Valt er een erfenis te verdelen? Dan kun je wel wat tips gebruiken om een goede advocaat met specialisatie erfrecht te vinden. Vaak ligt verdelen van een erfenis gevoelig. Er moet worden uitgezocht wie precies op welk gedeelte recht heeft. Soms zijn er vlak voor het overlijden al zaken weg geschonken. Ook is misschien niet duidelijk wie er eigenlijk precies erfgenaam zijn.

Wacht niet te lang

Het verdelen van een erfenis is altijd gebaat bij snelheid. Er kunnen anders snel ruzies ontstaan. Zelfs de beste erfrecht advocaat van Nederland zal die niet kunnen voorkomen als er te traag gehandeld wordt. Denk hierbij aan situaties waarbij onroerend goed in het spel is. Bijvoorbeeld het voormalige woonhuis of misschien een beleggingspand. Voordat je het weet ontstaat er een verschil van mening over de kosten die daarmee samenhangen. Denk aan het onderhoud van ramen en kozijnen, opstalverzekeringen, gemeentelijke belastingen en het tuinonderhoud. Die kosten lopen allemaal gewoon door, maar het is pas duidelijk wie ze moet dragen als ieders aandeel in de erfenis bekend is.

Erfrecht specialisatie

De beste erfrecht advocaat die je kunt kiezen, heeft ook een ruim inzicht in andere rechtsgebieden. Erfrecht is namelijk bij uitstek een tak van het recht die raakvlakken heeft met het belastingrecht, handels- en vennootschapsrecht en het huwelijksvermogensrecht. Dit maakt het erfrecht zo ingewikkeld. Zeker als er ook bedrijven in het spel zijn, moet er op allerlei rechtsgebieden van alles worden afgewikkeld. Een advocaat met specialisatie erfrecht moet dus naast erfrechtelijke bekwaamheid ook over een ruime ervaring op andere rechtsgebieden beschikken.

Kijk je rond op internet, dan kom je de vFAS en de VEAN tegen. De vFAS bestaat het langst. Hier zijn onder andere de Nederlandse familierechtadvocaten en erfrechtadvocaten bij aangesloten.

In 2013 werd ook de VEAN opgericht. Dit is de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland. Deze vereniging werd opgericht om rechtzoekenden tegemoet te komen die specifiek op zoek zijn naar een goede erfrechtelijke ondersteuning. Een advocaat kan zich bij de VEAN pas aanmelden na 5 jaar relevante beroepspraktijk. Dan is hij of zij er nog niet, want er moet ook een toelatingsexamen worden afgelegd. Is het lidmaatschap eenmaal verworven, dan moet doorlopend deelgenomen worden aan bijscholingscursussen. Ieder jaar wordt opnieuw gecheckt of de betreffende advocaat zich nog steeds beste erfrecht advocaat kan noemen die lid is van deze club.

Vraag rond in je familie- en vriendenkring

Vaak zijn je beste raadgevers de ervaringsdeskundigen uit je omgeving. Als iemand uit jouw omgeving al eens gebruik heeft gemaakt van een advocaat met specialisatie erfrecht, kan diegene daar heel tevreden over zijn. Probeer te bespreken op welke punten deze erfrecht advocaat goed scoorde. Misschien is dit dan ook de beste erfrecht advocaat voor jou. Wie een ​geschikte advocaat voor je erfenis kan zijn, hoor je bijvoorbeeld van je familie, vrienden, kennissen of een collega.

Heb je al eens eerder gebruik gemaakt van de diensten van een advocaat, bel hem of haar dan even op. Advocaten komen elkaar tijdens hun werk doorlopend tegen. Ze kennen elkaar dus. Daarom is het heel goed mogelijk dat de advocaat die jij kent weet wie een goede advocaat met specialisatie erfrecht is.

Zoek een ervaren erfrecht advocaat

De beste erfrecht advocaat uit Nederland, is degene die jouw type zaak het beste aankan. Kijk dus niet op een paar euro en kies in ieder geval niet voor een familielid of kennis die advocaat is in een ander rechtsgebied. Aangeboden hulp is vriendelijk en misschien goedkoop. Toch kan het de erfrechtelijke problemen ook juist vergroten, omdat deze advocaat op erfrechtelijk terrein onervaren is.

Spreek meerdere advocaten voordat je een keuze maakt

Vaak is er voor een erfrechtelijke kwestie niet één standaard oplossing. Elke erfrecht advocaat lost met een eigen stijl zaken op. Voor jou is het belangrijk dat je eerst met verschillende erfrecht advocaten spreekt, voordat je beslist wie voor jou de beste erfrecht advocaat is. Benut daarom de mogelijkheid van een gratis intakegesprek. Zorg dat je op die manier met minstens twee of drie verschillende advocaten spreekt. Je steekt er zelf ook veel van op en kunt tijdens een tweede gesprek al veel gerichter vragen stellen. Luister naar de oplossing waar zij aan denken en kijk wat op jou het beste overkomt. Laat ze ook een financieel plaatje maken. Dat kan per advocaat nog best verschillen.

Een goede voorbereiding is alles

Bereid je serieus voor wanneer je een kennismakingsgesprek in gaat. Maak een lijstje dat je tijdens het gesprek kunt afwerken. Formuleer met welk doel je de erfrecht advocaat in de arm wilt nemen. Maak een kort schema van de problematiek. Wie is er overleden? Wie zijn er naar jouw idee als erfgenaam betrokken? Waar bestaat een eventueel verschil van mening uit? Heb je belangrijke documenten, neem ze dan mee. Tijdens het gesprek werk je gewoon je lijstje af. Bekijk hier alvast een paar vragen die als voorbeeld dienen. Succes!

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory

Gerelateerde blogs