Je wilt een samenlevingscontract opstellen en bent op zoek naar de best passende aanbieder? Dan ben je hier op de goede plek. Op deze pagina vind je een overzicht van alle relevante online aanbieders voor het opstellen van een samenlevingscontract. Zo hoef je niet zelf te zoeken en kan je makkelijk zelf de best passende aanbieder selecteren.

Wat is een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is een afspraak tussen jou en je partner waar je mee samenwoont, waarin zaken rondom jullie samenleving wordt vastgelegd. Een samenlevingscontract is niet hetzelfde als een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Het is een vrijwillige afspraak tussen jullie en biedt niet dezelfde juridische bescherming als een huwelijk of een geregistreerd partnerschap.

Waarom kiezen voor een samenlevingscontract

Waarom zou je kiezen voor een samenlevingscontract?

Fiscaal partner

Met een samenlevingscontract wordt je elkaars fiscaal partner. Je wordt door de overheid en instanties, zoals de belastingdienst en je pensioenfonds, als partner erkend. Daardoor betaal je minder belasting en krijg je een partnerpensioen bij overlijden. Ook heb je met een samenlevingscontract bij het overlijden van je partner recht op het koophuis, de inboedel en het partnerpensioen.

Lage kosten

In vergelijking tot trouwen of een geregistreerd partnerschap zijn de kosten minimaal. Een samenlevingscontract regel je voor 200 euro. Terwijl een geregistreerd partnerschap minimaal 1200 euro kost.

Zelf inhoud bepalen

Er zijn geen specifieke regels voor een samenlevingscontract. Je kunt zelf bepalen welke zaken voor jullie belangrijk zijn en deze opnemen in het contract. En zo kan je ook duidelijke afspraken maken over geld, kosten, het huis, inboedel, huisdieren. Je kan afspraken vastleggen die betrekking hebben op het samenwonen; wie krijgt wat als je uit elkaar gaat en wat zijn de afspraken als 1 van de partners komt te overlijden.

Makkelijk weer uit elkaar

Een samenlevingscontract ontbinden is eenvoudig. Dit kan door het opsturen van een aangetekende brief naar de partner met daarin vermeld dat het samenlevingscontract (eenzijdig) wordt opgezegd. Het inschakelen van een notaris is dus niet nodig.

Nadelen samenlevingscontract

Het fiscaal partnerschap kan wel nadelige gevolgen hebben voor toeslagen die je mogelijk nu als alleenstaande ontvangt. Denk aan een korting op de huurtoeslag of zorgtoeslag of een verhoogde aflossing van je studieschuld.

Zaken rondom elkaars erfenis (erfgenaam) is niet geregeld. Een samenlevingscontract regelt alleen de verhouding tussen jullie bij leven, gedurende en bij het einde van de relatie. Stel hiervoor ook een testament op. Zeker ook bij kinderen.

Het is belangrijk om goed na te denken over de voor- en nadelen van een samenlevingscontract voordat je besluit om er een op te stellen. Als je twijfelt, kan het verstandig zijn om advies te vragen aan een advocaat of een andere juridische professional.

Online opstellen of bij notaris

Mogelijk twijfel je of jullie situatie geschikt is voor het online opstellen van een samenlevingscontract, Het online opstellen van een samenlevingscontract is geschikt voor de standaard situaties waarbij geen complexe zaken over de inbreng van eigen vermogen, inboedel, of vastgoed opgenomen hoeven te worden.

Wees je verder bewust van de volgende kenmerken:

  • Omdat het online is kan je makkelijker je eigen tempo bepalen en ben je minder afhankelijk van de notaris. Alles kan je vanachter je computer regelen. In een online omgeving vul je de belangrijke documenten in.
  • De lagere kosten worden voornamelijk veroorzaakt door efficiëntie in het proces en de beperkte uren die een notaris aan je testament hoeft te besteden. Veel doe jezelf.
  • In de basis vindt er alleen een controle plaats van het ingevulde samenlevingscontract en is er beperkte begeleiding en advies. Wil je echt advies dan is een online samenlevingscontract niet de beste optie. Kies dan voor een contract op maat.
  • Het is belangrijk dat je begrijpt wat wel/niet kan en wat de gevolgen zijn van gemaakte keuzes in het samenlevingscontract. Kies altijd minimaal voor een controle door een notaris om desastreuze fouten te voorkomen.

Werkwijze online samenlevingscontract opstellen

Een online samenlevingscontract opstellen werkt als volgt:

  1. Het start met een check of jullie aan de basisvereisten voldoen. Hiermee wordt gekeken of je binnen de standaardvoorwaarden valt. Deze check verschilt per aanbieder.
  2. Als je voldoet aan de vereisten ga je online samen een vragenlijst invullen. De vragen gaan over de verdeling van kosten, inkomsten, inboedel, mogelijke auto of koop/huurhuis. Partnerpensioen etc. De gestelde vragen verschillen per platform. Je hoeft de vragenlijst niet in 1 keer in te vullen en kan deze bewaren en op een later tijdstip afmaken of nog even doorlopen voordat je de antwoorden instuurt.
  3. Na het insturen van de antwoorden, plan je online een afspraak in bij een aangesloten notaris in de buurt.
  4. Bij deze notaris onderteken je het contract. Vooraf zal de notaris het samenlevingscontract met jullie doornemen en is er ruimte voor mogelijke vragen.

Kosten opstellen samenlevingscontract

Zoals gezegd kan je een samenlevingscontract makkelijk online opstellen. We hebben het verdeeld in 2 tabellen: Met en zonder 2 testamenten.

Aanbieder Samenlevingscontract
Notarisvandaag.nl € 189,00
Smartlegal.nl € 239,00
Nunotariaat.nl € 249,00
Doehetzelfnotaris.nl € 249,00
Nationalenotaris.nl € 255,00
Notarismirjam.nl € 275,00
Vandenotaris.nl € 403,00
Notarisbas.nl € 405,00
Aanbieder Samenlevingscontract + 2 testamenten
Notarisvandaag.nl € 399,00
Nunotariaat.nl € 499,00
Doehetzelfnotaris.nl € 509,00

Hulp nodig bij samenlevingscontract?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het beantwoorden van vragen over een samenlevingscontract. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

Wat is het nut van een samenlevingscontract?

Er is wettelijk niets vastgelegd voor samenwoners. Het schriftelijk vastleggen van afspraken zorgt voor duidelijkheid en voorkomt latere discussies. In een samenlevingscontract legt je vast welke spullen gemeenschappelijk zijn er welke niet, je regelt een verblijvingsbeding en de verdeling van het pensioen.

Welke rechten heb je bij een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract kan je afspraken vastleggen over ieders bijdrage in de kosten van de huishouding. Heb je geen samenlevingscontract opgesteld, dan heb je ook geen onderhoudsplicht ten opzichte van elkaar.

Heb je met een samenlevingscontract recht op pensioen?

Een samenlevingscontract is voor een pensioenfonds het bewijs dat jij en je partner een langlopende relatie hebben. Bouw je zelf pensioen op? Dan is het vaak mogelijk om voor jouw partner een partnerpensioen te regelen. Na jouw overlijden krijgt je partner dan een pensioenuitkering.

Wat is beter samenlevingscontract of testament?

Met een samenlevingscontract krijg je veel rechten maar ben je nog geen erfgenaam. Met alleen een testament ben je wel erfgenaam maar heb je niet niet alle rechten van een samenlevingscontract (zoals partnerpensioen). Daarom kiezen veel stellen voor beiden en maken ze dus een samenlevingscontract en testament.

Wie is erfgenaam bij een samenlevingscontract?

Met alleen een samenlevingscontract gaan je bezittingen naar je familie en niet naar jepartner. Dit kan ook gelden voor je aandeel in een gezamenlijke woning. Sluit ook een testament af om de wederzijdse erfenis ook goed te regelen.

Hoe lang is een samenlevingscontract geldig?

Een samenlevingscontract wordt voor onbepaalde tijd aangegaan, zolang jullie samenwonen en het contract niet door 1 van de partner wordt opgezegd.

Hoe kan je een samenlevingscontract ontbinden?

Om een samenlevingscontract te ontbinden hoef je alleen een aangetekende brief naar je partner te sturen. Wanneer je op goede voet uit elkaar gaat, kunnen jullie samen afspraken maken over verdere zaken. Ontbinding betekent echter niet dat je geen gezamenlijke verplichtingen meer hebt. Denk aan de woning, schulden en eventuele andere gezamenlijke verplichtingen.

Wat kost het ontbinden van een samenlevingscontract?

Het ontbinden van een samenlevingscontract brengt in principe geen kosten met zich mee. De gevolgen van de ontbinding en de afspraken die je wilt maken moet je wel goed vastleggen. Als je er samen niet uit komt kan een mediator jullie hier goed bij helpen.

Is een samenlevingscontract verplicht als je gaat samenwonen?

Nee, je bent wettelijk niet verplicht om een samenlevingsovereenkomst op te stellen. Maar eigenlijk heeft iedereen wel gewoon een samenlevingscontract nodig, zeker als jullie samen een huis kopen.

Kan je zelf een samenlevingscontract opstellen?

Wil je alleen maar afspraken maken over wat van wie is en/of wie wat betaalt en/of andere afspraken over de wijze waarop jullie wensen te samenwonen, dan kun je die maken zonder betrokkenheid van de notaris. Dergelijke samenlevingscontracten zijn overal op internet te vinden en zijn gratis.

Waarom samenlevingscontract bij huis kopen?

Door het samenlevingscontract regel je dat bij overlijden van één van jullie, de ander in het huis kan blijven wonen (verblijvingsbeding). Ook regel je de manier waarop jullie de hypotheekrente betalen of verdelen. Belangrijk ook, door het samenlevingscontract wordt je ook elkaars fiscaal partner.

Is een samenlevingscontract bindend?

Een samenlevingscontract is bindend. De afspraken die in een samenlevingscontract staan dien je na te komen. Dit moet dus goed geregeld worden. Daarom is het verstandig op voorhand advies in te winnen van een notaris.

Wat is het nut van een samenlevingscontract?

Er is wettelijk niets vastgelegd voor samenwoners. Het schriftelijk vastleggen van afspraken zorgt voor duidelijkheid en voorkomt latere discussies. In een samenlevingscontract legt je vast welke spullen gemeenschappelijk zijn er welke niet, je regelt een verblijvingsbeding en de verdeling van het pensioen.

Welke rechten heb je bij een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract kan je afspraken vastleggen over ieders bijdrage in de kosten van de huishouding. Heb je geen samenlevingscontract opgesteld, dan heb je ook geen onderhoudsplicht ten opzichte van elkaar.

Heb je met een samenlevingscontract recht op pensioen?

Een samenlevingscontract is voor een pensioenfonds het bewijs dat jij en je partner een langlopende relatie hebben. Bouw je zelf pensioen op? Dan is het vaak mogelijk om voor jouw partner een partnerpensioen te regelen. Na jouw overlijden krijgt je partner dan een pensioenuitkering.

Wat is beter samenlevingscontract of testament?

Met een samenlevingscontract krijg je veel rechten maar ben je nog geen erfgenaam. Met alleen een testament ben je wel erfgenaam maar heb je niet niet alle rechten van een samenlevingscontract (zoals partnerpensioen). Daarom kiezen veel stellen voor beiden en maken ze dus een samenlevingscontract en testament.

Wie is erfgenaam bij een samenlevingscontract?

Met alleen een samenlevingscontract gaan je bezittingen naar je familie en niet naar jepartner. Dit kan ook gelden voor je aandeel in een gezamenlijke woning. Sluit ook een testament af om de wederzijdse erfenis ook goed te regelen.

Hoe lang is een samenlevingscontract geldig?

Een samenlevingscontract wordt voor onbepaalde tijd aangegaan, zolang jullie samenwonen en het contract niet door 1 van de partner wordt opgezegd.

Hoe kan je een samenlevingscontract ontbinden?

Om een samenlevingscontract te ontbinden hoef je alleen een aangetekende brief naar je partner te sturen. Wanneer je op goede voet uit elkaar gaat, kunnen jullie samen afspraken maken over verdere zaken. Ontbinding betekent echter niet dat je geen gezamenlijke verplichtingen meer hebt. Denk aan de woning, schulden en eventuele andere gezamenlijke verplichtingen.

Wat kost het ontbinden van een samenlevingscontract?

Het ontbinden van een samenlevingscontract brengt in principe geen kosten met zich mee. De gevolgen van de ontbinding en de afspraken die je wilt maken moet je wel goed vastleggen. Als je er samen niet uit komt kan een mediator jullie hier goed bij helpen.

Is een samenlevingscontract verplicht als je gaat samenwonen?

Nee, je bent wettelijk niet verplicht om een samenlevingsovereenkomst op te stellen. Maar eigenlijk heeft iedereen wel gewoon een samenlevingscontract nodig, zeker als jullie samen een huis kopen.

Kan je zelf een samenlevingscontract opstellen?

Wil je alleen maar afspraken maken over wat van wie is en/of wie wat betaalt en/of andere afspraken over de wijze waarop jullie wensen te samenwonen, dan kun je die maken zonder betrokkenheid van de notaris. Dergelijke samenlevingscontracten zijn overal op internet te vinden en zijn gratis.

Waarom samenlevingscontract bij huis kopen?

Door het samenlevingscontract regel je dat bij overlijden van één van jullie, de ander in het huis kan blijven wonen (verblijvingsbeding). Ook regel je de manier waarop jullie de hypotheekrente betalen of verdelen. Belangrijk ook, door het samenlevingscontract wordt je ook elkaars fiscaal partner.

Is een samenlevingscontract bindend?

Een samenlevingscontract is bindend. De afspraken die in een samenlevingscontract staan dien je na te komen. Dit moet dus goed geregeld worden. Daarom is het verstandig op voorhand advies in te winnen van een notaris.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory