Buiten een testament gelaten worden is niet een situatie waarin de meeste mensen willen verkeren. Maar soms, wanneer iemand sterft en zijn testament aan het licht komt, gooit de inhoud ervan overlevenden in de war. Het testament kan mensen uitsluiten die hadden aangenomen dat ze erin opgenomen zouden worden, of in sommige gevallen, die verteld was dat ze erin opgenomen zouden worden.

Als je uit een testament bent weggelaten, zijn er stappen die je moet nemen om op zijn minst op te helderen wat er gebeurd is, en het misschien aan te vechten. In veel gevallen moet je dwang, verminderde geestelijke vermogens of regelrechte fraude bewijzen om de voorwaarden van een testament te laten verwerpen.

Samenvattend

  • Als je uit een testament bent weggelaten en meent dat je het testament moet aanvechten, bereid je dan voor op een zware strijd om een deel van de nalatenschap te krijgen.
  • Wees er zeker van dat het aanvechten van het testament financieel zinvol is, en dat de mogelijke winst veel groter zal zijn dan de juridische kosten.
  • Wees er zeker van dat het aanvechten van het testament emotioneel zin heeft, want het is een lange, en vaak stressvolle procedure die meerdere stappen omvat.
  • Om te slagen moet je dwang, verminderde geestelijke vermogens of regelrechte fraude bewijzen. Dit is vaak moeilijk te bewijzen, ongeacht je persoonlijke overtuigingen.
  • Praat met je advocaat over hoe realistisch je kansen zijn om het testament ongeldig te laten verklaren en over andere alternatieven die er kunnen zijn.

Beoordeel de kosten

Voordat je een erfrecht advocaat in de arm neemt, denk eerst rustig na over de situatie. Als je geen familie bent en nooit in een vorig testament genoemd werd, heb je geen grond om het testament aan te vechten. Als de erflater (de overledene) eerder een erfenis met je besprak, schrijf dan zoveel op als je je kunt herinneren. Schat aan de hand daarvan de geldwaarde (of het nu om geld of bezittingen gaat). Als het nooit besproken maar wel geïmpliceerd werd, moet je een hoge en een lage schatting geven van wat je redelijkerwijs had kunnen ontvangen op basis van je kennis van de nalatenschap van de erflater.

Als dit bedrag niet genoeg is om de kosten van een erfrecht advocaat te dekken, loop dan weg. Zelfs als de mogelijke erfenis 2 x zoveel is als de kosten van een erfrecht advocaat, kan weglopen nog steeds het beste zijn. Juridische conflicten over erfenissen kunnen jaren duren en zo soms meer kosten dan wat een erfenis zou opleveren. Denk dus goed na voor je een advocaat neemt.

Zorg ervoor dat het aanvechten van een testament een winbare en financieel slimme strijd is. Uit een testament weggelaten worden is vreselijk, maar tijd, geld en emoties verspillen aan een verloren strijd is erger.

Verkrijg een kopie van het testament

Wie een testament maakt heeft het laatste woord over wie er wel en wie er niet in het testament staat. Als je denkt dat het testament veranderd is, misschien onder dwang of verminderde geestelijke vermogens, dan kun je hopelijk het hoe en waarom te weten komen. Vraag de executeur naar het huidige testament, eventuele eerdere versies en een lijst van bezittingen.

Een goede executeur zal meestal kopieën van het testament vergelijken en belangrijke veranderingen noteren. Het is dus mogelijk dat een bericht van de executeur je eerste aanwijzing is dat je uit het testament bent geschrapt.

Neem een erfrecht advocaat in de arm

Weet je nog dat je uitrekende of het de juridische strijd waard was? Nu is het tijd om te betalen. Als het je gelukt is een kopie van het testament te krijgen zonder advocaat, moet je er nu een zoeken. Laat de advocaat het testament zien en geef je redenen aan waarom je een rechtszaak wilt aanspannen.

In principe heeft de erflater het recht om de nalatenschap te verdelen volgens welke gril zijn fantasie ook maar vat. Om het testament aan te vechten heb je een geldige reden nodig. Die zijn vrij eenvoudig. Je moet redelijkerwijs bewijzen dat de erflater niet de geestelijke vermogens had om te begrijpen wat er aan de hand was toen het huidige testament werd getekend, dat hij onder druk werd gezet om het te veranderen of dat het testament niet aan de geldende voorschriften voldoet en dus niet wettig is.

Je advocaat zal kunnen zeggen of het op deze gronden een winbare wraking is. Als je geen gronden hebt, is er nog steeds de mogelijkheid dat je een vordering op de nalatenschap kunt instellen. Een voorbeeld zou zijn als je onbetaald werk voor de erflater deed waarvoor je kosten kunt vorderen. Ook hier zou je de waarde van de vordering moeten afwegen tegen de kosten om ze in te dienen.

Dien een betwisting in

Als je gronden hebt, dient je advocaat een betwisting tegen het testament in. Het doel van deze juridische procedure is het huidige testament ongeldig te maken en een eerder testament dat jou als begunstigde vermeldt te doen naleven. Als je uit meerdere herzieningen van het testament bent weggelaten, zullen je kansen kleiner zijn omdat meerdere testamenten ongeldig gemaakt moeten worden. De bewijslast zal ook op jou rusten, dus wees voorbereid op een moeilijke strijd.

Overweeg mediation

In plaats van het uit te vechten voor de rechter die jou en de nalatenschap aan juridische kosten zal uitputten, kan je ook via mediation tot een overeenstemming komen. Bemiddeling kan je dichter bij een oplossing brengen dan een langdurige gerechtelijke strijd.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory