Veel geld betalen voor een scheiding is het laatste wat je wilt doen. En met een goede reden want een echtscheiding kan duur uitpakken. Het is dus heel goed om je af te vragen hoeveel een scheiding kost en wat je mogelijkheden zijn.

Voordat je gaat oriënteren is het goed om te weten welke belangrijke factoren invloed hebben op de kosten van een echtscheiding. Zeker omdat dit van geval tot geval sterk kan verschillen. En er is zoveel meer wat belangrijk is bij een scheiding dan wat het kost.

Er zijn drie belangrijke factoren die van invloed zijn op de kosten van een scheiding. Deze zijn:

De complexiteit van uw zaak

Een belangrijke factor die van invloed is op de kosten van je echtscheiding is de complexiteit van jouw situatie. Denk hierbij aan:

  • Hoe lang je reeds getrouwd bent;
  • Of je samen kinderen heeft;
  • Of jij en je echtgenoot al dan niet vermogen en / of schulden hebben;
  • Of er al dan niet significante verschillen zijn in jouw en je echtgenoot inkomsten;
  • Of jij en je echtgenoot een sterk wisselend inkomen heeft;
  • Of jij en je echtgenoot een onderneming bezit of als zelfstandige werkt;
  • Of een partij of beide werkloos is;
  • Of er sprake is van huiselijk geweld of drugsgebruik.

Hoe meer je JA hebt geantwoord op de bovenstaande punten, hoe complexer je echtscheiding zal zijn. Hoe complexer betekent vaak ook duurder. Laat je daarom goed voorlichten bij de keuze van de best passend rechtshulp.

Niveau van conflict tussen jou en je echtgenoot

Een andere factor die bepalend is in de kosten van een echtscheiding is het niveau van conflict tussen de partijen (u en uw echtgenoot).

Welk niveau van vertrouwen bestaat er tussen jullie twee?
Ben je beiden bereid open en eerlijk te zijn tijdens de onderhandelingen? Of denk je dat er activa of problemen kunnen zijn die je echtgenoot willens en wetens voor je zal verbergen?

In welke mate zijn jij en je echtgenoot bereid om samen te werken?
Ben je bereid om met elkaar samen te werken, hoewel het soms moeilijk kan zijn? Of denk je dat enige vorm van samenwerking onmogelijk is?

In welke mate zijn jij en je partner bereid een compromis te sluiten?
Ben je bereid te onderhandelen? Of denk je dat je partner de hielen zal ingraven en weigeren een gemeenschappelijke basis te vinden?

De scheidingsmethode en / of scheidingsprofessional

De derde factor die van invloed is op de totale scheidingskosten is de scheidingsmethode en / of scheidingsdeskundige die je kiest.

Er zijn verschillende methoden om te scheiden en elk verschilt qua invulling en kosten:

Elke bovenstaande methode heeft naast kosten nog andere belangrijke verschillen. Elke methode is namelijk beter geschikt voor bepaalde situaties. Neem dit mee in het kiezen van uw scheidingsmethode:

Hoe comfortabel ben je met ruimte voor interpretatie in je echtscheidingsconvenant?
Wil je een dichtgetimmerd echtscheidingsconvenant die alles in detail beschrijft wat je hebt afgesproken met betrekking tot kinderbijslag, ouderschap, verdeling van huwelijkse eigendommen en schulden, alimentatie (ondersteuning / onderhoud van echtgenoten), enz. Zodat je zeker weet nooit meer hiervoor naar de rechter te hoeven?

Of voel je je op je gemak met een standaard echtscheidingsconvenant waarbij onderdelen voor interpretatie vatbaar kunnen zijn en mogelijk in de toekomst een rechter nodig is voor een finale uitspraak?

Op welk niveau wilt / heb je een op maat gemaakt echtscheidingsconvenant nodig?
Als jij of je echtgenoot bijvoorbeeld in een andere land woont of werkt of iemand vaak reist voor zijn/haar werk, is een standaard ouderschapsplan niet voldoende. In plaats daarvan heb je een flexibel en aangepast ouderschapsplan nodig dat voldoet aan jullie unieke behoeften.

Aan de andere kant, als jij en je echtgenoot van plan zijn om in dezelfde straat of buurt te blijven wonen, weinig op reis gaan voor werk en de zorg van de kinderen gelijk verdelen, kan een standaard ouderschapsplan voldoende zijn.

Hoeveel controle wil je over je scheidingsregeling?
Sommige mensen geven er de voorkeur aan volledige controle te hebben over de voorwaarden van hun echtscheidingsconvenant, terwijl anderen liever hebben dat een rechter de voorwaarden van een regeling dicteert.

Tot welk niveau wil je het ouderschapsplan uitwerken?
Vergeet niet dat als je eenmaal gescheiden bent, je geen man en vrouw meer bent, maar je blijft wel mama en papa. Je zult nog vele jaren met elkaar moeten communiceren als co-ouders, want je blijft actief in het leven van je kinderen.

Hoeveel kan je emotioneel verwerken tijdens het echtscheidingsproces?
Sommige mensen zijn meer bereid of in staat om er zelf doorheen te komen, terwijl anderen misschien hulp of ondersteuning van externe professionals nodig hebben.

Welk niveau van confrontatie kan je weerstaan?
Ben je op zoek naar een manier om zo vreedzaam mogelijk te scheiden? Of ben je bereid om te vechten voor waar je denkt dat je recht op hebt (en voor een rechter om te beslissen)?

Hoe snel wil je dat het scheidingsproces wordt voltooid?
Is het belangrijker voor je om het proces zo snel mogelijk door te komen of ben je bereid om wat extra tijd aan het proces toe te voegen als het in jouw geval een meer diepgaande of kwalitatief betere overeenkomst betekent?

Welk niveau en type professionele assistentie wens je?
Wil je dat een echtscheidingsdeskundige je helpt de problemen te identificeren en op te lossen en jou en je echtgenoot door de verschillende stappen leidt? Of neem je liever het scheidingsproces op zich zonder betrokkenheid van buitenaf? Zoek je juridisch advies van een scheidingsadvocaat? Of wil je liever je eigen weloverwogen beslissingen nemen met behulp van scheidingsbemiddeling?

Zoals je kunt zien, zijn er veel factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je beslist welke scheidingsmethode je wilt gebruiken. Het is belangrijk om deze punten in gedachten te houden, omdat ze je helpen bij het bepalen welke scheidingsmethode het beste bij uw situatie past.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.