Kan een erfgenaam de verdeling van een erfenis tegenhouden? In principe niet. Alle erfgenamen moeten namelijk meewerken aan het afhandelen van een erfenis. Is er toch een erfgenaam die weigert mee te werken en daardoor de verdeling van de erfenis tegenhoudt, dan kun je de kantonrechter inschakelen.

Naar de kantonrechter

Als de erfgenaam de verdeling van de erfenis blijft tegenhouden, kun je een procedure starten bij de kantonrechter. Die procedure is tamelijk laagdrempelig. Je stuurt een brief naar de kantonrechter en de procedure kan verder schriftelijk worden gevoerd. Op jouw verzoek kan de kantonrechter aan degene die de verdeling van de erfenis aan het tegenhouden is een termijn stellen.

Doet de kantonrechter dit, dan moet je vervolgens zijn beschikking aan de erfgenaam betekenen. Voor het betekenen schakel je een deurwaarder in. Ook moet je de beschikking laten inschrijven in het boedelregister. Er moet daarbij worden vermeld dat de beschikking aan de erfgenaam is betekend. De termijn die de kantonrechter heeft gesteld, gaat lopen op de dag na inschrijving in het boedelregister. De kosten die je hiervoor maakt, kan je soms verhalen op de weigerachtige erfgenaam.

Verdeling erfenis tegenhouden, gegronde reden

De rechter zal moeten onderzoeken of het tegenhouden van de verdeling van de erfenis een gegronde reden heeft. Degene die de erfenis aan het tegenhouden is, zal zelf moeten aantonen dat het belang om de erfenis tegen te houden groter is dan het belang van de andere erfgenamen om de erfenis te verdelen. Kan de weigerachtige erfgenaam bij de kantonrechter inderdaad de verdeling van de erfenis tegenhouden, dan kan de rechter de verdeling uitstellen voor een periode van 3 jaar.

Soms kan het langer duren dan één termijn van 3 jaar. Degene die de erfenis aan het tegenhouden is, kan namelijk aan de kantonrechter vragen om de termijn één of meerdere keren te verlengen. Gaat de kantonrechter hiermee akkoord, dan wordt die verlenging ook weer ingeschreven in het boedelregister.

Redenen voor erfenis tegenhouden:

  • Een kind woont in de woning van de overledene, welke woning bij erfenis verdeling verkocht zal worden.
  • Er wordt verwacht dat de woning binnenkort meer waard zal worden door een bestemmings- of wetswijziging.
  • Een kostbare verzameling van kunst of andere goederen moet als één geheel worden behouden.

Professionele hulp bij erfenis tegenhouden

Als jij op je erfdeel zit te wachten, kan het knap vervelend zijn als een ander de verdeling van de erfenis aan het tegenhouden is. Zeker als jij denkt dat daar geen grond voor bestaat. Je zult dan graag in actie komen om erfenis tegenhouden tegen te gaan. Kun jij dit zelf of schakel je hiervoor graag professionele hulp in? Zeker als het gaat om grote bedragen of erfstukken met veel waarde, is het aan te raden hiervoor een advocaat in te schakelen. Dit kost je natuurlijk geld, maar daar staat misschien een veel hogere opbrengst tegenover. Weet jij ervoor te zorgen dat een gerechtelijke procedure vanaf het begin in jouw voordeel verloopt, dan kan dit jou een hoop ellende besparen.

Hulp nodig?

Kies je voor professionele hulp? Bel of mail dan naar onze erfrecht advocaat en vind daar een luisterend oor.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory

Gerelateerde blogs