Scheiden kan flink wat geld kosten, en dan hebben we het hier alleen nog over advocaatkosten. Helaas geven sommige mensen meer uit aan een advocaat dan nodig is. Als je van plan bent om te scheiden, kan je de advocaatkosten beperken door de volgende fouten te vermijden.

De verkeerde scheidingsadvocaat kiezen

Het is belangrijk om een ​​goede verstandhouding te hebben met jouw echtscheidingsadvocaat. Partijen die het regelmatig niet eens zijn met hun scheidingsadvocaat hebben weinig kans op succes. Veel overleg met je advocaat kost ook geld. Elk uur of kwartier wordt gefactureerd. Hoe beter jij en jouw advocaat op 1 lijn zitten, hoe minder overleg er nodig is.

Ook als je de scheiding in goed overleg met je partner wilt afhandelen is het niet handig een advocaat in te huren die specialist is in vechtscheidingen. En online scheiden is alleen geschikt voor simpele zaken.

Je scheidingsadvocaat gebruiken als therapeut

In het begin kan het goed zijn om aan je advocaat uit te leggen wat emotioneel tot jouw scheiding heeft geleid, omdat dit hem of haar helpt een goed beeld te krijgen van je geestelijke toestand. Te veel leunen op een advocaat voor emotionele steun kan echter duur worden. Therapeuten rekenen veel minder dan advocaten.

Facturatie van je scheidingsadvocaat niet begrijpen

Onderzoek goed hoe jouw advocaat je factureert voordat je het contract ondertekent. Informeer naar het uurtarief van jouw advocaat en hoe andere zaken worden gefactureerd: tijd die anderen aan de zaak besteden, griffiekosten etc. Vraag ook welke tijdseenheid gebruikt wordt voor facturatie: Is dit 15 minuten of 30 minuten?

kosten echtscheidingadvocaat beheersen

Inefficiënt communiceren met je advocaat

Als je de kosten onder controle wilt houden, communiceer dan efficiënt met je scheidingsadvocaat. Verzamel de vragen die je hebt en stel deze in 1 keer. Telkens wanneer je contact opneemt met je advocaat, word je voor die tijd gefactureerd.

Je kan overwegen om een ​​wekelijkse vergadering met de advocaat te plannen en eventuele vragen die voor die tijd moeten worden behandeld, te reserveren. Dat betekent niet dat je niet vaker kunt communiceren wanneer dat nodig is, maar op de lange termijn kunnen wekelijkse vergaderingen de efficiëntie verhogen en de factureerbare uren aanzienlijk verminderen.

Papierwerk niet controleren op mogelijke fouten

Controleer alle stukken zorgvuldig om er zeker van te zijn dat alles juist is voordat ze namens jou worden ingediend. Deze stap kan helpen om de kosten voor het achteraf corrigeren van fouten en onnauwkeurigheden op nul te houden.

Zaken achterhouden voor je advocaat

Je mag nooit liegen tegen je arts, en je mag ook nooit liegen tegen je scheidingsadvocaat. Advocaten kunnen je niet helpen als ze de waarheid niet kennen, en je zult alleen jezelf pijn doen – en de kosten van je scheiding verhogen – als je geheel open en eerlijk bent.

Niet communiceren met je partner

Als jij en jouw echtgenoot onderling afspraken kunnen maken over bepaalde zaken, zal dat flink schelen in de advocaatkosten omdat dit niet meer door de advocaat uit onderhandeld hoeft te worden.

Zelfs als je het niet eens kunt worden over de grote kwesties – die jouw advocaat sowieso moet aanpakken – kunnen er kleine dingen zijn die je kunt regelen zonder dat er advocaten bij betrokken zijn.

Niet communiceren met jouw partner kan ook leiden tot vertraging van de echtscheiding. Probeer je gevoelens als wrok en woede tijdelijk opzij te zetten, om te voorkomen dat de scheiding voortduurt en de advocaatkosten maar blijven stijgen.

Hulp nodig bij echtscheiding?

Onze partner heeft een landelijk netwerk van echtscheidingsadvocaten. In een gratis intakegesprek kunnen ze je direct helpen en doorverwijzen naar een geschikte echtscheidingsadvocaat bij je in de buurt.

Zoek nu een goede echtscheidingsadvocaat

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven