeert te sturen. Daarmee hangt ook samen of de mediator vooral technisch opereert of er juist hard aan werkt om een toekomstige relatie tussen de scheidende partners in stand te houden. Nu de kosten van een mediator bij scheiding flink kunnen oplopen, wil je natuurlijk wel waar voor je geld.

Lees de 5 tips bij kiezen echtscheidingsmediator.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory