Ben je als ondernemer op zoek naar een structurele oplossing voor juridische ondersteuning? Dan kan een juridisch abonnement een goede oplossing zijn. Voor een bedrag van €350 ben je dan klaar. In dit artikel hebben we de 10 belangrijkste aanbieders van een juridisch abonnement voor ondernemers vergeleken.

Wat is een zakelijk juridisch abonnement

Met een zakelijk juridisch abonnement heb je toegang tot een breed scala aan juridische diensten, waaronder contractbeoordeling, algemeen juridisch advies, incassoservice, digitale kennisbank, voorbeeldocumenten en quickscans. Welke diensten er precies in een abonnement zitten verschilt per aanbieder en is ook afhankelijk van jouw bedrijf en behoeften.

Voordeel zakelijk juridisch abonnement

Een juridisch abonnement helpt je als ondernemer om kosten te besparen op juridische diensten op lange termijn. In plaats van elk juridisch vraag afzonderlijk op te lossen en daarvoor apart te betalen, krijg je voor een vast bedrag per jaar toegang tot een breed scala aan juridische diensten.

Verschillen in juridisch abonnement ondernemer

Het is belangrijk om te begrijpen wat er wel en niet inbegrepen is in een juridisch abonnement voordat je er een afsluit. Sommige aanbieders bieden bijvoorbeeld alleen telefonisch advies, terwijl andere aanbieders ook documentbeoordeling en vertegenwoordiging in gerechtelijke procedures aanbieden.

Het is ook belangrijk om te weten welke reikwijdte het abonnement heeft en hoe vaak je toegang kunt krijgen tot juridische diensten binnen de abonnementsperiode.

Meest voorkomende onderdelen

Voordat we een aantal zakelijke juridische abonnementen gaan vergelijken, eerst even een opsomming van de meest voorkomende onderdelen.

 • 1e-lijns juridisch advies – Je kan onbeperkt bellen of mailen met juridische vragen. Meestal is hier sprake van 1e lijns juridische advies, of te wel simpele juridische vragen die zonder teveel uitzoekwerk beantwoord kunnen worden. Bij sommige abonnementen is er sprake van een maximum gesprekstijd in minuten of een maximum aantal gestelde vragen per periode. Vaak ook beperkt tot vragen binnen de rechtsgebieden van de aanbieder.
 • Particuliere vragen – In een aantal abonnementen kan je ook bellen met juridische vragen gerelateerd aan je privé situatie.
 • Incasso service – Met de incasso service kan je het versturen van aanmaningen en een buitengerechtelijk traject uitbesteden. Het versturen van de aanmaningen is gratis. Wanneer er een buitengerechtelijk traject opgestart moet worden is dit tegen gereduceerd tarief of gratis waarbij de kosten worden verhaald op de debiteur. Check of er een maximum zit aan het aantal incassotrajecten dat je kan uitbesteden.
 • Korting uurtarief – Heb je juridische hulp nodig die buiten het abonnement valt? Dan krijg je een korting op het uurtarief. Deze kan oplopen tot 25%.
 • Controle brieven – Ontvang je brief met een juridische grondslag of wil je er eentje versturen? Je kan ze laten checken en bespreken.
 • Controle contracten – Ook contracten die je worden aangeboden, kan je laten controleren. Meestal met een maximum aan het aantal pagina’s (5) en aantal contracten per abonnementsperiode.
 • Quickscan / analyse – Denk hierbij aan een quickscan van je ALV en andere juridische documenten. Of een jaarlijkse juridische check-up van je bedrijf.
 • Opstellen juridische documenten – Soms is ook het opstellen van een juridisch document onderdeel van het abonnement. Denk aan een arbeidsovereenkomst, vaststellingsovereenkomst of een samenwerkingsovereenkomst.
 • Online kennisbank / bibliotheek – Heel handig is toegang tot een bibliotheek aan juridische voorbeelddocumenten of kennisbank.
 • Vaste contactpersoon – Een vaste contactpersoon is heel fijn omdat je met iemand spreekt die je bedrijf kent, en je minder een nummer bent.

Opbouw kosten zakelijke juridisch abonnement

De kosten van een zakelijk juridisch abonnement loopt flink uiteen: Van €350 tot €1050 per jaar. Daarom is het goed om te vergelijken. De prijs wordt ook mede bepaald door het aantal medewerkers. Want hoe meer medewerkers, hoe meer juridische vragen (denk aan arbeidsrecht). Check altijd wat de hogere maandprijs op basis van medewerkers betekent voor de abonnementsvoorwaarden.

Vergelijk aanbieders zakelijk juridisch abonnement

Aanbieder Prijs (per aantal medewerkers) 1e Lijns juridisch advies Incasso service Controle contracten / brieven Opstellen jur. documenten Korting uurtarief Quickscan / analyse Extra’s
Verweij juirsten €349 (vanaf) Max 15min per keer Ja Max 5 van 4 pagina’s 10%
AG juridisch advies €360 Ja Ja Max 4 pagina’s 10% ALV
Vandermeij advocaten 0 = €400;
2-10 = €550;
11-25 = €800
Ja Ja Max 5 van 5 pagina’s + brieven 20%
Questjsa 0-5 = €550;
6-20 = €650;
21-50 = €850
Ja Ja Contracten 25% Bedrijfsrisico analyse
Baak juristen € 660 Ja Ja Quickscan 10% ALV
Krieger Legal 0 = €768;
1-25=€1536;
26-50 = 3078
Max 24 uur p/j Ja Max 24 contracten p/j 5 stuks 20% Jaarlijkse juridische check-up Vaste contactpersoon
De raadgevers 0-15=€840;
16-100=€1440
Ja Ja Contracten 22% Vaste contactpersoon; gratis voorbeeld documenten
Rechtsbijstand voor ondernemers 0=€845;
1-5=€1535;
6-100=€2425
Ja Ja 2 uur Website, ALV en organisatie Vaste contactpersoon; ook particulier advies
Bleijerveld juridischadvies 1=€1050;
2-9=€1380;
10-20=€1620
Ja Contracten en brieven uurtarief 95€
Rechtdirect €1.068 Ja Max 4 p/j 30% Juridische check Documenten generator

Zakelijk juridisch abonnement versus zakelijke rechtsbijstandverzekering

Een zakelijk juridisch abonnement is te vergelijken met een zakelijke rechtsbijstandverzekering (RBV). Alleen er zijn een aantal belangrijke verschillen:

 • Belangrijkste verschil is dat een RBV een geschillen verzekering is. Dat betekent dat je deze in de basis alleen kan inschakelen als er sprake is van een juridisch geschil. Zaken als het opstellen of het controleren van juridische documenten of opstellen is niet gedekt.
 • Een abonnement en zakelijke RBV bieden wel 1e lijns juridisch advies. Alleen bij een RBV is ook 2e lijns inbegrepen zolang het betrekking heeft op een gedekt juridisch geschil.
 • Wanneer er daadwerkelijk een advocaat of jurist ingeschakeld moet worden, zijn de kosten gedekt door een RBV. Bij een zakelijk juridisch abonnement betaalt je deze kosten zelf, wel met een fikse korting op het uurtarief.
 • Bij een RBV zijn conflicten die al speelde voordat je de verzekering afsloot, niet gedekt. Bij een abonnement is dat geen issue.
 • Veel rechtsbijstandsverzekeraars hebben een gratis kennisbank en voorbeelddocumenten beschikbaar. Dit is minder vaak onderdeel van een juridisch abonnement.
 • Bij de meeste zakelijke RBV zijn incassozaken inclusief het buitengerechtelijke traject gedekt. Bij een abonnement zit wel een herinnering en aanmaning maar verschilt het buitengerechtelijk traject.
 • Een check of analyse is geen onderdeel van een zakelijke RBV.
 • De kosten voor een zakelijke rechtsbijstandverzekering ligt, afhankelijk van de dekking en bedrijfsomvang (omzet en medewerkers), tussen de 300 en 800 euro per jaar. Dit is vergelijkbaar met een zakelijk juridisch abonnement.

Een combinatie van een zakelijk juridisch abonnement en een zakelijk RBV is het beste advies.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

 7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory