Wanneer je zelf te weinig verdient en ook maar weinig vermogen hebt, kun je de kosten van een advocaat niet zelf betalen. Er is dan onvermogen aan jouw kant, want je mist de middelen om een advocaat in te huren. De overheid kan je in zo’n geval een advocaat van onvermogen toewijzen. Zo’n advocaat heet ook wel toegevoegde advocaat. Je mag hem of haar trouwens gewoon zelf uitkiezen. De enige voorwaarde is dat de betreffende advocaat in dergelijke zaken gesubsidieerde rechtsbijstand mag verlenen. De overheid betaalt dan het grootste deel van de advocaatkosten. Een advocaat van onvermogen wordt ook wel een pro deo advocaat genoemd.

Wanneer heb ik recht op een advocaat van onvermogen?

De hoogte van je inkomen en de hoogte van je vermogen bepalen samen of je recht hebt op een advocaat van onvermogen. Voordat zo’n advocaat wordt toegewezen worden eerst je financiële gegevens opgevraagd bij de Belastingdienst.

  • Er wordt gekeken naar je inkomen in het peiljaar dat op dat moment geldt.
  • Ook de hoogte van je vermogen wordt voor datzelfde peiljaar gecheckt.
  • De rechtszaak zelf mag je niet teveel financiële winst opleveren.
  • De reden voor het aanvragen van een advocaat van onvermogen moet nadrukkelijk serieus zijn.

Voldoe je aan alle voorwaarden, dan mag je gebruik gaan maken van een advocaat van onvermogen. Het grootste deel van de advocaatkosten wordt als een vorm van subsidie door de overheid aan de advocaat voldaan. Wél blijft er altijd de verplichting om ook een eigen bijdrage te betalen. Die kan heel laag zijn of een stuk hoger. Ook hier is weer de hoogte van je inkomen de bepalende factor. Grofweg ligt de eigen bijdrage tussen de € 150 en € 850. Je betaalt deze kosten in één keer bij de aanvang van het traject.

Jouw advocaat van onvermogen gaat ook zelf altijd voor je na of je recht hebt op deze vorm van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Hoe moet ik een advocaat van onvermogen aanvragen?

De aanvraag om gebruik te mogen maken van een advocaat van onvermogen wordt voor jou verricht. Je vraagt dit dus niet zelf aan. De advocaat die jij hebt gekozen verricht voor jou de aanvraag. De organisatie die dit voor de overheid regelt heet de Raad voor Rechtsbijstand (RvR). Wordt de aanvraag door de RvR goedgekeurd, dan wordt door haar de advocaat van onvermogen aan jou toegevoegd. De RvR is er trouwens niet alleen om het subsidiëren van kosten advocaat te regelen. Ook als je met een mediator aan de slag gaat kan je bij de RvR terecht. In alle gevallen geldt dat de aanvraag voor toevoeging moet plaatsvinden voordat de advocaat of de mediator met zijn of haar werkzaamheden begint.

De advocaat die voor jou de aanvraag doet heeft de volgende gegevens van je nodig:

  • Je legitimatiebewijs in kopie en dat van je partner als je die hebt.
  • Het burgerservice nummer (BSN) zoals dat o.a. op je rijbewijs staat (ook van je partner).
  • Documentatie of andere papieren die met de zaak te maken hebben, zoals een dagvaarding.

Advocaat van onvermogen zoeken

Het is niet altijd makkelijk om een advocaat van onvermogen voor jouw zaak te vinden. Het aantal advocaten dat gesubsidieerde zaken doet blijft namelijk afnemen. Gebruik maken van een advocaat van onvermogen, ook wel pro deo advocaat of toegevoegde advocaat genoemd, kan soms voor jou de enige manier zijn om je zaak met succes te verdedigen.

Het netwerk van advocaten waar we mee samenwerken heeft door heel Nederland een goed overzicht van advocaten van onvermogen. De ins en outs van jouw zaak worden eerst goed bekeken. Op grond daarvan wordt dan de best passende advocaat van onvermogen in jouw buurt geselecteerd. Zo profiteer je optimaal van het zeer ruime netwerk aan advocaten dat in onze database haar plek heeft gevonden.

Direct meer informatie? Bel dan het gratis nummer: 088 – 629 00 10. Je kunt ook direct een online aanvraag doen.

Overstappen van advocaat met advocaat van onvermogen

Soms loopt het gewoon niet goed tussen jou en je advocaat. Het blijven uitzonderingen, maar in die gevallen kan een overstap noodzakelijk zijn. Dit gaat alleen niet vanzelf. Er moeten een aantal voorwaarden worden afgewerkt voordat de overstap naar een andere advocaat van onvermogen mogelijk is.

De eerste eis die geldt is het krijgen van toestemming voor de overstap door de Raad voor Rechtsbijstand. Er wordt hiertoe door de RvR inhoudelijk naar je zaak gekeken en er wordt bepaald of de omstandigheden zodanig zijn dat overstappen naar een andere advocaat echt nodig is.

Een goede reden om te willen overstappen is het verliezen van vertrouwen in je advocaat. Heb je hier ook in de ogen van de RvR serieus reden toe, dan kan dit een gegeven reden zijn om de overstap te maken. Jouw nieuwe advocaat van onvermogen moet trouwens eerst zijn of haar aanvraag voor overname gemotiveerd aan de RvR laten blijken. Daarbij moet de toevoegingsverklaring die je kreeg voor je huidige advocaat worden meegestuurd.

Advocaat van onvermogen terugbetalen

Levert je zaak geld op, dan kan het zijn dat de Raad voor Rechtsbijstand de uitbetaalde subsidie gaat terugvorderen. Dit kan gebeuren bij zaken die een flink som geld opleveren of als ze je een schuldvordering opleveren boven een bepaald bedrag.

Als de bekostiging van de advocaat van onvermogen wordt ingetrokken, kan er soms alsnog een flink commercieel tarief door je advocaat worden gevraagd. Je moet dit dan zelf betalen, omdat de overheid jouw gemaakte advocaatkosten niet meer betaalt. Je recht op een advocaat van onvermogen is dan alsnog vervallen. De regels die worden gehanteerd zijn soms best ondoorzichtig. Laat je hierover vooraf goed voorlichten door je advocaat. Je kunt dan een goede afweging maken van de risico’s en kosten. Verrassingen sluit je zo uit.

Advocaat van onvermogen versus pro deo

Voor het subsidiëren van rechtsbijstand door de overheid worden verschillende termen door elkaar gebruikt. We spreken bijvoorbeeld van de advocaat van onvermogen, maar dit is hetzelfde als de pro deo advocaat. Ook de term toevoeging wordt vaak gebruikt. In die zin dat de overheid jou een gesubsidieerde advocaat toevoegt. Soms hoor je ook nog weleens de term sociale advocatuur vallen. Met al deze aanduidingen wordt hetzelfde bedoeld: Het gaat om een advocaat waarvan de overheid de kosten voor haar rekening neemt. De regeling wordt uitgevoerd door de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) en je betaalt een eigen bijdrage.

Advocaat van onvermogen bij echtscheiding

Veel zaken die op het bordje van de advocaat van onvermogen belanden zijn scheidingszaken. Het zijn er in Nederland zo’n 31.000 per jaar. Aan één van de partners of aan allebei wordt in die gevallen een advocaat van onvermogen toegevoegd. Kiezen jullie niet voor een advocaat maar voor een mediation-traject, dan gelden daarvoor dezelfde regels. Ook het online scheiden dat steeds meer in opkomst is, kan uit een rechtsbijstandssubsidie worden bekostigd.

Val je binnen de gestelde inkomens- en vermogensgrenzen, dan kun je aanspraak maken op de echtscheidingsadvocaat van onvermogen. Bij de Belastingdienst wordt nagegaan hoe je financiële positie op het toetsingsmoment was. Dit toetsingsmoment wordt ook wel het peiljaar genoemd. Dit peiljaar ligt in principe 2 jaar voor het jaar waarin de aanvraag voor een advocaat van onvermogen wordt gedaan. De jaarinkomens van ongehuwden en gehuwden mogen respectievelijk variëren van circa 20.000 euro tot 28.000 euro en van circa 28.000 euro tot 40.000 euro.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory