Denk je dat het vinden van de beste arbeidsrecht advocaat moeilijk is? Dat valt erg mee. Bedenk eerst waarom je een goede arbeidsrecht advocaat nodig hebt.

Je bent werknemer en hebt een arbeidsrechtelijk probleem

Waarschijnlijk heb je te maken met een ontslagzaak, loongeschil of andere juridische kwestie die met arbeid samenhangt. Dan kan het beste hulp zoeken bij een ervaren arbeidsrecht advocaat. Die zoekt voor je uit of het wel klopt dat jij zomaar je baan kwijt bent. Misschien heb jij meer wettelijke rechten dan je denkt. Blijken die door jouw werkgever te zijn geschonden, dan springt een ervaren arbeidsrecht advocaat daar direct bovenop.

Je bent werkgever en hebt te maken met een arbeidsrechtelijk probleem

Soms dreigt het te gebeuren: een (vroegere) werknemer is van plan om je voor de rechter te slepen. Geen reden tot paniek, zolang je maar op tijd een goede arbeidsrecht advocaat inschakelt. Als leek op juridisch gebied zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Je hebt het gevoel dat je in een benarde situatie verkeert. Of je nu een beginnende of de beste advocaat arbeidsrecht inhuurt, altijd zullen ze jou vertellen dat arbeidsgeschillen meestal zonder proces en dus zonder rechtszaak worden opgelost. ‘Wat gebeurt er dan wel?’ denk jij misschien. Vaak is het een zaak van goed onderhandelen. Een goede arbeidsrecht advocaat draait daar zijn of haar hand niet voor om. De beste arbeidsrecht advocaat is voor jou degene die jouw kansen weet om te zetten in een klinkend resultaat.

Tip: De beste advocaat arbeidsrecht op het juiste moment inhuren

Ben je werknemer en wordt jou een papier voorgelegd met de vraag om te tekenen, dan is dat het moment waarop je een goede arbeidsrecht advocaat inschakelt. Op je werk zeg je gewoon dat je het thuis even rustig wilt lezen. In werkelijkheid lees je het samen met de door jou ingehuurde arbeidsrechtadvocaat.

Gaat het in dat papier over ontslag en wil jouw werkgever dat je met een aangezegd ontslag akkoord gaat? Niet doen. In zulke situaties valt er heel veel te verliezen en te winnen. Heb je in al jouw goedheid toch je handtekening gezet, dan heb je nog 14 dagen de tijd om dit terug te draaien. Doe dit bij voorkeur samen met de beste arbeidsrecht advocaat die op dat moment beschikbaar is.

Ander fout handelen door de werkgever

Niet alleen bij ontslag is een goede arbeidsrecht advocaat nodig. Ook een werkgever die jou wil laten tekenen voor minder uren werken per week of een andere verandering in je arbeidsvoorwaarden, moet worden afgeremd. Neem eerst contact op met een arbeidsrechtadvocaat. Hetzelfde geldt bij het verzoek om te tekenen voor een (nieuw) concurrentiebeding. Teken je dit zonder verder na te denken, dan kan dat na verloop van tijd jouw toekomstplannen flink in de weg gaan zitten.

Ziek en ontslagen worden?

Laat je niks wijsmaken. Als je ziek bent mag je niet worden ontslagen. Ben je langdurig ziek en is de grens van twee jaar gepasseerd, dan mag een werkgever ontslag aanvragen. Maar hij moet dit dan netjes doen bij het UWV. Wordt jou een ander verhaal verteld, stap dan gelijk naar een goede arbeidsrecht advocaat.

Gelijk naar de rechter toe?

Kies je een goede arbeidsrecht advocaat, dan doet deze meer dan alleen maar de gegrondheid van je klacht beoordelen. Veel belangrijker is nog het advies over de verschillende beschikbare opties. De beste arbeidsrecht advocaat is degene die zoveel mogelijk buiten de rechtbank om weet te regelen. Dit betekent onderhandelen om tot een oplossing te komen die voor jou en de andere partij acceptabel is. Blijft de andere partij dwars liggen, dan zal zelfs de beste advocaat arbeidsrecht moeten besluiten tot de formele weg.

Wanneer op zoek naar een goede arbeidsrecht advocaat?

Er zijn verschillende situaties waarbij het beter is om een arbeidsrecht advocaat in te zetten. Een aantal ervan noemen we hier:

  • Je krijgt een ontslagvergoeding aangeboden waarvoor je moet tekenen.
  • Er wordt je gevraagd schriftelijk af te zien van juridische claims.
  • Je krijgt een stuk te tekenen dat je verplicht voor een bepaalde tijd bij een werkgever te werken.
  • Op schrift wordt voorgesteld om bij ontslag af te zien van loon of andere voordelen.
  • Er wordt je een niet-wervingsclausule voorgelegd. Deze verhindert je om na ontslag vroegere collega’s of cliënten aan je te binden.
  • Je krijgt een concurrentiebeding voorgelegd. Hierdoor mag je na afloop van je dienstverband jouw werk niet doen voor een concurrent.

Stappen waarmee je de beste arbeidsrecht advocaat vindt

Niet elke arbeidsrechtadvocaat is hetzelfde. In het algemeen geldt: Doe onderzoek naar de ervaring, het vaardigheidsniveau, de kennis en de honorariumstructuur van de advocaat die jij op het oog hebt. Bespreek deze zaken ook tijdens jouw eerste kennismaking. Stel daarbij eerst vast welke advocaat jouw zaak gaat behandelen. Binnen een kantoor werken immers zeer ervaren en minder ervaren advocaten. Jij wilt kennismaken met de advocaat die op jouw zaak zal worden gezet. Stel vragen als: Hoe vaak heeft het kantoor cliënten in dit soort zaken vertegenwoordigd? Wat zijn de kansen op succes? Hoeveel zal het kosten? Hoe lang zal het duren? De antwoorden op deze vragen moeten jou vertrouwen geven. Gebeurt dit niet, dan moet je verder zoeken.

Internet als informatiebron

Voordat je toekomt aan zo’n eerste kennismaking kijk je eerst goed rond op internet. Daar is veel informatie over advocaten en hun kantoor te vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (www.vaan-arbeidsrecht.nl). Internet is ook een handige plek om van andere mensen ervaringsverhalen te lezen. Zo kun je zien of anderen ook vinden dat het bij jouw voorgenomen keuze gaat om de beste advocaat arbeidsrecht.

De keuze die je maakt hangt natuurlijk ook samen met de vragen die je hebt. Spitsen die zich enkel toe op arbeidsrecht, dan let je er vooral op of een kantoor of advocaat op de website ‘Arbeidsrecht’ als vakgebied vermeldt. Zit er ook een vertakking in jouw zaak naar overheidshandelen, dan is het beter dat jouw advocaat naast arbeidsrecht ook in overheidshandelen is gespecialiseerd.

Een beeld vormen over jouw zaak

Een goede arbeidsrecht advocaat is in staat om vragen over de sterke en zwakke punten van je zaak te beantwoorden. Eventueel nadat je de hiervoor de benodigde documentatie hebt aangeleverd. Vraag ook altijd naar de strategie die jouw advocaat van plan is te gaan volgen. Kan je zaak opgelost worden met onderhandelingen? Is een rechtszaak (meestal openbaar) de beste aanpak? Een goede arbeidsrecht advocaat zal eerlijk tegen je zijn over je zaak. Hij of zij zal je vertellen wat je kunt verwachten en eventuele zwakke punten van je zaak aanwijzen.

Bedenk dat het niet vreemd is om je enigszins wanhopig te voelen. Contacten met collega’s en (voormalige) werkgevers raken vaak ook de persoonlijke sfeer. In dit opzicht lijken arbeidsrechtelijke geschillen soms een beetje op een echtscheiding, met gekwetste gevoelens aan beide kanten.

Hoe betaal je het?

Ook de beste arbeidsrecht advocaat kan alleen functioneren als je zijn of haar rekening betaalt. Die zal bestaan uit een uurtarief maal het aantal gewerkte uren, plus een opslagpercentage voor de kantoorkosten.

Als je net je baan bent kwijtgeraakt, kun je de kosten misschien niet zelf betalen. Dan is gefinancierde rechtsbijstand misschien iets voor jou. De advocaat zal jouw zaak dan pro deo behandelen. Een goede arbeidsrecht advocaat kan je hier alles over vertellen.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory