Als er een sterfgeval in de familie is, is het laatste wat iemand wil een grote ruzie over het bezit en de bezittingen van de overledene. Helaas kunnen familieleden, als het om geld en erfenissen gaat, snel in bittere vijanden veranderen.

Er zijn echter een paar dingen die iemand kan doen om mogelijk te helpen voorkomen dat familieleden de begrafenis en rouwperiode doorbrengen met vechten over wie wat krijgt. Hier zijn drie tips over hoe je ruzies over erfenissen tussen familieleden tot een minimum kunt beperken. En vergeet niet de uitgespaarde kosten voor een erfrecht advocaat.

1. Geldig testament opstellen en regelmatig bijwerken

Als dit je gewoon als gezond verstand in de oren klinkt, dan heb je gelijk. Een testament laten opstellen is niet alleen een goede manier om de balans op te maken van wat je hebt, het is ook een verantwoordelijke zaak om voor jezelf en je naasten te doen. Als je een duidelijk document opstelt waarin je uitlegt wat je wilt dat er met je bezit en bezittingen gebeurt, dan zal er minder reden zijn voor familieleden om ruzie te maken.

Hoewel het gewoon gezond verstand is om dat te doen, vermijden veel mensen hun hele leven een testament op te stellen en gaan er van uit dat hun echtgenoot of kinderen gewoon alles zullen erven zonder gebeurtenis. Helaas is dat niet altijd het geval, vooral niet als er meerdere echtgenoten en veel kinderen en kleinkinderen zijn geweest.

2. Snijd niemand buiten maar maak een lijst met uitsluitingen

Vaak komen betwistingen van erfenissen van familieleden die er, opzettelijk of per ongeluk, uitgesneden werden. Meestal kan een rechtmatige erfgenaam die per ongeluk uit het testament werd weggelaten met succes een erfenis aanvechten. Maar personen die met naam in testament buitengesloten werden, zullen het over het algemeen veel moeilijker hebben om een erfenis aan te vechten.

Hoewel het contra-intuïtief kan lijken, kan het vermelden in het testament van de namen van personen die iemand specifiek van een erfenis wil uitsluiten, het voor die genoemde personen moeilijker maken een erfenis aan te vechten, doordat het argument van per ongeluk weggelaten zijn wordt uitgesloten.

3. Bereid ten minste een paar familieleden voor op het onbekende

Schrik familieleden en naaste familie niet met een verrassende onthulling in je testament. Vertel, indien mogelijk, een paar familieleden over wat er in je testament staat. Dit zal voorkomen dat anderen naar voren komen om te beweren dat het testament onnauwkeurig is, of zelfs frauduleuze documenten produceren die pretenderen het echte testament te zijn.

Als er een geheim kind, ex-echtgenoot, geheime minnaar, of andere persoon is aan wie je eigendom wilt nalaten, kan het, als een paar familieleden (of tenminste je executeur) weten wie deze mensen zijn, helpen voorkomen dat er geschillen ontstaan door de verrassing. Het alleen maar laten weten is misschien goed genoeg voor een rechtbank, maar het helpt misschien niet als het om ruzies tussen familieleden gaat.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory