Ben je ziek, dan mag dit nooit als reden worden gebruikt om je te ontslaan. Dit is alleen anders als jouw ziekte langer dan 2 jaar duurt. De meeste mensen weten dit eigenlijk wel en werkgevers in ieder geval. Je bent wettelijk tegen ontslag beschermd tijdens de eerste 2 jaar van je ziekte. Toch kan het gebeuren dat een werkgever jou een vaststellingsovereenkomst aanbiedt. Dat is een overeenkomst waarin staat dat je ‘met wederzijds goedvinden’ het bedrijf verlaat.

Wat er fout kan gaan

Misschien word je hier heel verdrietig van of vind je het juist fijn. Hoe je stemming rondom zo’n vaststellingsovereenkomst ook is, teken hem nooit zomaar. Ga je namelijk akkoord met je ontslag terwijl je ziek bent, dan kun je jezelf enorm in de vingers snijden.

De instantie die de uitbetaling van het ziekengeld (ZW) en de werkeloosheidsuitkering (WW) verzorgt, het UWV, vindt dat je dan een ‘benadelingshandeling’ verricht. Je geeft namelijk je recht op loon op terwijl je ziek bent en gebruik had kunnen maken van je ontslagbescherming. Daarom zal het UWV jouw ZW-uitkering gelijk stopzetten. Maar omdat je nog ziek bent, ben je ook niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Daarom zal het UWV je ook geen WW-uitkering toekennen. Kortom, je staat met lege handen.

Mag ontslag tijdens ziekte?

In een normale situatie is ontslag tijdens ziekte verboden. Pas als de ziekte langer dan 2 jaar duurt, valt die ontslagbescherming weg. Dan kan je werkgever bij het UWV een ontslagvergunning aanvragen. Wordt die toegekend dan kan je worden ontslagen.

Maar in bijzondere situaties kan het anders lopen. We zetten ze hier even op een rij:

  • Zit je nog in je proeftijd, dan geldt de ontslagbescherming bij ziekte niet. Als je ziek wordt kun je dus worden ontslagen.
  • Stopt het bedrijf waar je werkt haar activiteiten, dan is er sprake van bedrijfsbeëindiging. In dat geval geldt er ook voor de zieke werknemers geen ontslagbescherming.
  • Is er een geldige reden voor ontslag op staande voet, dan valt de ontslagbescherming bij ziekte weg en kan je dus wel worden ontslagen.
  • Weiger je tijdens je ziekte redelijke opdrachten of instructies van je bedrijfsarts of je werkgever, dan kan dat er voor zorgen dat het ontslagverbod tijdens ziekte wegvalt.

Wanneer wel en niet een vaststellingsovereenkomst bij ziekte accepteren?

Een vaststellingsovereenkomst accepteren als je ziek bent is dus niet verstandig. De kans is groot dat je er al je rechten mee verspilt. Maar soms zijn er situaties waarin het toch handig kan zijn. Het is alleen niet verstandig om zoiets zonder juridische hulp te doen. Want je bent natuurlijk niet bekend met alle juridische valkuilen op dit terrein.

Stel dat jouw ziekte alleen wordt veroorzaakt door de situatie op je werk. Je bent bijvoorbeeld uitgevallen met spanningen door een arbeidsconflict. Dan kan het zo zijn dat je in een vergelijkbare functie in een ander bedrijf gewoon kunt werken. Als de bedrijfsarts dit ook vindt, kan die er misschien voor zorgen dat er in de vaststellingsovereenkomst komt te staan dat je hersteld bent. Alleen dan blijft namelijk je recht op een WW-uitkering bestaan. Valt dit voor jou te regelen, dan kun je overwegen om met een vaststellingsovereenkomst akkoord te gaan. Maar als je verstandig bent doe je dit pas als je goede voorwaarden voor jezelf hebt bedongen.

Hulp bij het vaststellen van een vaststellingsovereenkomst

De verhouding tussen werkgever en werknemer is nooit gelijkwaardig. Komt er dus een vaststellingsovereenkomst op tafel, dan kun je zonder advies veel fouten maken. Het is daarom verstandig om de hulp in te roepen van een adviseur. Dit kan een sociale verzekeringsadviseur zijn of een advocaat.

Belangrijk is dat deze adviseurs precies weten waarop je moet letten. Wat wordt er gezegd over arbeidsongeschiktheid, hoe zit het met een eventueel concurrentiebeding, wordt er een goede ontslagvergoeding geboden, krijg je een goed getuigschrift mee en hoe zit het met de opzegtermijn?

Juist omdat je tijdens je ziekte ontslagbescherming geniet, kun je samen met je adviseur stevig inzetten op een goede regeling. Werkgevers willen zelf ook liever geen gezeur en zullen vaak bereid zijn om de kosten van jouw adviseur te betalen. Het voordeel is dat je redelijk prettig uit elkaar gaat.

Omnius heeft veel ervaring met het vinden van de juiste adviseur. Neem je contact met ons op, dan kunnen we je heel snel koppelen aan de juiste persoon. Die adviseur of advocaat is bekend met de problematiek en zit dicht bij jou in de buurt. Voorkom dat je er alleen voor staat en bel ons gerust voor gratis advies.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory