Eerder dit jaar heeft de overheid een zogenaamde online scheidingsapplicatie (“Rechtwijzer”) gepresenteerd, zodat scheiden makkelijker wordt. Of: zou moeten worden. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: helaas is een scheiding nog altijd in hoge mate maatwerk, omdat er nu eenmaal veel variabelen een rol spelen.

Daarnaast is het zo dat zelfs het fysieke overleg – al dan niet via een mediator – een grote rol speelt in de uiteindelijke uitkomst van de scheiding. Juist wanneer men beiden als volwassenen rond de tafel zit, kan het een en ander zakelijk en juridisch uitgepraat worden. Daarom raden wij het scheiden via een online applicatie in principe af.

Het gevaar van online scheiden

Online scheiden, dus op de “doe het zelf”-manier, betekent meestal: haastig scheiden. En het gevaar hierbij is dat er te haastig beslissingen en afspraken zijn gemaakt, die later problemen zullen gaan opleveren. En dan geldt: achteraf alles weer rechtzetten en goed regelen, is veel intensiever, vervelender en duurder dan wanneer er in den beginne goede afspraken waren gemaakt met een familierechtadvocaat en/of een mediator. Hoewel je advocaten niet zult horen klagen (juist door dit “opruimen” achteraf hebben ze in de regel veel meer werk door die online scheidingen), is het voor jezelf natuurlijk prettig om je al dit gezeur in de toekomst te besparen.

Scheidingsadvocaat

Een dergelijke online scheiding is eigenlijk vooral handig ter voorbereiding. Het helpt je de eerste inzichten te krijgen in het aanstaande scheidingsproces. Voor het goed doorlopen van de hele scheiding, dus van A tot Z, is het beste om een scheidingsadvocaat in de arm te nemen.

Tot slot is het zo dat een scheiding haast per definitie een emotionele gebeurtenis is. Dit wordt nog eens versterkt als jullie kinderen hebben. Niet alleen helpt het dan om een mediator in te schakelen en fysiek met je partner en de mediator het gesprek aan te gaan; ook is het zo dat zo’n online scheiding wel vereist dat beide partners nog wel goed en gemakkelijk met elkaar om gaan. En dat laatste is dus, gezien het emotionele karakter, vaker niet dan wel het geval. Dat maakt dat een snelle scheiding online veelal niet opportuun is.

Handiger is om je te laten bij staan door professionals, advocaten en mediators dus, waardoor scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Een emotionele scheiding maak je vaak maar één keer in je leven mee en is ons inziens niet de gebeurtenis waar je per se voor een dubbeltje op de eerste rij moet willen zitten (met alle gevolgen van dien)!