Wat is letselschade juist?

Letselschade verwijst naar de lichamelijke of geestelijke schade die je door een ongeval oploopt. Er zijn enorm veel situaties waarbij je dit soort schade kan oplopen, gaande van verkeersongevallen tot hondenbeten en een ongelukkige val. Letselschade brengt vaak heel wat financiële gevolgen met zich mee. Materiële schade kan je heel wat geld kosten en het kan ook gebeuren dat je gedurende een bepaalde periode inkomen verliest. Als er economische gevolgen aan de schade verbonden zijn, kan je een schadevergoeding aanvragen.

Het verschil tussen materiële en immateriële schade

Letselschade bestaat uit twee onderdelen, namelijk materiële schade en immateriële schade. Materiële schade bevat alle schadeposten die je in geld kan uitdrukken. Voorbeelden hiervan zijn medische kosten, extra oppasuren voor je kinderen, verhuiskosten als je woning onbewoonbaar is en schade aan persoonlijke spullen. Immateriële schade verwijst naar de mentale schade waar alle slachtoffers mee te maken krijgen, zoals pijn of verdriet. Deze schade kan niet met een bepaalde geldsom opgelost worden. Het is een soort onzichtbare schade waar de slachtoffers ontzettend lang onder kunnen lijden.

In welke situaties heb je recht op een schadevergoeding?

Als je door toedoen van anderen letselschade oploopt, heb je recht op een schadevergoeding. Bij materiële schade is het erg duidelijk wat de kosten van de schade zijn. Je kan echter ook een schadevergoeding opvragen voor de immateriële schade. Dit noemt men smartengeld. Het smartengeld vormt een legaal onderdeel van je schadevergoeding en je hebt hier altijd recht op. Voor slachtoffers is de vergoeding van immateriële schade ontzettend belangrijk. Het is voor hen een teken dat hun leed erkend wordt en de slachtoffers zullen het ongeval sneller kunnen verwerken.

Hoeveel kan de schadevergoeding bedragen?

De schadevergoeding bepalen is niet eenvoudig. Eerst en vooral moet je bewijzen dat een derde partij verantwoordelijk was voor het ongeval. Verder moet je aantonen welke schade je geleden hebt. Vooral rond de immateriële schade ontstaan er wel eens discussies. Om er zeker van te zijn dat je het juiste bedrag toegekend krijgt, raden we je daarom altijd aan om je door een advocaat of een andere juridisch persoon te laten bijstaan. Zij hebben namelijk voldoende vakkennis om te weten hoe ze alle schade correct kunnen aantonen. Zo weet je zeker dat je de juiste vergoeding ontvangt. De letselschade bedragen kunnen trouwens aardig oplopen, je hebt al snel recht op enkele duizenden euro’s.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory