Een rechtsbijstandverzekering maakt juridische hulp toegankelijk zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoge advocaatkosten. In plaats van honderden euro’s per uur neer te tellen voor een juridisch expert, krijg je via zo’n verzekering juridische ondersteuning wanneer je die nodig hebt. Dat is voor veel mensen een geruststellende gedachte. Tegelijkertijd is een rechtsbijstandverzekering natuurlijk niet gratis. Wat een rechtsbijstandverzekering kost, is afhankelijk van een aantal factoren. Een rechtsbijstandverzekering voor een groot bedrijf zal bijvoorbeeld duurder zijn dan een rechtsbijstandverzekering voor particulieren.

Dekking van de rechtsbijstandverzekering

De prijs van een rechtsbijstandverzekering is afhankelijk van een aantal zaken, waarbij met name de dekking een centrale rol speelt. Veel verzekeraars bieden een modulaire opbouw, waarbij je zelf kiest voor welke juridische onderwerpen je dekking wilt. Hoe uitgebreider de verzekering is, des te hoger de premie zal zijn. Als je bijvoorbeeld ook juridische bijstand wil voor verkeerszaken, burenruzies, arbeidsconflicten of fiscale geschillen, stijgt de maandpremie. Een basisverzekering is over het algemeen al verkrijgbaar vanaf ongeveer 4 euro per maand, maar een volledig pakket met meerdere modules kan makkelijk oplopen tot meer dan 16 euro per maand. Op jaarbasis komt dit neer op een bedrag dat varieert van ongeveer 60 tot 190 euro, met een gemiddelde van ongeveer 80 tot 160 euro per jaar. Het gaat hierbij voor alle duidelijkheid om rechtsbijstandverzekeringen voor particulieren. Voor bedrijven kunnen de premies flink hoger liggen, want dan spelen andere criteria een rol. Bedrijven zijn mogelijk meer gebaat bij een juridisch abonnement.

Andere factoren die de premie beïnvloeden

Naast de dekking is ook de gezinssamenstelling van invloed op de premie. Een polis voor een alleenstaande is doorgaans goedkoper dan een polis die ook dekking biedt aan een partner en kinderen. Wie ervoor kiest om het hele gezin mee te verzekeren, betaalt dus meer, maar weet wel dat gezinsleden ook juridische hulp kunnen krijgen bij een conflict. De aan- of afwezigheid van een eigen risico speelt eveneens een rol bij de prijsbepaling. Bij veel verzekeraars is er geen verplicht eigen risico, maar sommige aanbieders bieden wel de mogelijkheid om vrijwillig een eigen risico aan de verzekering toe te voegen. Dit betekent dat je bij een juridisch conflict eerst zelf een deel van de kosten betaalt, waarna de verzekering de rest voor haar rekening neemt. In ruil voor deze eigen bijdrage daalt de premie, wat aantrekkelijk kan zijn voor mensen die verwachten weinig gebruik te maken van hun rechtsbijstandverzekering.

Verder hebben ook de voorwaarden en uitsluitingen in de polis invloed op de hoogte van de premie. Goedkopere verzekeringen hanteren doorgaans strengere voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan wachttijden van enkele maanden voor je aanspraak kunt maken op juridische hulp, beperkte dekkingsgebieden of het uitsluiten van bepaalde soorten geschillen. Hoe soepeler en klantvriendelijker de voorwaarden zijn, des te hoger de premie doorgaans uitvalt. Het is dus belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook extra goed de polisvoorwaarden te bestuderen. En dat maakt rechtsbijstandverzekeringen vergelijken ook een stuk moeilijker.

Korting op de rechtsbijstandverzekering

Het is soms mogelijk om korting te krijgen op de rechtsbijstandverzekering. Dergelijke commerciële kortingen kunnen zeker een verschil maken in hoeveel je per jaar betaalt. Sommige verzekeraars bieden korting aan trouwe klanten of wanneer je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluit. Ook het direct betalen van de volledige jaarpremie kan in sommige gevallen een kleine korting opleveren. Toch is het lang niet altijd zo dat dergelijke (pakket)kortingen ook echt voordeliger zijn dan een losse rechtsbijstandverzekering bij een andere aanbieder. Het blijft daarom aan te raden om verzekeringen te vergelijken op zowel de prijs als de inhoud.

Vrije advocaatkeuze maakt rechtsbijstandverzekering duurder

Bij een juridisch conflict ben je niet verplicht om een advocaat van de verzekeraar in te schakelen: vrije advocaatkeuze is namelijk de regel en daar kan de verzekeraar niet van afwijken, al is het wel vaak in het geding bij rechtsbijstandverzekering.

Je mag dus zelf kiezen welke advocaat je inschakelt. Sinds een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie lijkt het erop dat verzekerden ook buiten een gerechtelijke procedure het recht hebben om zelf een externe advocaat te kiezen. Het probleem voor verzekeraars: externe advocaten zijn vaak duurder. Daarom zijn verzekeraars geneigd om hogere premies te vragen nu zij worden verplicht om over te gaan tot een bredere vrije advocaatkeuze. Het is nog niet duidelijk hoe de prijs voor een rechtsbijstandverzekering verder zal evolueren, maar het toont wel aan dat het heel moeilijk is om hierover uitspraken te doen. De bedragen die hoger in dit artikel worden genoemd, zullen mogelijk al snel door de feiten zijn ingehaald. Daarom is het vooral een goed idee om zelf prijzen op te vragen bij verschillende verzekeraars en deze samen met de polisvoorwaarden goed te vergelijken.