Eindeloos bellen met je echtscheidingsadvocaat. Ruzie maken met je echtgenoot. Je kinderen helpen wennen aan een leven met onzekerheid. De uitdagingen van een scheiding zijn genoeg om iedereen hoofdpijn te bezorgen. Maar zo hoeft het niet te gaan. Je kunt je eigen echtscheiding beheren op een manier die de stress minimaliseert en je geestelijke gezondheid behoudt.

Als je een echtscheiding overweegt, weet dan dat jij en je echtgenoot bepalen hoe het verder gaat. Door samen te werken kun je eindeloze oorlogsvoering vermijden. Je echtscheiding kan een manier zijn om de bladzijde om te slaan naar een hoofdstuk van avontuur en zelf-ontdekking – of het kan een financiële aderlating en een bron van voortdurende stress zijn. De keuze is uiteindelijk aan jou.

Deze eenvoudige strategieën kunnen je helpen je eigen echtscheiding in goede banen te leiden en toch je geestelijke gezondheid te bewaren.

Zoek manieren om samen te werken

Hoe meer jij en je ex kunnen samenwerken, hoe minder stressvol je scheiding zal zijn. Dat geldt dubbel als je kinderen hebt en manieren moet vinden om productief co-ouderschap te bedrijven. Sluit compromissen. Zeg niet alles wat je op je hart hebt. En vraag je ex met je samen te werken om een scheiding uit te werken die jullie beiden kunnen verdragen.

Behandel je ex zoals je zelf behandeld wilt worden

Als je bekomen bent van de pijn van een teleurstellend huwelijk, is het verleidelijk je pijn op je ex af te reageren. Veel scheidende stellen gebruiken het rechtssysteem als een manier om hun pijn openlijk te tonen en wraak te nemen. Dit zal de zaken niet beter maken. In plaats daarvan zal het de kosten verhogen, het proces verlengen, en onnodige stress veroorzaken.

Behandel je ex in plaats daarvan hoe je zelf behandeld wilt worden. Wees vriendelijk, ook als zij dat niet zijn. Het is veel moeilijker om gemeen te zijn tegen iemand die aardig tegen je is, dus wees het type mens dat je wilt dat je ex is. Je kinderen kijken toe en leren, en je ex zou wel eens jouw voorbeeld kunnen volgen.

Overweeg een echtscheiding zonder discussie

Als je je ex met vriendelijkheid kunt behandelen en manieren kunt vinden om samen te werken, kun je misschien een onbetwiste echtscheiding nastreven. Zo kun je de richting van je echtscheiding bepalen zonder tussenkomst van advocaten, zonder dat een rechter je vertelt hoe je je leven moet inrichten, en zonder veel extra kosten.

De gemiddelde betwiste echtscheiding kost meer dan € 15.000. Als je samen met je echtgenoot aan een onbetwiste echtscheiding werkt, kun je € 10.000 of meer besparen.

Ruim tijd in voor zelfzorg

Uitputting, honger en stress maken allemaal dat een scheiding veel erger aanvoelt. Om je scheiding te overleven en te gebruiken als een manier om te groeien en je te ontwikkelen, moet je voor je eigen behoeften zorgen. Immers, als je een uitgeputte puinhoop bent, heb je niets aan je kinderen te geven en weinig energie om plannen voor de toekomst te maken. Zet zelfzorg op je to-do lijstje. Of het nu mediteren is, sporten, een dagboek schrijven, of afreageren bij een vriend, doe elke dag iets aardigs voor jezelf.

Als je je overweldigd voelt, vraag jezelf dan af:

  • Ben ik moe?
  • Heb ik honger?
  • Heb ik lichamelijke pijn?

Een dutje van 20 minuten, rekoefeningen, een gezonde maaltijd, en een snelle massage kunnen de scherpe kantjes van veel scheidings gerelateerde pijnen afhalen.

Probeer iets nieuws

Als je een scheiding doormaakt, is het gemakkelijk je teleurgesteld te voelen in je leven. Krijg je groove terug door iets nieuws te proberen. Volg een cursus om een vaardigheid onder de knie te krijgen die je altijd al bewonderd hebt. Ga op reis. Of neem je gewoon voor om vaker “ja” te zeggen tegen nieuwe plannen. Overweeg om van je post-scheidingsjaar een jaar van primeurs te maken. Gebruik deze tijd om te groeien, om jezelf uit te dagen, en om eindelijk de persoon te worden die je altijd al hoopte te zijn.

Zoek hulp bij de juiste mensen

Je vrienden zijn een geweldige afleiding van de stress van een scheiding. Geniet van zoveel tijd met hen als je kunt, en overweeg om regelmatig avondjes uit te plannen. Eenzaamheid kan slopend zijn tijdens een scheiding. Vriendschap is een krachtig tegengif.

Je vrienden zijn echter misschien niet genoeg. Ze kunnen je vertellen wat je wilt horen, maar vrienden zijn niet altijd neutraal en kunnen in een scheiding partij kiezen. Dit kan de spanningen tussen jou en je echtgenoot verergeren, vooral als je vrienden volhouden dat je ex verdient wat jij kunt uitdelen. Als je moeite hebt om de emoties die met een scheiding gepaard gaan te hanteren – of om te herstellen van de pijn van een onbevredigend huwelijk – overweeg dan met een therapeut te praten. Je therapeut zal je voorzichtig uitdagen om nieuwe perspectieven en nieuwe manieren van zijn aan te nemen. Dit kan je helpen een betere toekomst en gezondere toekomstige relaties op te bouwen.

Een echtscheiding kan je een machteloos gevoel geven. Uiteindelijk ligt je lot in je eigen handen. Kies ervoor om je scheiding te beheren op een manier die de culturele verwachtingen tart. Het volgende jaar kan het beste van je leven worden-als je maar uit je eigen weg gaat, nieuwe manieren overweegt om te zijn, en de pijn die je in je huwelijk ervoer loslaat.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.