Wanneer de erflater (overledene) geen testament heeft achtergelaten, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Men noemt dit de wettelijke verdeling van de erfenis.

De wet noemt daarvoor vier groepen. Die sluiten qua belang achter elkaar aan. Zijn er leden van de eerste groep, dan erven die. Zijn zij er niet, dan komt bij de erfenis verdelen de volgende groep aan bod. De indeling is als volgt:

  1. Partner, kinderen en hun nakomelingen.
  2. Ouders, broers en zussen en hun nakomelingen.
  3. Grootouders en hun (klein)kinderen; ooms, tantes, neven en nichten;
  4. Overgrootouders en hun afstammelingen.

Zonder een testament zijn de volgende mensen volgens de wet uitgesloten van een erfenis:

  • Ongehuwd samenwonenden
  • Ex-echtgenoten
  • Niet erkende kinderen
  • Schoonfamilie
  • Vrienden en kennissen
  • Stichtingen of verenigingen

De uiteindelijke erfgenamen regelen de verdeling van de erfenis. Als erfgename heb je dan niet alleen recht op een deel van de erfenis, maar ben je ook (mede-)verantwoordelijk van de afwikkeling van de erfenis. Het inschakelen van een notaris als executeur-testamentair kan dan helpen.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.