Recentelijk kwam in het nieuws dat 1 op huwelijken in Vathorst eindigt in een echtscheiding. De gemeente Amersfoort gaat daarom proberen scheidingen te voorkomen.

Volgens de beschikbare CBS-cijfers waren er in 2013 2.724 echtscheidingen in Amsterdam, gevolgd door 2.332 in Rotterdam waren dat er 2.332. Alleen hoe groter de stad, hoe meer echtscheidingen, en ook meer koppels die bij elkaar blijven.

In welke plaats vinden naar verhouding de meeste echtscheidingen plaats? In Vathorst gaan dus relatief veel mensen uit elkaar, maar ook bijvoorbeeld in Heerlen, Arnhem en Beverwijk. In Heerlen scheidden in 2013 vijftien op de duizend mensen die getrouwd zijn, blijkt uit recente CBS-cijfers.

Volgens onderzoeker Spruijt is het hoge aantal echtscheidingen gedeeltelijk te verklaren doordat het voor de afzonderlijke ouders / partners redelijk gemakkelijk is een nieuwe woning te vinden in Vathorst of bijvoorbeeld Leidse Rijn. En bevolkingssamenstelling speelt een rol.

In welke stad of plaats je ook woont, als je gaat scheiden is het inschakelen van een advocaat voor het bemiddelen of afhandelen van de echtscheiding een goede investering. De kosten van een advocaat bij echtscheiding heeft u als (ex-) partners grotendeels zelf in de hand.

Bron: ‘Amsterdam is de scheidingshoofdstad’ – NRC