Als je je voorbereidt op een echtscheiding, ben je misschien terughoudend om input van buitenaf te zoeken. Een problematisch huwelijk kan immers een diep isolerende ervaring zijn – en elk ongelukkig huwelijk is ongelukkig op zijn eigen unieke manier. Waarom je ook wilt scheiden en hoe zeker je ook bent van je beslissing, het is verstandig om te leren van mensen die er geweest zijn, die het onderwerp bestudeerd hebben, en die weten hoe je je staande kunt houden tegenover de uitdagingen van het leven.

Deze 10 TED talks zijn must-views voor iedereen die zich op een scheiding voorbereidt. Of je nu staat te popelen om verder te gaan met je leven of gebroken bent over wat je verliest, deze deskundigen kunnen je helpen vooruit te ploegen naar een beter bestaan.

Esther Perel: Ontrouw heroverwegen

Kunnen verbintenis en hartstocht naast elkaar bestaan? Is het mogelijk om verlangen op lange termijn vol te houden? Waarom gaan mensen vreemd? De antwoorden zouden wel eens heel anders kunnen zijn dan je denkt. Esther Perel heeft haar leven lang bestudeerd hoe je verlangen in relaties kunt volhouden.

Het blijkt dat emotionele nabijheid en intimiteit misschien niet zo belangrijk zijn als je denkt. Het lijkt er in plaats daarvan op dat hartstocht gedijt in onzekerheid, en dat is precies wat ontrouw biedt. Kan een affaire een huwelijksredder zijn? Perel denkt dat het antwoord wel eens ja zou kunnen zijn.

Jenna McCarthy: Wat je niet weet over het huwelijk

Deze luchtige voordracht steekt de draak met de bizarre huwelijksrituelen van onze cultuur, terwijl ze wijst op diepere waarheden over het huwelijk. Wat maakt dat een goed huwelijk werkt? Het is niet zo eenvoudig als het lijkt, en de gangbare wijsheid kan advies geven dat je huwelijk juist schaadt.

Tamara D. Afifi: De invloed van echtscheiding op kinderen

Het is niet per se echtscheiding die kinderen schaadt, maar de langdurige strijd van het gevoel verscheurd te worden tussen twee geliefde ouders. Zet je kind niet midden in jullie conflict. Tamara D. Afifi geeft praktische tips om je kind af te schermen van de gevolgen van jullie scheiding.

Marieke Lips: De kracht van echt luisteren

Heb je enig idee hoeveel kinderen jaarlijks getroffen worden door een scheiding? In Nederland zijn dit er ongeveer 70.000. Marieke vertelt niet alleen haar verhaal, maar deelt tevens haar droom over hoe dit ook anders kan. Wat gebeurt er als we naar kinderen “luisteren om te begrijpen” in plaats van “luisteren om te antwoorden”?

Michelle Rosen: Kom je echt in aanmerking voor echtscheiding?

Maar al te vaak is scheiden een eenzijdige beslissing van één partij. Wat als je een echtscheiding zou kunnen benaderen in dezelfde samenwerkende geest waarmee je je huwelijk bent ingegaan? Rosen leidt echtparen door een proces om hun relatie te evalueren en te beslissen of het de moeite waard is die te redden. Het proces kan helpen, wat je ook beslist, en kan je scheiding veel minder onaangenaam maken.

David Sbarra: Echtscheiding overleven

Wist je dat echtscheiding besmettelijk kan zijn? Veel echtparen gaan scheiden zonder een duidelijk idee te hebben waarom ze scheiden, en zonder te begrijpen hoe ze een betere relatie kunnen opbouwen. Deze lezing leidt echtparen en individuen door het proces van echtscheiding, en helpt hen beslissen of het voor hen de juiste keuze is.

Renee Williams: How to Rock Your Divorce

Scheiden hoeft niet tragisch te zijn. In feite kan het een pad zijn naar een beter, bevredigender leven vol liefde en gelach. Renee Williams helpt je te begrijpen wat je werkelijk uit het leven wilt halen, zodat scheiden een generatief proces van jezelf ontdekken kan worden, en geen tragedie.

Dr. John Gottman: de beste voorspeller van echtscheiding

John Gottman heeft zijn hele carrière echtscheidingen bestudeerd. Denk je te weten wat echtscheidingen veroorzaakt? Denk je dat het geld is of ontrouw? Denk nog eens na. Kritiek en minachting zijn de echte boosdoeners. Ze vergiftigen huwelijken en geesten, en kunnen je zelfs ziek maken.

Als je twijfelt of je moet scheiden, kan het zuiveren van deze vergiften uit je huwelijk je helpen terug te winnen wat je eens zo dierbaar was aan je huwelijk.

Astro en Danielle Teller: De heilige koeien van huwelijk en echtscheiding

Wijdverbreide culturele veronderstellingen over echtscheiding en huwelijk dienen niemand. Door hun eigen scheidingen leerden Astro en Danielle Teller wat werkt, wat niet werkt, en hoe je echtscheiding als leermiddel kunt gebruiken.

Deze lezing, die gebaseerd is op het boek van het tweetal, helpt echtparen na te denken over hun opvattingen over het huwelijk, en zich af te vragen waar die opvattingen vandaan komen.

Alyssa Monks: Schoonheid vinden in Imperfectie

Schilderes Alyssa Monks vindt schoonheid en inspiratie in het onbekende, het onvoorspelbare en zelfs het vreselijke. In een poëtisch, intiem gesprek beschrijft ze de wisselwerking van leven, verf en doek door haar ontwikkeling als kunstenares, en als mens.

Herve G. Wery: Echtscheiding, Scheiding: Hou van je kinderen, wat er ook gebeurt

Scheiden is niet het einde van je gezin. Het is de geboorte van een nieuw soort gezin. Hoe je ook over je ex denkt, je moet een manier vinden om in liefde voor je kinderen bij elkaar te komen. Herve G. Wery herinnert ouders eraan waarom ze dit moeten doen, en helpt hen scheiden zonder hun kinderen te kwetsen.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.