Als je met een auto rijdt of met een ander voertuig, mag je maar heel beperkt alcohol drinken. Ook het gebruik van verdovende middelen is niet toegestaan. Ben je een beginnend bestuurder, dan zijn de eisen nog strenger. Op de snorfiets of bromfiets ben je beginnend bestuurder als je jonger bent dan 24 jaar. In de auto ben je beginnend bestuurder als je korter dan 5 jaar geleden je rijbewijs hebt gehaald.

Vervolgd voor rijden onder invloed?

Toen je werd aangehouden bleek je teveel alcohol te hebben gedronken of had je drugs gebruikt. Waarschijnlijk heb je moeten blazen om het alcoholpercentage vast te stellen dat in de uitgeblazen lucht gemeten wordt. Gaat het om drugs, dan heeft de controlerende agent jou waarschijnlijk een speekseltest afgenomen, je pupillen gecontroleerd en geluisterd naar de manier waarop je sprak. Toen de agent het aannemelijk vond dat je teveel alcohol of drugs had gebruikt, moest je mee naar het politiebureau en is er een bloedonderzoek gedaan. Nu word je opgeroepen voor verhoor en is misschien je rijbewijs tijdelijk ingenomen.

Wat is het?

Rijden onder invloed houdt in dat je teveel alcohol, drugs of medicijnen hebt gebruikt waardoor je rijvaardigheid is aangetast. Voor alcohol bestaan vastgestelde grenzen. Overschrijdt de hoeveelheid alcohol in je bloed de toegestane grens, dan maak jij je schuldig aan rijden onder invloed.

Met sommige drugs in je lichaam mag je helemaal niet rijden. Bij andere drugs is het gebruik tot aan een bepaalde grens toegestaan. Treft de politie jou aan in het verkeer met verboden drugs of een te hoge hoeveelheid drugs in je lichaam, dan word je gezien als schuldig aan het rijden onder invloed.

Ook sommige medicijnen kunnen je rijvaardigheid aantasten. Soms is die aantasting zo sterk dat je na inname ervan niet mag rijden. Word je aangehouden en blijk je te zwaar onder invloed van deze medicijnen te zijn, dan word je eveneens beschuldigd van het rijden onder invloed.

Strafeisen en boetes

Rijden onder invloed wordt als misdrijf beschouwd. Het levert je dus altijd een strafblad op. Er kunnen verschillende straffen worden opgelegd. Om te beginnen is een gevangenisstraf mogelijk van maximaal 1 jaar. Ook kan er een geldboete worden opgelegd. Die kan maximaal 7.800 euro bedragen. Maar de rechter kan ook je rijbewijs afnemen. Zo’n ontzegging van de rijbevoegdheid kan maximaal 5 jaar duren. Vaak probeert justitie je gedrag te verbeteren. Je kunt dan naar een verplichte cursus worden gestuurd. Ben je betrapt op het onder invloed rijden met meerdere middelen in je lichaam, dan zullen de strafeisen hoger zijn. Uiteraard wordt er ook veel strenger gestraft als je onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen een ernstig ongeluk hebt veroorzaakt.

tabel-boetes-rijden-onder-invloed

SWOV (2022). Rijden onder invloed van alcohol. SWOV-factsheet, december 2022. SWOV, Den Haag.

Wat wel en niet doen

Word je aangehouden op de verdenking van rijden onder invloed, dan ben je verplicht om mee te werken aan de blaastest of speekseltest die op straat wordt afgenomen. Weiger je die medewerking, dan is dat strafbaar en kun je daar een boete voor krijgen. Je zult worden meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse of bloedonderzoek. Je mag weigeren om daaraan mee te werken, maar de kans is groot dat de officier van justitie of een bevoegde politieambtenaar de medewerking aan zo’n onderzoek beveelt. Weigeren is dan niet meer mogelijk.

Wat kan een advocaat voor mij doen?

Een advocaat kan je helpen tijdens elk stadium van de vervolging voor rijden onder invloed. Dit begint al op het moment dat je na aanhouding wordt meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. Vinden er verhoren plaats, dan kun jij je tijdens zo’n verhoor laten bijstaan door een advocaat. Jouw belangen worden door de advocaat goed in het oog gehouden en dit kan van invloed zijn op het verdere verloop van de zaak. Wordt de zaak voor de rechter gebracht, dan kan de advocaat alles in het werk stellen om jou zo goed mogelijk te verdedigen. Maar ook als er andere maatregelen worden overwogen, ben je met het advies van een strafrechtadvocaat altijd gebaat.

Wanneer moet ik een advocaat inschakelen?

Word je vervolgd voor rijden onder invloed, dan is het van groot belang om zo snel mogelijk een advocaat in te schakelen. Misschien lukt het je al op het moment dat je voor bloedonderzoek of ademanalyse wordt meegenomen naar het politiebureau. Mocht je zo’n onderzoek willen weigeren, dan kan de advocaat jou adviseren hoe je dit het beste kunt aanpakken. Maar ook nadat alle onderzoeken hebben plaatsgevonden, is een goede advocaat aan je zijde van groot belang. Bijvoorbeeld voor de contacten die je hebt met de officier van justitie of bij de rechter als jouw zaak tot een gerechtelijke procedure uitgroeit. Worden er andere maatregelen aan je opgelegd? Dan kan advies en ondersteuning door een strafrechtadvocaat wellicht de toekomstige schade voor jou als persoon zoveel mogelijk beperken.

Snel een goede strafrechtadvocaat nodig? Neem contact op met Omnius. Daar wordt direct de beste strafrechtadvocaat in jouw buurt uit de database gehaald. Zo is ondersteuning snel geregeld.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory