Je hebt als ondernemer de term zakelijke rechtshulp on demand gehoord en wil nu weleens weten wat het betekent? Dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel bespreken we kort wat het is, wat het kost, hoe het is ontstaan en de aanbieders.

Wat is het

Zakelijke rechtshulp on demand (ook wel prepaid rechtshulp) is juridische hulp in voorverpakte pakketjes tegen een vaste prijs. Bijvoorbeeld het schrijven van een brief of onderhandelen met een leverancier over een geschil. Dit biedt uitkomst als je geen zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt en toch controle wilt houden over de kosten. Je kunt in zo’n situatie eenmalig gebruikmaken van rechtshulp, voor een vooraf afgesproken bedrag.

Zakelijke rechtshulp on demand wordt eigenlijk alleen aangeboden door de bekende rechtsbijstandverzekeraars. Daarnaast is de hulp bijna altijd van juristen en niet van advocaten.

Hoe ontstaan

Rechtshulp on demand is rond 2015 ontstaan als nieuwe inkomstenbron bij rechtsbijstandverzekeraars. Niet alle juridische zaken die bij de verzekeraar binnenkomen vallen namelijk onder de dekking. Deze werden dan afgewezen en gedupeerden moesten zelf op zoek naar juridische hulp. Met rechtshulp on demand had elke rechtsbijstandverzekeraar een mooi aanbod voor alle afgewezen geschillen.

Dit was ook de tijd dat een aantal verzekeraars hun producten direct aan de eindklant ging verkopen zonder tussenkomst van een intermediair (zoals Independer). Rechtshulp On Demand was hier een mooie aanvulling op.

Als je nu bijna 10 jaar later naar het aanbod kijkt van de verschillende verzekeraars is het aanbod toch beperkt en lijkt het primair bedoeld voor verzekerden met een geschil dat niet onder de dekking valt. Echt vernieuwend is het aanbod niet, maar het is nog steeds juridische hulp voor een vaste prijs.

Aanbieders Zakelijk Rechtshulp On demand

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende aanbieders van rechtshulp on demand.

LegalGuard

LegalGuard is een initiatief van Achmea en werkt samen met Interpolis en Centraal Beheer. LegalGuard biedt betaalbare en passende oplossingen voor particulieren en ondernemers die juridische hulp nodig hebben. De juristen van LegalGuard zijn specialisten op hun rechtsgebied en hebben ruime ervaring.

Het aanbod bestaat uit een groot aantal vaste prijs producten. Een kort overzicht:

 • Sparren met een jurist – Een jurist beantwoordt je vragen. En samen kijk je naar eventuele vervolgstappen. (€39)
 • Controleren, opstellen of wijzigen van juridisch document – De algemene voorwaarden worden bijvoorbeeld gecontroleerd. (vanaf €250)
 • Juridische procedure uitvoeren – Een jurist voert namens u een juridische procedure bij de kantonrechter. (€2550)

ARAG Rechtshulp on demand

ARAG staat voor juridische probleemoplossers. Het zakelijk rechtshulp on demand aanbod is heel beperkt.

 • Even sparren – Kort overleg met een jurist voor maximaal 30 minuten (€79)
 • Screening – Beoordelen van je juridische positie, overeenkomst of brief en vervolgstappen bepalen met plan van aanpak (€439)

Centraal Beheer Ondernemerswinkel

In de Ondernemerswinkel vindt u diverse juridische diensten van onze professionele partner. Vooraf een vaste prijs en snel hulp.

 • Overleg met een jurist (€39)
 • Document controleren (€265)
 • en nog meer vaste prijs producten

DAS On Demand

Heb je geen rechtsbijstandsverzekering van DAS, maar wel juridische hulp nodig? Ook dan staat DAS On Demand voor je klaar. Direct hulp voor een vast bedrag. Zo weet je precies waar je aan toe bent en betaal je alleen voor wat je nodig hebt.

De focus is primair op particulieren. Voor de ondernemer is er een uitgebreide documentenservice en juridisch advies (€89)

Unive On Demand

Met Rechtshulp on demand helpt Unive je voor een vast bedrag met juridische hulp op maat. Met de handige online check zie je direct hoe Unive je kan helpen. Het aanbod bestaat uit drie smaken:

 • Check – Je krijgt persoonlijke hulp, een beoordeling en advies bij het checken van bijvoorbeeld een overeenkomst. Hiermee kan je vervolgens zelf onderhandelen met de andere partij (€389)
 • Standaard – Het check pakket alleen met extra tijd om met jurist te sparren /advies in te winnen (€589)
 • Uitgebreid – Als je eigen inzet met behulp van de jurist niet voldoende is geweest. Dan kan de jurist namens jou actie ondernemen. (€989)

Interpolis

Als ondernemer komt er veel op je af. Zeker als je net begonnen bent met ondernemen. Je moet veel juridische zaken regelen. En je wil graag dat dit goed gebeurt. Met onze juridische diensten van Interpolis regel je alleen wat jij nodig hebt, op een moment wanneer het jou uitkomt. Zo helpen we jou om goed voorbereid te ondernemen.

 • 30 minuten sparren met een jurist €59
 • Contractencheck €265
 • Zakelijk juridisch advies €375
 • Opstellen of wijzigen contract €509

Lancyr Rechtshulp On Demand

Met Lancyr Rechtshulp on demand koop je juridische ondersteuning voor een specifiek conflict. Je betaalt alleen voor de afgenomen ondersteuning volgens vooraf afgesproken tarieven.

Lancyr Rechtshulp on demand is een samenwerking met Lextone Legal Services.

 • Beoordeling van uw dossier (incl. mondelinge toelichting) €135
 • Schriftelijk plan van aanpak, weergave van uw juridische positie €135
 • Minnelijk traject / onderhandeling €795
 • Procedure vanaf € 1925

Welke juridische hulp als ondernemer

Als ondernemer heb je verschillende mogelijkheden voor de inkoop of gebruik juridische diensten. Naast het hierboven besproken rechtshulp on demand heb je nog een rechtsbijstandverzekering, juridisch abonnement en uurtje factuurje. Wil je weten welke rechtshulp het meest geschikt is voor jou als ondernemer? Lees dan de blog.

 

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.