In de loop van de tijd is Nederland overgegaan van een land waar het idee van echtscheiding ongehoord was en het opbouwen van een succesvol huwelijk als een topprioriteit werd beschouwd, naar een land met een hoog echtscheidingspercentages. Ondanks de toegenomen prevalentie van huwelijkseducatie, huwelijkstherapie en gezinstherapeuten, is echtscheiding een steeds terugkerende realiteit in de samenleving.

Uit onderzoek komen de onderstaande naar boven als de meest voorkomende oorzaken voor een echtscheiding:

  • Ontrouw
  • Gebrek aan toewijding
  • Alcoholverslaving / drugsmisbruik
  • Financiële kwesties
  • Conflicten / onverzoenlijke verschillen

Lees dit artikel over de 11 meest voorkomende redenen voor een echtscheiding.

Oorzaken scheiden op latere leeftijd

Uit studies blijkt dat verbaal, fysiek of emotioneel misbruik de belangrijkste redenen voor echtscheiding waren bij paren van middelbare en latere leeftijd.

  • Huiselijk geweld, verbaal, fysiek, of emotioneel misbruik door een partner (34%)
  • Realisatie dat je echtgenoot andere waarden/moraal heeft (29%)
  • Ontrouw (27%)

De oorzaken van echtscheiding bij echtparen in de 50, 60 en 70 zijn uniek vanwege de grote levensveranderingen die in deze tijd optreden.

Tot deze veranderingen behoren het geconfronteerd worden met lege nesten na het vertrek van de kinderen, financiële problemen, pensionering, en afnemende gezondheid, die aanzienlijke uitdagingen kunnen vormen voor de levensduur van de relatie, en uiteindelijk echtelijke problemen kunnen veroorzaken.

Hoe langer je relatie, hoe kleiner de kans op een echtscheiding

Over de verschillende onderzoeken naar oorzaken van echtscheiding die in dit artikel aan de orde komen, zijn de veel voorkomende redenen die in minstens twee of meer onderzoeken naar gescheiden paren voorkomen:

  • Ontrouw
  • Gebrek aan toewijding
  • Alcoholverslaving / middelenmisbruik
  • Financiële problemen
  • Conflicten / Onverzoenlijke verschillen

Gelukkig neemt, ondanks de uitdagingen waarmee echtparen in de loop van een relatie te maken krijgen, de kans op echtscheiding af naarmate de huwelijksduur toeneemt.

Bovendien helpen middelen als huwelijkstherapie, relatie-educatie en familierechttherapeuten echtparen bij het oplossen van conflicten en het opbouwen van gezonde huwelijken voordat echtscheiding onvermijdelijk wordt. Als huwelijkspartners in staat zijn hun relatie met een open geest te benaderen om de teleurstelling van onrealistische, niet ingeloste verwachtingen te vermijden, zullen ze gedurende hun huwelijk flexibel blijven om uitdagingen die ze tegenkomen te overwinnen.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory