Voor veel mensen is het kiezen van een advocaat niet iets wat je vaak in je leven doet. Waarom zou je het dan anders benaderen als het selecteren van een boekhouder of een aannemer? In dit artikel geef ik 10 punten om mee te nemen in je selectie van de best passende advocaat voor jou.

1. Welke rechtshulp heb je nodig?

Vaak wordt er gedacht dat een advocaat de enige rechtshulp is die beschikbaar is maar er zijn genoeg alternatieven die soms beter geschikt zijn voor jouw type zaak of juridisch probleem.

Wil je bijvoorbeeld het conflict in gezamenlijkheid met je tegenpartij (bijvoorbeeld een burenruzie) oplossen dan is een mediator de beste keuze. Ook zijn er talloze simpele juridische zaken die online tegen een vaste prijs te regelen zijn. Denk aan een echtscheiding, voornaamswijziging, contracten en ontslagzaken.

Daarnaast kan je terecht bij een rechtsbijstandverzekeraar, vakbond, rechtswinkel of juridisch loket om juridisch advies in te winnen waarmee je vaak heel goed verder kan.

Breng voor jezelf in kaart welke rechtshulp je nodig hebt, en vraag in je netwerk wat zij zouden adviseren.

2. Rechtsgebied

Kies een advocaat die kennis en ervaring heeft in het rechtsgebied passend bij jouw juridische vraag. Veel advocaten specialiseren zich wat betekent dat ze niet elk rechtsgebied goed kennen, en je dus daarin ook niet goed kunnen ondersteunen.

Er zijn ook advocaten zonder specialisatie die openstaan voor een breed scala aan juridische zaken. Dit is prima als jouw zaak niet valt binnen specialistisch rechtsgebied zoals fiscaal of notarieel recht.

3. Ervaring

Naast de kennis en ervaring in het rechtsgebied is het ook belangrijk dat er ervaring is in zaken die lijken op die van jou. Om meer te weten te komen over de ervaring van een advocaat kan je dit vragen in een eerste gesprek of een gratis 30 minuten intake gesprek.

Een advocaat met meer ervaring is waardevol, maar kan ook met een hogere prijskaart komen. Dit is een afweging die je moet maken.

4. Check referenties

In de zoektocht naar een goede advocaat kan je ook je eigen netwerk van familie, vrienden en kennissen gebruiken. Vraag naar persoonlijke ervaringen met advocaten bij in een vergelijkbaar juridisch conflict of rechtsgebied (bijvoorbeeld ontslag of echtscheiding).

Een ander belangrijk element om te checken is wat klanten zeggen over een advocaat. Veel advocatenkantoren zijn aangesloten bij klantenvertellen.nl of trustpilot waar je ervaringen kan lezen.

5. Locatie

Ook al gaat nu heel veel online, toch kan het fijn zijn om een advocaat te kiezen in je eigen regio. Niet alleen omdat het qua afstand fijn is, maar ook omdat de advocaat vaak beter bekend is met de lokale of regionale situatie: Ervaring met de rechtbank in jouw regio maar ook met de lokale en regionale overheden. Deze kennis kan van belang zijn voor jouw zaak.

6. Grootte van het kantoor

Kijk ook naar de grootte van het advocatenkantoor. Een groot kantoor kan fijn zijn door het uitgebreide aanbod aan advocaten en juristen met verschillende specialisaties. Maar dit komt vaak ook met een hoger uurtarief.

Een kleiner kantoor (2 tot 4 advocaten) zijn vaak persoonlijker en misschien minder duur en kunnen je toch de gewenste juridische hulp bieden.

Als laatste heb je de 1-pitters. Deze zijn vaak het goedkoopst omdat er minder overhead kosten gemaakt hoeven te worden (personeel, kantoor, etc). Alleen de kennis en ervaring blijft beperkt tot één advocaat.

7. Kosten

Zoals eerder geschreven komt ervaring ook met een prijskaartje. Het is belangrijk om vooraf te weten wat je bereid bent om aan een advocaat uit te geven. Vraag potentiële advocaten om een prijsopgaaf, en ook hoe hij zijn cliënten factureert. Het kan gaan om een flexibel uurtarief, een vaste prijsafspraak of een no cure no pay afspraak.

Zoek ook uit of het honorarium inclusief alle mogelijk bijkomende kosten zijn zoals btw en kantoorkosten. Veel advocatenkantoren factureren deze apart om het uurtarief waarmee ze adverteren laag te houden.

Wees ook niet bang om over kosten te praten. Duidelijke prijsafspraken vooraf voorkomt ongewenste financiële verrassingen.

8. Gevoel

Hoewel er veel professionele dingen zijn om op te letten bij het kiezen van een advocaat, moet ook hun karakter een rol spelen in je beslissing. Zoek iemand die betrouwbaar is en waarbij je je op je gemak voelt. Wederzijds respect is ook belangrijk. Een advocaat die hard voor je werkt, een goed oordeel velt, en grondig en bedachtzaam te werk gaat is een waardevolle aanwinst.

9. Beschikbaarheid

Heeft de advocaat die je wilt inhuren voldoende tijd om aan je zaak te wijden? Hoe is hun werklast? Kunnen ze je zaak onmiddellijk aannemen? Dit zijn belangrijke vragen om te stellen als voor jouw contact en snelheid belangrijk zijn.

Vraag ook wie uiteindelijk je zaak gaat behandelen: de advocaat zelf of een ander (junior)advocaat binnen het kantoor.

10. Communicatie

Communicatie gaat hand in hand met gevoel en beschikbaarheid. Een goede advocaat moet de tijd nemen om ingewikkelde zaken uit te leggen, je in gewone taal advies over je situatie te geven, en je een reeks opties of oplossingen voor te leggen waarover je kunt nadenken voor je een beslissing neemt over een actieplan.

Wat je regelmatig ziet is dat tussen al het papierwerk de communicatie met de klant verminderd. Maak vanaf het begin duidelijke afspraken hierover.

De juiste advocaat voor je kiezen

Het kiezen van een advocaat kan tijd kosten, en je vindt er misschien niet altijd een met wie het meteen klikt. Een goede advocaat is net zoals een goede aannemer, daaraan besteed je aandacht wat kan betekenen dat je er verschillende moet spreken voordat je de juiste kiest.

Maar eenmaal een advocaat gevonden die past bij je behoeften, je budget en je welzijn zal het je veel stress en kopzorgen voorkomen omdat je met vertrouwen naar de toekomst kijkt.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory