Een verdenking kan leiden tot strafvervolging waardoor je uiteindelijk voor de rechter komt. Om te zorgen dat jouw belangen goed beschermd zijn, is het verstandig om je tijdens de strafvervolging en de rechtszaak te laten begeleiden door een advocaat. beste helpen kan.

Je wordt verdacht van Valsheid in geschrifte

Valsheid in geschrifte is een strafbaar feit waarvoor de rechter een flinke gevangenisstraf kan opleggen. Misschien heb je van de politie een oproep gekregen om binnenkort op het politiebureau te verschijnen voor verhoor. Ook kan het zijn dat je al opgesloten bent in een Huis van bewaring. Dan zul je daar moeten blijven tot de behandeling van jouw zaak door de rechter.

Wat is Valsheid in geschrifte

Je wordt ervan verdacht een document te hebben vervalst. Daarmee wordt bedoeld dat je een schriftelijk stuk op een vervalsende manier hebt opgesteld, met als doel er iets mee te bewijzen. Met bewijzen wordt hier bedoeld, dat je het stuk wilt gebruiken alsof het een echt (en dus onvervalst) schriftelijk stuk is waarmee je iets aantoont.

Vormen van Valsheid in geschrifte

Alle leesbare gegevens die zijn vastgelegd op een gegevensdrager kunnen worden vervalst. Het eenvoudigste voorbeeld is de geschreven tekst op een vel papier. Maar de gegevensdrager kan ook iets anders zijn dan een vel papier. De gegevens moeten in ieder geval kunnen worden gelezen, al dan niet met een hulpmiddel. Bovendien moet jouw bedoeling zijn geweest om er (op valselijke manier) iets mee te bewijzen. Met het vervalste document wil je bijvoorbeeld laten blijken dat een bepaald feit is zoals uit het document blijkt. Dat kan je trouwens ook bereiken als je bepaalde gegevens niet invult op de gegevensdrager. Je laat dan dus opzettelijk gegevens weg. In al deze gevallen laat je de werkelijkheid er ‘op papier’ anders uitzien dan hij is.

Strafeisen

De straf die je kunt krijgen is niet mals. Artikel 225 in het Wetboek van Strafrecht zet er een gevangenisstraf op van maximaal 6 jaar of een geldboete van de vijfde categorie. Die straf kun je ook krijgen als je niet zelf de vervalser bent, maar wel opzettelijk gebruik maakt van zo’n vervalst document.

Maar daar blijft het niet bij. Je kunt namelijk ook uit je beroep of je ambt worden gezet. Dan wordt jou dus verboden om gedurende een bepaalde tijd in die sector te werken. Ook kan de verlening van een Verklaring omtrent gedrag (VOG) worden geweigerd. Heeft de valsheid in geschrifte te maken met een aanvraag van hypotheek, krediet of verzekering, dan kun je voor de duur van 8 jaar een aantekening krijgen in het Incidentenregister en het Externe Verwijzingsregister. Deze registers mogen financiële instellingen en verzekeraars gebruiken om te zien of iemand heeft geprobeerd te frauderen. Dat maakt het voor jou een stuk ingewikkelder om in de toekomst een financiering of verzekering te krijgen

Wat wel en niet doen

Ben je opgeroepen voor een verhoor, meld je dan op het genoemde tijdstip bij het politiebureau. Als je dat niet zou doen, krijg je de politie achter je aan en loop je het risico om in het Huis van bewaring te worden opgesloten. Zit je al opgesloten in het Huis van bewaring, dan word je automatisch naar het verhoor geleid. Zorg er in alle gevallen voor dat je vooraf contact hebt gelegd met een goede strafrechtadvocaat.

Wat kan een advocaat voor mij doen?

Wanneer je op tijd contact opneemt met een advocaat, kan deze vooraf met jou de zaak bespreken. Zo kan er worden afgewogen hoe jij het beste met de verdenking om kunt gaan. Bovendien mag de advocaat aanwezig zijn bij het verhoor. Daar mogen door de advocaat ook vragen worden gesteld aan de verhorende agent. Zo kunnen jouw belangen op een zo goed mogelijke manier worden behartigd.

Wanneer moet ik een advocaat inschakelen?

Op het moment dat je merkt dat je wordt verdacht van Valsheid in geschrifte, is het belangrijk om een strafrechtadvocaat in te schakelen. Hoe vroeger je voorzien bent van goede ondersteuning, hoe beter jouw belangen kunnen worden veiliggesteld. Op deze manier kun je goed voorbereid het verhoor door de politie in gaan. Zelfs als je wordt aangehouden en direct door de politie wordt verhoord, heb je het recht om een advocaat bij dat verhoor te vragen. Soms hangt het van het type verdenking af welke strafrechtadvocaat het meest geschikt is voor de zaak. Omnius beschikt over een uitgebreid netwerk van strafrechtadvocaten, ook in jouw buurt. Met behulp van dit netwerk kun je snel de advocaat uitkiezen die jou het beste helpen kan.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory