Waarom zou je naar een notaris gaan als je ook online een testament kan opstellen? Je hoeft dan alleen nog maar naar een notaris voor de ondertekening en bespaart flink wat kosten. Maar zitten er alleen voordelen aan? In dit artikel bespreken wat het is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Het is namelijk niet voor iedereen geschikt.

Wat is een online testament?

Een online testament opstellen doe je natuurlijk helemaal online. Elke aanbieder maakt gebruik van een digitaal formulier waar je door het beantwoorden van vragen zelf (of samen) je testament(en) opstelt. Bij elke vraag krijg je advies in de vorm van een uitleg of voorbeeld situatie. Je opgestelde testament wordt na je eigen laatste check doorgestuurd naar een door jouw geselecteerde notaris. De laatste stap is het ondertekenen van je testament bij de notaris op kantoor.

Online testament opstellen in verschillende smaken

Er zijn verschillende aanbieders van een online testament die meerdere diensten aanbieden voor het opstellen van een online testament:

 • Voor jezelf – Een testament voor jezelf
 • 2 gelijke testamenten – Twee testamenten voor jezelf en je partner
 • 2 gelijke testamenten + samenlevingscontract – Twee testamenten voor jezelf en je partner en een samenlevingscontract
 • Levenstestament – Een testament waarin je vastlegt wie je belangrijke zaken regelt als je dat zelf niet meer kunt, zoals bij dementie.
 • Testament herroepen – Een notariële akte die verklaart dat het testament en mogelijke codicillen die je eerder hebt getekend niet meer geldig zijn.
 • Executeur-testamentair benoemen – Hoewel het niet verplicht is, is het vrijwel altijd verstandig om in je testament een executeur te benoemen.
 • Verklaring van erfrecht – In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn. Met deze verklaring kunnen de erfgenamen aantonen dat zij recht hebben op het banktegoed van de overledenen.
 • Aanvullend legaat – Een aanvullend legaat is een aanvulling op je testament of het wettelijk erfrecht. Hiermee kun je een geldbedrag of waardevol object nalaten aan een specifiek persoon, een instelling of een goed doel.
 • Kleinkindlegaat – Een ‘kleinkindlegaat’ is een legaat in geld. Het kan zijn omdat je ieder kleinkind een bedrag wil nalaten. De andere reden is dat een kleinkindlegaat een forse besparing op de erfbelasting binnen de familie kan inhouden.

Goedkoop testament opstellen

Online is de goedkoopste manier om een testament op te laten stellen. Net zoals bij veel andere diensten in online de goedkoopste optie. Daarnaast zijn er ook een aantal andere voordelen en nadelen aan online je testament opstellen. Deze lees je hieronder.

Voordelen online testament

 • Eigen tempo – Omdat het online is kan je makkelijker je eigen tempo bepalen en ben je minder afhankelijk van de notaris.

 • Lage kosten – De lagere kosten worden voornamelijk veroorzaakt door efficiëntie in het proces en de beperkte uren die een notaris aan je testament hoeft te besteden. Veel doe jezelf.

 • Gemak – Alles kan je vanachter je computer regelen. In een online omgeving vul je de belangrijke documenten in. Deze worden gecontroleerd en waar nodig aangepast of krijg je advies. Contact gaat via e-mail, telefoon of skype.

 • Handig vanuit het buitenland – Omdat alles online gaat is locatie niet belangrijk.

Nadelen online testament

 • Niet geschikt voor complexe situaties – Een online testament is eigenlijk alleen geschikt voor een simpele situatie.

 • Beperkt advies van notaris – In de basis vindt er alleen een controle plaats van het ingevulde testament en is er beperkte begeleiding en advies. Wil je echt advies kies dan voor een testament op maat.
 • Zelf inzicht hebben op impact van keuzes – Door het beperkte advies moet je zelf goed begrijpen wat de gevolgen zijn van gemaakte keuzes in je testament.

 • Kans op extra kosten – De lage vaste prijs kan tegenvallen als blijkt dat je gedurende het proces extra diensten moet afnemen. Belangrijk dat je vooraf een goed beeld hebt van je eigen situatie en de behoefte aan (extra) advies of begeleiding.

De kans is groot dat jouw situatie niet past in een standaard testament. Uiteindelijk is elke situatie uniek en zal jezelf moeten bepalen of het online opstellen van een testament de beste keuze is. Wil je hulp hierin? Neem dan contact met ons op.

Vergelijk kosten online testament (update: 01/2024)

Onderstaand een prijsvergelijk van online testament aanbieders.

Testament voor jezelf
Prijs is voor 1 testament.

Aanbieder Prijs
Notarisvandaag.nl €245,-
Thuisnotaris.nl €245,-
Nationalenotaris.nl €280,-
Doehetzelfnotaris.nl €298,-
Nunotariaat.nl €299,-

Twee testamenten
Prijs is voor 2 gelijke testamenten.

Aanbieder Prijs
Notarisvandaag.nl €399,-
Nationalenotaris.nl €425,-
Doehetzelfnotaris.nl €425,-
Nunotariaat.nl €449,-

2 testamenten + samenlevingscontract
Prijs is voor 2 gelijke testamenten en een samenlevingscontract.

Aanbieder Prijs
Doehetzelfnotaris.nl €498,-
Notarisvandaag.nl €499,-
Nunotariaat.nl €599,-

Notarisvandaag.nl

Notarisvandaag.nl is een online concept van Smartlegal Notariaat en 026Notariaat. Geen landelijke dekking (tekenen kan alleen in Utrecht).