Keuzehulp echtscheiding

Deze pagina bied je meer inzicht in je echtscheiding door antwoord te geven op de meest gestelde vragen rondom een echtscheiding. Ook kom je te weten hoe een scheidingsadvocaat je kan helpen deze moeilijke tijd door te komen. Vaak zelfs zonder (hoge) kosten.

Beste lezer, we hebben de informatie op deze pagina met veel zorg samengesteld. Heb je toch nog vragen, schroom dan niet om ons te bellen of te mailen. Onze juridische experts beantwoorden graag je vraag.

Wat kost een echtscheiding?

Er zijn drie belangrijke factoren die de kosten van een echtscheiding bepalen. Dit zijn:

 • De complexiteit van de echtscheiding. Denk aan kinderen, eigen vermogen of complexe financiële constructies.
 • Het niveau van conflict tussen jou en je echtgeno(o)t(e). Hoe groter het conflict, hoe moeilijker het zal zijn om overeenstemming te bereiken.
 • De scheidingsmethode of scheidingsdeskundige die je kiest (advocaat, mediator of online service) waarbij online scheiden het meest voordelig is.

Wanneer je samen eruit denkt te komen en geen zaken hebt die de scheiding complex maken is online scheiden de juiste optie. Hou dan rekening met €750 euro.

In alle andere gevallen moet je rekening houden met een bedrag tussen de 1500 en 3000 euro. Hoe complexer en meer onenigheid tussen jou en je echtgenoot, hoe hoger de kosten voor de echtscheiding zullen zijn.

Win altijd vooraf advies in zodat je goed weet wat je mogelijkheden zijn. Een advocaat kan je dit vertellen in een gratis adviesgesprek.

Wat kost een scheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat kost tussen de 100 en 200 euro per uur. De totale kosten van een advocaat worden bepaald door het aantal bestede uren x het uurtarief. Het aantal uren dat een advocaat aan je echtscheiding besteed is afhankelijk van de complexiteit van je zaak en het “conflictniveau” tussen jou en je partner.

Bij een simpele echtscheiding waarin je met je partner de zaken kan regelen en vastleggen kan je kiezen voor online scheiden. In andere gevallen is het vaak mogelijk een vaste prijs af te spreken.

In een gratis adviesgesprek kan je de mogelijkheden bespreken met een advocaat.

Wie betaalt de kosten echtscheiding?

 • Je deelt de kosten als je samen met je partner één mediator of scheiding advocaat inschakelt.
 • Je betaalt zelf de kosten advocaat scheiding wanneer je alleen een advocaat voor je scheiding inschakelt.
 • Als je inkomen onder een bepaalde grens is kan je gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan je advocaatkosten voor je scheiding en jij alleen een kleine eigen bijdrage.
 • Allen de advocaat scheiding kosten voor het verkrijgen van partneralimentatie kan je aftrekken van de belasting.

Is een echtscheiding duur?

Een echtscheiding hoeft niet duur te zijn maar hou rekening met een bedrag tussen de 750 en 3000 euro aan advocaatkosten. Er zijn drie belangrijke factoren die de advocaatkosten bepalen:

 • De complexiteit van je zaak
 • Het niveau van conflict tussen je en je echtgenoot
 • De scheidingsmethode en / of scheidingsdeskundige die je kiest (advocaat, mediator of online service)

Zie ook kosten echtscheiding.

Wat is een echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat is een advocaat met kennis en ervaring in het behandelen van echtscheidingen. Echtscheidingen vallen onder het personen- en familierecht. Een specialisatie in dit rechtsgebied is geen verplichting om een echtscheidingsadvocaat te zijn maar wel zeer welkom. Hetzelfde geldt voor een lidmaatschap van de vFAS (de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators).

Tip
Kies bij een echtscheiding altijd voor een advocaat met ruime kennis en ervaring in echtscheidingen. Lees de 9 tips voor kiezen van echtscheidingsadvocaat.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat behartigt je belangen. Het is zijn/haar taak om duidelijke afspraken te maken met je partner over de verdeling van bezittingen, schulden, de betaling van alimentatie en andere zaken.

In veel gevallen hebben beide partners een eigen advocaat en zullen deze in onderling overleg treden om te onderhandelen over de te maken afspraken. Wanneer dit niet lukt volgt de gang naar de rechter. Ook bij een gerechtelijke procedure zullen de echtscheidingsadvocaten het voortouw nemen.

Is een echtscheidingsadvocaat verplicht?

Een echtscheidingsadvocaat is alleen verplicht bij het indienen van het echtscheidingsconvenant bij de rechter. Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht maar geeft je wel rechten als je ex-partner zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.

Hoe lang duurt een scheiding?

Gemiddeld duurt een simpele scheiding waarbij beide partners snel tot afspraken komen 3 tot 4 maanden. Hoe complexer de scheiding (denk aan kinderen, onderneming, etc), hoe langer de scheiding in beslag zal nemen. Een simpele scheiding kan via online scheiden binnen 3 tot 4 weken afgerond zijn.

Ben je het niet eens met je partner over zaken dan zal de gehele afhandeling van de scheiding langer duren. Dit loopt soms wel op tot een paar jaar. Hoe langer een scheiding duurt, hoe hoger de kosten.

Samen één echtscheidingsadvocaat of elk afzonderlijk?

Als je kiest voor een gezamenlijke scheidingsadvocaat weet dan 100% zeker dat jij en je partner op dezelfde lijn zitten en eerlijk zijn over alle zaken die behandeld moeten worden.

Samen één advocaat nemen lijkt een slimme zet om kosten te besparen en het proces te versnellen, alleen kan het veel problemen opleveren. Omdat de advocaat beide partijen vertegenwoordig kan deze bij een hooglopend conflict niet voor 100% de belangen van beide partijen vertegenwoordigen. Het resultaat is ontevredenheid en uiteindelijk de inzet van elk een eigen advocaten.

Waaruit bestaan de advocaatkosten bij echtscheiding?

Belangrijkste kosten posten bij een echtscheiding zijn:

 • Komen tot overeenstemming met je partner over de scheiding en de hierbij horende afspraken
 • Opstellen echtscheidingsconvenant
 • Bij minderjarige kinderen het opstellen van een ouderschapsplan en alimentatie berekening
 • Indienen verzoekschrift bij rechter

Lees verder >

Hoe vind ik een goede echtscheidingsadvocaat?

Het vinden van een goede echtscheidingsadvocaat wordt mede bepaald door de volgende vragen:

 • Samen één advocaat of elk afzonderlijk?
 • Zijn er minderjarige kinderen bij betrokken?
 • Zijn er andere zaken die de echtscheiding complex maken?

Lees de 9 tips bij het kiezen van een echtscheidingsadvocaat

Echtscheidingsadvocaat nodig? Kies voor ons landelijk advocatennetwerk: Laagste uurtarief | Vooraf inzicht in aantal uren | Keuze uit 100+ specialisten.

Mediator of advocaat bij echtscheiding?

Als neutrale partij gaat een mediator met jou en je partner rond de tafel zitten. Je gaat samen de scheiding regelen en vastleggen op zowel juridisch, fiscaal, financieel en emotioneel gebied. Het uitgangspunt is dat afspraken worden gemaakt waar beide partners achter staan, ook wetende dat er soms water bij de wijn moet worden gedaan. Een mediator neemt geen beslissingen, maar helpt jou en je partner om tot besluiten te komen waar je beiden blij mee bent.

Wanneer je kiest voor een mediator die tevens advocaat is, heb je als voordeel dat juridische aspecten van de scheiding direct behandeld kunnen worden zonder tussenkomst van een externe advocaat. Dit scheelt in tijd en geld. Lees alles over kosten van een mediator bij echtscheiding.

Kies een advocaat als je niet meer door 1 deur kan – Wanneer jij en je partner niet meer door 1 deur kunnen heeft een mediator geen zin. Kies dan voor elk een afzonderlijke advocaat.

Toch liever een mediator? Lees dan de 5 tips voor kiezen van een echtscheidingsmediator.

Echtscheiding zonder advocaat of rechter?

Een echtscheiding waarbij je helemaal geen gebruik hoeft te maken van een advocaat zal veel geld besparen. Dit is alleen mogelijk wanneer je niet getrouwd bent en geen minderjarige kinderen hebt. In alle andere gevallen moet je een advocaat inschakelen voor het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding (inclusief een echtscheidingsconvenant). Alle overige zaken kan je natuurlijk wel zelf of online regelen.

Advocaatkosten bij echtscheiding aftrekbaar?

de kosten voor het verkrijgen van partneralimentatie aftrekbaar van de belasting. Vraag je echtscheidingsadvocaat dan om een juiste specificatie van de factuur. Advocaatkosten bij scheiding die worden gemaakt voor de vermogensverdeling / boedelverdeling zijn niet aftrekbaar.

Subsidie advocaatkosten bij scheiding

Wanneer je een minimaal inkomen hebt, bestaat de mogelijkheid dat de overheid de gemaakte advocaatkosten bij een scheiding betaalt. Je betaalt dan alleen een kleine eigen bijdrage. Met noemt dit gesubsidieerde rechtsbijstand.

Pro deo advocaat bij echtscheiding

Meer dan 31.000 Nederlanders krijgen jaarlijks de advocaatkosten bij echtscheiding door de overheid vergoed. Als je valt binnen de grenzen qua inkomen en vermogen kan je aanspraak maken op een pro deo echtscheidingsadvocaat. Je kan ook kiezen om via mediation je echtscheiding te regelen. Ook hiervoor kan je een pro deo advocaat als mediator inschakelen.

Lees alles over pro deo advocaten

Rechtsbijstandverzekering en echtscheiding

Geen enkele rechtsbijstandverzekering dekt de advocaatkosten bij een echtscheiding. Verzekeraars houden niet van risico’s. De kosten en tijdsduur van een echtscheiding is zijn namelijk vooraf moeilijk in te schatten.

Een rechtsbijstandverzekering geeft vaak wel een (beperkte) vergoeding voor mediation bij een echtscheiding. Check je polisvoorwaarden tot welke hoogte en de mogelijk bijkomende voorwaarden om hier aanspraak op te kunnen maken.

Ex-partner houdt zich niet aan de afspraken?

Het komt regelmatig voor dat bij een echtscheiding de gemaakte afspraken niet worden nagekomen. Wat moet je doen? Het beste is om een advocaat in te schakelen om je bij te staan met goed advies. Meer weten? Bel 088 – 629 00 10 of stel je vraag per mail.

Echtscheidingsconvenant niet nakomen

Wanneer je ex-partner de gemaakte afspraken uit het echtscheidingsconvenant niet nakomt kan je hem/haar hierop aanspreken en naleving van het convenant eisen. Afspraken in een echtscheidingsconvenant zijn namelijk niet vrijblijvend en moeten ook in lastige omstandigheden gewoon worden nagekomen.

Als het convenant door de rechter is bekrachtigd kan je direct een deurwaarder inschakelen. Het convenant heeft dan een executoriale titel en wat door de deurwaarder gebruikt kan worden.

Is het niet bekrachtigd of gaat het om niet-financiële zaken in het echtscheidingsconvenant dan moet je een advocaat inschakelen om te eisen dat je ex-partner de gemaakte afspraken nakomt.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven