Als bestuurder draag je een grote verantwoordelijkheid. Beslissingen die je neemt, kunnen niet alleen impact hebben op het bedrijf, maar ook op jou persoonlijk. Bestuurdersaansprakelijkheid is een reëel risico waar je als leider rekening mee moet houden. Maar wat houdt het precies in? En hoe zorg je ervoor dat je jezelf hiertegen beschermt? In deze blog leer je welke juridische en financiële risico’s je loopt, welke fouten je moet vermijden en hoe je met de juiste verzekering jouw aansprakelijkheid slim afdekt.

Wat is bestuurdersaansprakelijkheid en wanneer ben je aansprakelijk?

Bestuurdersaansprakelijkheid betekent dat je als bestuurder van een bedrijf persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden voor bepaalde fouten of nalatigheden. Dit kan gebeuren als je:

  • Onverantwoord financieel beleid voert, zoals het aangaan van schulden terwijl je weet dat de onderneming deze niet kan terugbetalen.
  • Wettelijke verplichtingen negeert, zoals het te laat indienen van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel.
  • Je taak onbehoorlijk vervult, bijvoorbeeld door mismanagement of fraude.
  • Schuldeisers benadeelt, door activa bewust onder te brengen bij een andere entiteit om aansprakelijkheid te ontlopen.

In sommige gevallen kan de aansprakelijkheid zelfs leiden tot privé-vermogensverlies. Dit betekent dat schuldeisers of gedupeerde partijen hun schade op jouw persoonlijke bezittingen kunnen verhalen.

Welke juridische en financiële risico’s loop je als bestuurder?

Een van de grootste angsten van bestuurders is het risico op persoonlijke financiële schade door een aansprakelijkheidsclaim. En terecht. Wanneer een bedrijf failliet gaat, kunnen curatoren onderzoeken of sprake is van wanbeleid. Blijkt dit het geval, dan kun je als bestuurder aansprakelijk worden gesteld voor de ontstane schade.

Daarnaast kunnen aandeelhouders, schuldeisers of andere partijen juridische stappen ondernemen als ze vinden dat je schade hebt veroorzaakt. Een rechtszaak is niet alleen een financieel risico, maar kan ook je reputatie ernstig schaden. Zelfs als je uiteindelijk niet aansprakelijk wordt gesteld, kunnen de kosten voor juridische bijstand en procedures flink oplopen.

De meest voorkomende fouten die leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid

Voorkomen is beter dan genezen. Dit zijn de meest voorkomende fouten die bestuurders maken en die hen in juridische problemen kunnen brengen:

  • Geen goed financieel beheer – Het niet tijdig voldoen aan betalingsverplichtingen of financieel wanbeleid kan leiden tot claims.
  • Onvoldoende documentatie – Besluiten moeten goed onderbouwd en vastgelegd worden in vergadernotulen en interne rapportages.
  • Gebrek aan transparantie – Bestuurders die bewust informatie achterhouden, bijvoorbeeld bij aandeelhouders of de belastingdienst, lopen een groter risico op aansprakelijkheid.
  • Onjuiste fiscale aangiftes – Verkeerd omgaan met belastingen, zoals onjuiste btw-aangiftes of het niet afdragen van loonheffingen, kan tot claims leiden.
  • Verkeerde prioriteiten stellen bij een dreigend faillissement – Bestuurders die in de laatste fase van een onderneming selectief schuldeisers betalen of zichzelf bevoordelen, kunnen juridisch worden aangesproken.

Hoe de verzekeringssector helpt bij het afdekken van bestuurdersaansprakelijkheid

Veel bestuurders onderschatten de impact van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Deze verzekering biedt bescherming tegen claims en rechtszaken die tegen jou als bestuurder worden aangespannen. Een BAV denkt:

  • Juridische kosten – De verzekering vergoedt advocatenkosten en gerechtelijke procedures.
  • Schadevergoedingen – Indien je aansprakelijk wordt gesteld, helpt de verzekering bij het vergoeden van de schade.
  • Ondersteuning bij geschillen – Je krijgt juridische ondersteuning bij complexe bestuurders kwesties.

Voorkom financiële schade en juridische claims

Bestuurders aansprakelijkheid is een risico dat je niet kunt negeren. De impact van een claim kan niet alleen je financiën treffen, maar ook je professionele reputatie schaden. Door financieel verantwoord te handelen, transparantie te waarborgen en een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, bescherm je jezelf tegen grote juridische problemen. Wil je meer weten over hoe je als bestuurder juridische valkuilen vermijdt of ben je op zoek naar een ondernemingsrecht advocaat? Lees verder op Fruytier Lawyers in Business en ontdek hoe je jezelf optimaal beschermt.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory