Ben ik verplicht een advocaat te nemen?
Gaat het om juridisch advies, dan bent u uiteraard helemaal niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Kijk hier voor een overzicht van uw mogelijkheden.

Of u een advocaat moet inschakelen bij een rechtszaak hangt af van de soort rechtszaak en het gerecht dat de rechtszaak behandelt.

 • Advocaat niet verplicht
  • Arbeidszaken, ontslagzaken, huurzaken, huurkoopzaken, beroep tegen verkeersboetes, lichte overtredingen.
  • Civiele zaken met een financieel belang tot 25.000 euro behandelt bij het kantongerecht.
  • Conflicten tussen u en overheid (ook wel bestuurszaken genoemd).
  • Strafzaken bij de rechtbank en het gerechtshof, bijvoorbeeld als u onder invloed hebt gereden of wanneer u bent beschuldigd van mishandeling.
 • Advocaat wel verplicht
  • Familierechtzaken (bijvoorbeeld echtscheidingen).
  • Civiele zaken met een groot financieel belang (vanaf 25.000 euro).
  • Als u in hoger beroep wilt tegen een uitspraak van de kantonrechter op het gebied van het arbeids- of huurrecht.
  • Hoger beroep bij het gerechtshof of cassatie bij de Hoge Raad.

Wanneer er geen advocaat verplicht is kunt u zelf uw zaak behandelen of elke juridische adviseur van uw keuze zoals een jurist.

Wat is een jurist?
Elke advocaat is jurist maar niet elke jurist is ook advocaat. Beiden hebben rechten aan een universiteit gestudeerd en hebben de mr.-titel. Een advocaat heeft na zijn afstuderen aan de universiteit nog een driejarige parttime advocatenopleiding gevolgd, waarbij hem de kneepjes van de procespraktijk worden bijgebracht.

De jurist/niet-advocaat heeft geen advocatenopleiding gevolgd, maar is vaak wel verplicht om jaarlijks een aantal juridische cursussen te volgen als hij lid is van een beroepsorganisatie van juristen. Dat garandeert dat ook de jurist voldoende de ontwikkelingen in de wetgeving en de rechtspraak bijhoudt.

Uurtarief jurist vs. advocaat
Het tarief van juristen varieert grofweg tussen 80 en 150 euro per uur. De uurtarieven van advocaten beginnen daar meestal pas en liggen gemiddeld veel hoger, ver boven de 200 euro en dit kan oplopen tot zelfs wel 500 euro. Juristen die voor bedragen als 47,50 euro werken kunnen naar onze mening overigens niet serieus genomen worden. Alleen al niet omdat je zo’n 1/3 van je tijd moet besteden aan studie, wil je goed zijn én blijven in je vak.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.