Dreigt er een juridische procedure te ontstaan waarin een belang van jou moet worden veiliggesteld, dan hoort jouw rechtsbijstandverzekering je te hulp te schieten met gekozen rechtsbijstand als je daar om vraag.

Nu is het niet zo dat rechtsbijstandverzekeraars erom staan te springen om de kosten voor hun rekening te nemen. Je ziet vaak dat er vertragingstactieken worden toegepast. Verzekeraars proberen dan hun verzekerden weg te houden bij een advocaat en verzuimen om de verzekerde te vertellen dat hij ook zelf een advocaat mag kiezen. Deze manier van omgaan met klanten uit de rechtsbijstandverzekering beperkt het recht op vrije advocaatkeuze en is daarom niet toegestaan.

Vrije advocaatkeuze

Het kan soms dus moeilijk zijn om het recht uit jouw rechtsbijstandverzekering veilig te stellen. Daarom is het belangrijk dat de Nederlandse Orde van Advocaten zich sterk maakt voor het recht op deze vrije advocaatkeuze. Zo zijn er advocaten die soms procedures voeren tegen de rechtsbijstandverzekeraar, om alsnog gedaan te krijgen dat zo’n verzekeraar haar verplichting uit de rechtsbijstandverzekering nakomt.

Mag ik zelf een advocaat kiezen als ik een rechtsbijstandverzekering heb?

Die verplichting bestaat eruit dat de verzekerde zelf een advocaat mag kiezen als een gerechtelijke procedure dreigt. In elke fase die tot een procedure kan leiden moet je als verzekerde de mogelijkheid hebben om de door jou gewenste externe rechtshulpverzekeraar in te schakelen.

Er hoeft trouwens niet altijd een gerechtelijke procedure op gang te komen. Ook als ernaar wordt gestreefd om een minnelijke schikking te sluiten, hoort gefinancierd een advocaat kiezen door de rechtsbijstandverzekering mogelijk te worden gemaakt.

Deze verplichtingen zijn vastgelegd in uitspraken van het Europese Hof van Justitie. Vertragingstactieken, zoals het moeten afwachten door de advocaat van een opdrachtbevestiging vanuit de rechtsbijstandverzekering, gaan niet op. Het recht op vrije advocaatkeuze ontstaat immers direct uit de bestaande rechtsbijstandverzekering. Ook als de verzekeraar slechts een beperkt budget in verzekeringsvoorwaarden ter beschikking heeft gesteld, gaat die vlieger niet op. Als dit het onmogelijk maakt om op een redelijke manier zelf een advocaat te kiezen, handelt de verzekeraar in strijd met het recht op vrije advocaatkeuze.

Eigen advocaat versus rechtsbijstand advocaat

Heb je te maken met een verzekeringsmaatschappij die zelf een advocaat aanwijst om jou te helpen, dan zou je dit een rechtsbijstand advocaat kunnen noemen. Dit gedrag van de verzekeringsmaatschappij doorkruist echter het recht op een vrije advocaatkeuze, zoals de rechtsbijstandverzekering die behoort te bieden. Dit recht wordt ook doorkruist als de rechtsbijstandverzekeraar jou niet vertelt dat je zelf mag kiezen welke advocaat voor jou het meest geschikt is.

Rechtsbijstand is een term die ook wordt gebruikt als de overheid jouw advocaat subsidieert. Een dergelijke rechtsbijstand advocaat is een gewone advocaat die tegen een overheidstarief het behartigen van jouw belangen op zich neemt. Doordat de overheid een veel lager bedrag betaalt dan het tarief dat advocaten zelf aan hun klanten vragen, zijn er steeds meer advocaten(kantoren) die weigeren om door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand te verlenen. Ook hierdoor wordt jouw recht op vrij een advocaat kiezen aangetast.

Vrije advocaatkeuze bij procederen

Een advocaat die wordt betaald uit jouw rechtsbijstandverzekering, staat jou bij vanaf het moment dat er een procedure te verwachten valt. Diezelfde advocaat kan jou vervolgens bijstaan als het tot een procedure komt. Dus een advocaat kiezen doe je voor de voorbereiding en voor de procedure zelf.

Wanneer kan men dan een eigen advocaat kiezen voor rechtsbijstand?

De rechtsbijstandverzekeraar behoort jou te allen tijde het recht te geven om op haar kosten jouw eigen advocaat te kiezen. Hierbij hoort ook dat de rechtsbijstandverzekeraar jou hierover duidelijk informeert. Gedrag van de verzekeraar dat ervoor zorgt dat jij denkt slechts aan een bepaalde advocaat of aan slechts één advocatenkantoor gebonden te zijn, leidt tot een beperking van jouw recht op vrije advocaatkeuze. Dat is dus strijdig met de geldende rechtsregels.

Maximale vergoeding

In de rechtsbijstandverzekering kan een maximale vergoeding zijn opgenomen. Die mag echter niet zo laag zijn dat een advocaat kiezen in redelijkheid onmogelijk wordt. Ook de duur voor het inhuren van zo’n rechtsbijstandadvocaat mag niet op onredelijke wijze beperkt zijn. Bestaan zulke beperkingen wel, dan zijn de polisvoorwaarden in strijd met het recht op een vrije advocaatkeuze. Je kunt hiertegen protesteren en eventueel een advocaat raadplegen die jou helpt om de rechtsbijstandverzekeraar te dwingen jou te geven waar je recht op hebt. Vervelende bijkomstigheid is dan natuurlijk wél dat dit jou een extra conflict oplevert.

Altijd toestemming nodig

Het recht op financiering van de gekozen advocaat ontstaat zodra je op basis van de rechtsbijstandverzekering gerechtigd bent bijstand van de verzekeraar te eisen. Dat is dus op het moment dat er mogelijk een gerechtelijke procedure te verwachten valt.

Ga jij een advocaat kiezen, laat hem of haar dan direct met je rechtsbijstandverzekeraar in contact treden. Zo voorkom je dat er later discussie ontstaat over wie de rekening moet betalen. Met de schriftelijke toestemming van je verzekeraar op zak, hoef jij je geen zorgen meer te maken over gepeperde advocatenrekeningen. Die zullen dan vanuit de rechtsbijstandverzekering worden vergoed.

Snel contact leggen met een goede advocaat?

Denk je dat jij hulp van een advocaat nodig hebt, vul dan ons contactformulier in. Wij beoordelen jouw rechtsvraag en nemen direct contact met je op. Zo kunnen we je helpen om vanuit jouw rechtsbijstandverzekering de beste advocaat te kiezen.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory